Desi autoritatile au declarat ca sunt pregatite sa intervina in forta, dupa doua zile de viscol circulatia din Bucuresti este afectata de caderile de zapada din week-end. Daca bulevardele principale sunt "la negru", iar mijloacele de transport in comun functioneaza bine, pe majoritatea strazilor secundare nu s-a intrat nici macar o data cu plugul, iar statiile RATB nu au fost curatate, oamenii coborand din autobuz direct pe strada. Pe trotuare este aproape imposibil sa mergi, foarte putini bucuresteni facandu-si datoria de a curata bucata de asfalt din fata casei/ a locului de munca. Parcarile publice din centrul Capitalei sunt inzapezite, in ciuda eforturilor Administratiei Strazilor. Desi RATB-ul functioneaza bine, sunt si soferi care au ales sa foloseasca masina personala si fiindca nu au unde parca, blocheaza prima banda de circulatie si ingreuneaza deplasarea autobuzelor si troleibuzelor.

Statie tramvai inzapezitaFoto: Hotnews
  •  Va rugam sa ne trimiteti imagini cu traficul paralizat de zapada si strazi care nu au fost deszapezite

UPDATEPrimaria Capitalei a prezentat la ora 18.00 ultimele date privind actiunea de deszapezire din Bucuresti. In prezent circa 60% dintre strazile secundare au fost deszapezite, potrivit municipalitatii. Edilii se plang ca nu pot interveni pe stradute din cauza masinilor parcate neregulamentar. Circulatia rutiera se desfasoara in conditii de iarna, iar 20 de cetateni care nu au curatat trotuarul din fata casei au fost amendati.

Potrivit reprezentantilor RATB, in acest moment se circula cu toate liniile de transport, depourile si refugiile de tramvai fiind in mare parte curatate.

Reprezentantii municipalitatii spun ca s-a intervenit pe strazile care au permis accesul utilajelor si pe care nu au existat masini parcate care sa blocheze accesul utilajelor de deszapezire.

Situatia privind deszapezirea pe strazile laterale/secundare:

- In Sectorul 1 pe 60 % din strazile laterale

- In sectorul 2 pe 80 % din strazile laterale

- In Sectorul 3 pe 80 % din strazile laterale

- In Sectorul 4 pe 70 % din strazile laterale

- In Sectorul 5 pe 40 % din strazile laterale

- In Sectorul 6 pe 40 % din strazile laterale

Pe parcursul zilei, potyrivit municipalitatii, operatorii de salubrizare au actionat cu un numar de 299 utilaje si 955 operatori manuali dupa cum urmeaza (raportare realizata la ora 16):

- Sectorul 1 - 72 utilaje, 230 operatori manuali;

- Sectorul 2 - 60 utilaje,162 operatori manuali

- Sectorul 3 - 41 utilaje, 170 operatori manuali;

- Sectorul 4 - 40 utilaje, 35 operatori manuali;

- Sectorul 5 - 54 utilaje, 178 operatori manuali;

- Sectorul 6 - 32 utilaje, 180 operatori manuali;

Avand in vedere obligatia persoanelor fizice/ juridice de a curata trotuarele de zapada si gheata, politistii locali din cadrul Directiei Control din cadrul Primariei Capitalei, au verificat 55 de artere principale, fiind intocmite 20 de procese verbale de constatare si sanctionare a contraventiilor in valoare totala de 25.000 lei. Totodata, au fost somate 307 persoane juridice si Asociatii de Proprietari.

Primarul Sorin Oprescu a cerut operatorilor de salubrizare sa intervina in continuare pe strazile secundare si sa degajeze zapada din marile intersectii.

"74 de basculante de zapada au fost scoase noaptea trecuta din intersectiile mari ale Bucurestiului, ma refer la 13 septembrie - Sebastian, Calea Rahovei - Sebastian, Podul Izvor, Piata Romana, Piata Lahovari, Piata Dorobanti, Piata Universitatii, capatul tramvaiului 32 (Mitropolie). Actiunea continua intens in aceasta noapte din cauza ca meteorologii anunta ninsori si vânt destul de puternic pentru ziua de miercuri. Facem eforturi sustinute ca noul strat de zapada care se va depune, sa nu afecteze circulatia in Bucuresti.Precizam ca evcuarea zapezii este posibila doar pe timpul noptii si se intervine impreuna cu echipajele Brigazii Rutiere si ale Politiei Locale a Municipiului Bucuresti", spune primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.

Directia Generala de Asistenta Sociala Bucuresti (DGASMB) continua programul de identificare si adapostire a oamenilor fara adapost. Astfel, in acest moment, in centrele DGASMB sunt cazate 470 de persoane, 102 la adapostul de la Berceni , 13 la Viilor si 355 la cel din Pallady.

In ceea ce priveste splitalele aflate in administrarea Primariei Municipiului Bucuresti, in continuare sunt asigurate rezervele de medicamente si se continua interventia pentru evacuarea zapezii din curtile spitalelor.

In intervlaul 7.30- 17.00, la Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului de Urgenta Bucuresti s-au inregistrat 80 solicitari de solicitari pentru SMURD, iar la Spitalul de Urgenta Floreasca - 15 cazuri de fracturi, entorse, luxatii, sustin reprezentantii municipalitatii.

Reamintim ca Primaria Capitalei a pus la dispozitia cetatenilor un numarul de telefon gratuit - Dispeceratul PMB, 0.800.800.868, la care se pot sesiza urgentele 24 de ore din 24.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Duminica seara, din cauza viscolului, care a incetat abia in jurul orei 22.00, marile bulevarde erau acoperite de zapada. Pana dimineata acestea au fost curatate, insa pe strazile secundare si in statiile RATB nu s-a intervenit aproape deloc, acestea fiind sub nameti.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, recunoaste ca este o problema. “Se circula in Bucuresti, in conditii de iarna. S-a actionat cu 347 de utilaje, insa mai exista artere unde s-au format poduri de gheata care au rezistat tratamentului cu material antiderapant si care trebuie eliminate. Rog operatorii de deszapezire sa intervina cu precadere in aceste zone. Trebuie degajata zapada de pe trotuare, din marile intersectii si de pe arterele secundare si subliniez ca trebuie degajate refugiile si statiile RATB. Autobuzele, troleibuzele si tramvaiele circulă pe toate traseele după un program corespunzător unei zile de lucru. Din acest motiv, rugam bucurestenii, daca este posibil, sa foloseasca mijloacele de transport in comun. In felul acesta ne sprijiniti sa putem degaja zapada de pe strazi” a declarat primarul general.

Circulatia rutiera se desfasoara in conditii de iarna, insa nu sunt probleme majore, mai ales ca elevii nu merg luni la scoala. Din cauza zapezii depozitate pe magine, in anumite situatii chiar cate o banda de circulatie de pe marile bulevarde a fost blocata. In plus, bucurestenii care nu au ales sa foloseasca masina personala, fiindca nu au unde parca, isi lasa masina tot pe marile bulevarde, sau in statiile RATB si blocheaza traficul.

Majoritatea parcarilor publice cu plata din Bucuresti sunt acoperite cu zapada, parcarea in zona centrala fiind aproape imposibila. Angajatii de la Administratia Strazilor fac eforturi pentru a deszapezi aceste zone.

"Duminica au fost trimisi in teren 104 angajati de la Directia de parcari de la Administratia Strazilor si au deszapezit urmatoarele zone: bd. Expozitiei, Pavilonul H, Piata Victoriei, Cina, Schitu Magureanu, Anghel Saligny, Calea Victoriei. Si luni, 124 de angajati au fost trimisi in teren pentru deszapezire. In prezent, parcarile de pe bd Expozitiei sunt deszapezite 100%, cele de la Pavilionul H, Piata Victoriei, Cina si Anghel Saligny - 40%, iar parcarile de pe Calea Victoriei - 30%. Reamintim ca in fisa postului a angajatului de la parcari nu intra si actiunea de deszapezire", au declarat pentru HotNews.ro reprezentantii Administratiei Strazilor Bucuresti.

Potrivit Primariei Capitalei, noaptea trecuta s-a actionat in capitala dupa cum urmeaza:

Sectorul 1: - 72 utilaje, 246 operatori

Sectorul 2: - 82 utilaje, 40 operatori

Sectorul 3: - 57 utilaje, 24 operatori

Sectorul 4: - 51 utilaje, 36 operatori

Sectorul 5: - 34 utilaje, 70 operatori

Sectorul 6: - 51 utilaje, 43 operatori

Dupa cum se vede, cu exceptia sectorului 1, numarul de lucratori care indeparteaza manual zapada a fost foarte mic, de aici si problema cu statiile RATB blocate de zapada.

Cine deszapezeste fiecare sector si cat costa

Responsabile pentru deszapezirea Capitalei sunt cele 6 primarii de sector. Fiecare primariei a concesionat acest serviciu impreuna cu salubrizarea cate unei firme private, in anii 1998-1999: -sectorul 1-Romprest; -sectorul 2 - Supercom; -sectorul 3 - Rosal; -sectorul 4- REBU; -sectorul 5 - Romprest; -sectorul 6 - URBAN; Primaria Capitalei coordoneaza activitatea de deszapezire.

Primaria sectorului 1

- buget 2013: circa 1,2 miliarde lei;

- salubrizare si deszapezire: 150 milioane lei;

Primaria sectorului 2

- buget 2013: 892 milioane lei;

- salubrizare si deszapezire: 105 milioane lei;

Primaria sectorului 3

- buget 2013: 683 milioane lei;

- salubrizare si deszapezire: 103 milioane lei;

Primaria sectorului 4

- buget 2013: 477 milioane lei;

- salubrizare si deszapezire: 50 milioane lei;

Primaria sectorului 5

Institutia nu a pus pe site bugetul pe anul 2013.

Primaria sectorului 6

- buget 2013: 993 milioane lei dintre care 227 milioane lei imprumuturi nerambursabile;

- salubrizare si deszapezire: 76 milioane lei;

Care sunt obligatiile cetatenilor

Pentru a facilita accesul utilajelor de deszapezire si colectare a deseurilor, persoanele fizice si juridice, institutiile publice, unitatile de alimentatie publica, pietele si unitatile sanitare sunt obligate, conform legislatiei în vigoare sa îndeparteze turturii si sa curete de zapada si gheata de pe trotuarele aferente imobilelor unde locuiesc sau îsi desfasoara activitatea, în maxim 2 ore de la încetarea fenomenelor meteorologice, fara a depozita zapada pe carosabil sau pe gurile de canal. Persoanele fizice care nu se achita de aceasta obligatie risca amenzi de pana la 500 lei, iar persoanele juridice pana la 2.000 lei.

Detinatorii de autoturisme sunt obligati sa pozitioneze masinile astfel încat sa fie permis accesul utilajelor de deszapezire, pluguit, combatere poleiului, încarcat si transport zapada.

Citeste si: