UPDATE Bucuresti: Bulevardele principale sunt deszapezite, iar RATB-ul circula normal. Circa 60% dintre strazile secundare au fost curatate

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Luni, 27 ianuarie 2014, 13:34 Actualitate | Administratie Locala

Statie tramvai inzapezita
Foto: Hotnews
Desi autoritatile au declarat ca sunt pregatite sa intervina in forta, dupa doua zile de viscol circulatia din Bucuresti este afectata de caderile de zapada din week-end. Daca bulevardele principale sunt "la negru", iar mijloacele de transport in comun functioneaza bine, pe majoritatea strazilor secundare nu s-a intrat nici macar o data cu plugul, iar statiile RATB nu au fost curatate, oamenii coborand din autobuz direct pe strada. Pe trotuare este aproape imposibil sa mergi, foarte putini bucuresteni facandu-si datoria de a curata bucata de asfalt din fata casei/ a locului de munca. Parcarile publice din centrul Capitalei sunt inzapezite, in ciuda eforturilor Administratiei Strazilor. Desi RATB-ul functioneaza bine, sunt si soferi care au ales sa foloseasca masina personala si fiindca nu au unde parca, blocheaza prima banda de circulatie si ingreuneaza deplasarea autobuzelor si troleibuzelor.
 •  Va rugam sa ne trimiteti imagini cu traficul paralizat de zapada si strazi care nu au fost deszapezite


UPDATE
Primaria Capitalei a prezentat la ora 18.00 ultimele date privind actiunea de deszapezire din Bucuresti. In prezent circa 60% dintre strazile secundare au fost deszapezite, potrivit municipalitatii. Edilii se plang ca nu pot interveni pe stradute din cauza masinilor parcate neregulamentar. Circulatia rutiera se desfasoara in conditii de iarna, iar 20 de cetateni care nu au curatat trotuarul din fata casei au fost amendati.


Potrivit reprezentantilor RATB, in acest moment se circula cu toate liniile de transport, depourile si refugiile de tramvai fiind in mare parte curatate.

Reprezentantii municipalitatii spun ca s-a intervenit pe strazile care au permis accesul utilajelor si  pe care nu au existat masini parcate care sa blocheze accesul utilajelor de deszapezire.
Situatia privind deszapezirea pe strazile laterale/secundare:

- In Sectorul 1 pe 60 % din strazile laterale
- In sectorul 2 pe 80 % din strazile laterale
- In Sectorul 3 pe 80 % din strazile laterale
- In Sectorul 4 pe 70 % din strazile laterale
- In Sectorul 5 pe 40 % din strazile laterale
- In Sectorul 6 pe 40 % din strazile laterale

Pe parcursul zilei, potyrivit municipalitatii,  operatorii de salubrizare au actionat cu un numar de 299 utilaje si 955 operatori manuali dupa cum urmeaza (raportare realizata la ora 16):

- Sectorul 1 -   72 utilaje, 230 operatori manuali;
- Sectorul 2 -   60 utilaje,162 operatori manuali
- Sectorul 3 - 41 utilaje, 170 operatori manuali;
- Sectorul 4 - 40 utilaje, 35 operatori manuali;
- Sectorul 5 - 54 utilaje, 178 operatori manuali;
- Sectorul 6 - 32 utilaje, 180 operatori manuali;

Avand in vedere obligatia persoanelor fizice/ juridice de a curata trotuarele de zapada si gheata, politistii locali din cadrul Directiei Control din cadrul Primariei Capitalei, au verificat 55 de artere principale, fiind intocmite 20 de procese verbale de constatare si sanctionare a contraventiilor in valoare totala de 25.000 lei. Totodata, au fost somate 307 persoane juridice si Asociatii de Proprietari.

Primarul Sorin Oprescu a cerut operatorilor de salubrizare sa intervina in continuare pe strazile secundare si sa degajeze zapada din marile intersectii.

 "74 de basculante de zapada au fost scoase noaptea trecuta din intersectiile mari ale Bucurestiului, ma refer la 13 septembrie - Sebastian, Calea Rahovei - Sebastian, Podul Izvor, Piata Romana, Piata Lahovari, Piata Dorobanti, Piata Universitatii, capatul tramvaiului 32 (Mitropolie). Actiunea continua intens in aceasta noapte din cauza ca meteorologii anunta ninsori si vânt destul de puternic pentru ziua de miercuri. Facem eforturi sustinute ca noul strat de zapada care se va depune, sa nu afecteze circulatia in Bucuresti.Precizam ca evcuarea zapezii este posibila doar pe timpul noptii si se intervine impreuna cu echipajele Brigazii Rutiere si ale Politiei Locale a Municipiului Bucuresti", spune primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.


Directia Generala de Asistenta Sociala Bucuresti (DGASMB) continua programul de identificare si adapostire a oamenilor fara adapost. Astfel, in acest moment, in centrele DGASMB sunt cazate 470 de persoane, 102 la adapostul de la Berceni , 13 la Viilor si 355 la cel din Pallady.

In ceea ce priveste splitalele aflate in administrarea Primariei Municipiului Bucuresti, in continuare sunt asigurate rezervele de medicamente si se continua interventia pentru evacuarea zapezii din curtile spitalelor.
In intervlaul 7.30- 17.00, la Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului de Urgenta Bucuresti s-au inregistrat 80 solicitari de solicitari pentru SMURD, iar la Spitalul de Urgenta Floreasca - 15 cazuri de fracturi, entorse, luxatii, sustin reprezentantii municipalitatii.

Reamintim ca Primaria Capitalei a pus la dispozitia cetatenilor un numarul de telefon gratuit - Dispeceratul PMB, 0.800.800.868, la care se pot sesiza urgentele 24 de ore din 24.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Duminica seara, din cauza viscolului, care a incetat abia in jurul orei 22.00, marile bulevarde erau acoperite de zapada. Pana dimineata acestea au fost curatate, insa pe strazile secundare si in statiile RATB nu s-a intervenit aproape deloc, acestea fiind sub nameti.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, recunoaste ca este o problema. “Se circula in Bucuresti, in conditii de iarna. S-a actionat cu 347 de utilaje, insa mai exista artere unde s-au format poduri de gheata care au rezistat tratamentului cu material antiderapant si care trebuie eliminate. Rog operatorii de deszapezire sa intervina cu precadere in aceste zone. Trebuie degajata zapada de pe trotuare, din marile intersectii si de pe arterele secundare si subliniez ca trebuie degajate refugiile si statiile RATB.  Autobuzele, troleibuzele si tramvaiele circulă pe toate traseele după un program corespunzător unei zile de lucru. Din acest motiv, rugam bucurestenii, daca este posibil, sa foloseasca mijloacele de transport in comun. In felul acesta ne sprijiniti sa putem degaja zapada de pe strazi”  a declarat primarul general.

Circulatia rutiera se desfasoara in conditii de iarna, insa nu sunt probleme majore, mai ales ca elevii nu merg luni la scoala. Din cauza zapezii depozitate pe magine, in anumite situatii chiar cate o banda de circulatie de pe marile bulevarde a fost blocata. In plus, bucurestenii care nu au ales sa foloseasca masina personala, fiindca nu au unde parca, isi lasa masina tot pe marile bulevarde, sau in statiile RATB si blocheaza traficul.

Majoritatea parcarilor publice cu plata din Bucuresti sunt acoperite cu zapada, parcarea in zona centrala fiind aproape imposibila. Angajatii de la Administratia Strazilor fac eforturi pentru a deszapezi aceste zone.

"Duminica au fost trimisi in teren 104 angajati de la Directia de parcari de la Administratia Strazilor si au deszapezit urmatoarele zone: bd. Expozitiei, Pavilonul H, Piata Victoriei, Cina, Schitu Magureanu, Anghel Saligny, Calea Victoriei. Si luni, 124 de angajati au fost trimisi in teren pentru deszapezire. In prezent, parcarile de pe bd Expozitiei sunt deszapezite 100%, cele de la Pavilionul H, Piata Victoriei, Cina si Anghel Saligny - 40%, iar parcarile de pe Calea Victoriei - 30%. Reamintim ca in fisa postului a angajatului de la parcari nu intra si actiunea de deszapezire", au declarat pentru HotNews.ro reprezentantii Administratiei Strazilor Bucuresti.

Potrivit Primariei Capitalei, noaptea trecuta s-a actionat in capitala dupa cum urmeaza:
Sectorul 1: - 72 utilaje, 246 operatori
Sectorul 2: - 82 utilaje, 40 operatori
Sectorul 3: - 57 utilaje, 24 operatori
Sectorul 4: - 51 utilaje, 36 operatori
Sectorul 5: - 34 utilaje, 70 operatori
Sectorul 6: - 51 utilaje, 43 operatori

Dupa cum se vede, cu exceptia sectorului 1, numarul de lucratori care indeparteaza manual zapada a fost foarte mic, de aici si problema cu statiile RATB blocate de zapada.

Cine deszapezeste fiecare sector si cat costa
Responsabile pentru deszapezirea Capitalei sunt cele 6 primarii de sector. Fiecare primariei a concesionat acest serviciu impreuna cu salubrizarea cate  unei firme private, in anii 1998-1999: -sectorul 1-Romprest; -sectorul 2 - Supercom; -sectorul 3 - Rosal; -sectorul 4- REBU; -sectorul 5 - Romprest; -sectorul 6 - URBAN;  Primaria Capitalei coordoneaza activitatea de deszapezire.

Primaria sectorului 1
- buget 2013: circa 1,2 miliarde lei;
- salubrizare si deszapezire: 150 milioane lei;

Primaria sectorului 2
- buget 2013: 892 milioane lei;
- salubrizare si deszapezire: 105 milioane lei;

Primaria sectorului 3
- buget 2013: 683 milioane lei;
- salubrizare si deszapezire: 103 milioane lei;

Primaria sectorului 4
- buget 2013: 477 milioane lei;
- salubrizare si deszapezire: 50 milioane lei;

Primaria sectorului 5
Institutia nu a pus pe site bugetul pe anul 2013.

Primaria sectorului 6
- buget 2013: 993 milioane lei dintre care 227 milioane lei imprumuturi nerambursabile;
- salubrizare si deszapezire: 76 milioane lei;


Care sunt obligatiile cetatenilor
Pentru a facilita accesul utilajelor de deszapezire si colectare a deseurilor, persoanele fizice si juridice, institutiile publice, unitatile de alimentatie publica, pietele si unitatile sanitare sunt obligate, conform legislatiei în vigoare sa îndeparteze turturii si sa curete de zapada si gheata de pe trotuarele aferente imobilelor unde locuiesc sau îsi desfasoara activitatea, în maxim 2 ore de la încetarea fenomenelor meteorologice, fara a depozita zapada pe carosabil sau pe gurile de canal. Persoanele fizice  care nu se achita de aceasta obligatie risca amenzi de pana la 500 lei, iar persoanele juridice pana la 2.000 lei.

Detinatorii de autoturisme sunt obligati sa pozitioneze masinile astfel încat sa fie permis accesul utilajelor de deszapezire, pluguit, combatere poleiului, încarcat si transport zapada.


Citeste si:


Material sustinut de Banca Transilvania

Intreb BT: Credite pentru companii, sustinute cu garantii si fonduri ale grupului Bancii Europene de Investitii. Doi specialisti raspund intrebarilor antreprenorilor joi, de la ora 11:00

Care sunt conditiile de finantare pentru creditele sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii? Care sunt programele de finantare, cu surse si garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, pe care le deruleaza in prezent Banca Transilvania? Care sunt avantajele si dezavantajele unor astfel de credite? Doi specialisti din cadrul BT Adrian Popa, analist business, si Nicolae Barbu, coordonator Birou Gestiune Programe Externe de Finantare raspund intrebarilor antreprenorilor pe tema creditelor sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, joi, 22 februarie 2018, incepand cu ora 11:00.

4647 vizualizari

 • +1 (5 voturi)    
  Eh (Luni, 27 ianuarie 2014, 13:45)

  Ionutzelu [utilizator]

  Zăpada din staţii să o mai "topească" şi călătorii. Ce, dacă zăpada de pe trotuare trebuie să o "rezolve" tot cetăţenii, nu e logic să se ocupe tot ei şi de staţiile RATB?
 • +2 (6 voturi)    
  ASTA NUMITI VOI... (Luni, 27 ianuarie 2014, 13:49)

  schroedinger [utilizator]

  Deszapezit? Nu s-a utilizat nici o solutie antiinghet!
 • +5 (7 voturi)    
  A nu se înţelege greşit (Luni, 27 ianuarie 2014, 13:52)

  Ionutzelu [utilizator]

  Inclusiv la Viena curăţarea zăpezii de pe trotuare este în responsabilitatea firmelor (de altfel scrie şi în articolul către care e dat link).
  Dar să nu cureţi staţiile mijloacelor de transport în comun e cam de porc, in condiţiile în care nu mai e viscol în Bucureşti de ieri de ora 2.
 • +2 (2 voturi)    
  Pentru rigoare (Luni, 27 ianuarie 2014, 13:59)

  felis_tigris [utilizator]

  Habar nu am ce ce se întâmplă în Bucureşti, nici măcar în Sectorul 6.

  Dar în zona în care trăiesc ştiu:
  - Pe buclă ( Drumul Taberei - OK)
  - Str. Târgu Neamţ - OK
  - Aleea Toplooveni - OK
 • +3 (3 voturi)    
  @felis (Luni, 27 ianuarie 2014, 14:22)

  Ionutzelu [utilizator]

  Aşa este. Dar staţiile de pe buclă şi nu numai erau greu accesibile din cauza nămeţilor dislocaţi de pluguri.
  Iar Prelungirea Ghencea a fost un coşmar dimineaţa (am văzut pe fereastră înainte să plec la lucru).
 • +3 (3 voturi)    
  obisnuinta (Luni, 27 ianuarie 2014, 14:31)

  goto [utilizator]

  aceasta este politica primariei: lasam asa ca pina la urma se satura lumea sa isi mai raceasca gura degeaba si se vor obisnuii.
  ca in fiecare an, in bucuresti se dezapezeste doar bulevardele, strazile importante si pe unde stau cei cu influenta. cel putin in ultimii ani eu nu am vazut sa se intervina pe strazile secundare. iar de trotuare si statii de autobuz nici nu poate fi vorba. de parca ar plati taxe numai ratb-ul si masinile.
  da, fiecare asociatie de locatari sau agent economic trebuie sa isi faca curat in fata imobilului. dar in rest este obligatia celor de la primarie. adica acelora care injura si dau vina pe cetateni ca nu isi fac treaba. daca citim printre randuri vom observa ca spun ca cetatenii nu le fac si treaba lor.
  si desi sumele alocate pt dezapezire sunt din ce in ce mai mari iar zilele cu zapaad din ce in ce mai putine, nimeni nu s-a sinchisit sa prezinte publicului un raport cu aceste cheltuieli.
  • +2 (2 voturi)    
   Nu am înţeles nimic (Luni, 27 ianuarie 2014, 14:45)

   felis_tigris [utilizator] i-a raspuns lui goto

   Învață limba română şi apoi mai dialogăm!
 • +3 (3 voturi)    
  @Redactie (Luni, 27 ianuarie 2014, 14:52)

  bogdan192 [utilizator]

  Sectorul 2 si 3 sunt cu zapada pe bulevarde, destul de multa cat sa nu plece masinile de la stop. Bulevardele sunt practicabile dar foarte periculoase. Strazile secundare sunt aproape impracticabile.

  Am mers de dimineata cu taxi-ul din Fizicienilor in Pipera. Doar pe Doamna Ghica si Petricani se vede asfaltul, restul sunt pline de zapada si gheata (am mers doar pe bulevarde: Camil Ressu, Grigorescu, Ghica, Petricani, Fab. de Glucoza).
 • +2 (4 voturi)    
  Sectorul 1 (Luni, 27 ianuarie 2014, 15:05)

  milosh [utilizator]

  a fost mai mereu o exceptie fericita. Pacat ca e vorba doar de un sector, inca vreo doua- trei exceptii de acest fel, ar fi fost de mare folos orasului. Pana la urma, baza e tot la Sorin Oprescu si primaria mare, ce sa faci cu alde Vanghelie?
 • 0 (2 voturi)    
  Nici nu stiu ce sa mai cred... (Luni, 27 ianuarie 2014, 15:28)

  un dac [utilizator]

  Aseara am plecat din fata blocului cu picioarele inghetate si cu dureri de spate care inca persista. Am dat frumos zapada pe traseul pubelelor de gunoi, ca sa se poata ridica astazi gunoiul. Masinile parcate, inclusiv a mea, erau "in siguranta", cu cauciucuri de iarna puteai iesi din parcare si te puteai duce unde aveai treaba. Am si facut aseara un traseu, ca sa ma asigur ca totul este in regula. Azi dimineata stupoare: plugul celor de la Supercom luase zapada de pe mijloc si facuse nameti in spatele masinilor, fiind imposibil sa iesi cu masina. Au facut strada practicabila pentru masinile lor de gunoi si atat. Din punctul meu de vedere mai bine stateau acasa. Ieri puteam circula, astazi nu.
  Cred ca ar trebui date amenzi, cu asta sunt de acord. La Mega Image abia intrai (loc cumparat, parcare in proprietate, nu e cu chirie), nu dezapezisera deloc, iar cat am stat sa-mi dezapezesc masina dupa cumparaturi, doua masini au venit, au lasat masina acolo si au plecat in blocurile de langa...practic au folosit parcarea Mega Image fara sa fie clienti.
 • +1 (1 vot)    
  sector 3 vs sector 4 (Luni, 27 ianuarie 2014, 15:47)

  micul_licurici [utilizator]

  Omul sfinteste locul...

  Eu ma invart prin sectoarele 3 si 4, chiar eram curios ce buget au alocat pentru deszapezire, multumesc Hotnews pentru informatii.

  Asadar oficial avem:

  Primaria sectorului 3
  - salubrizare si deszapezire: 103 milioane lei;

  Primaria sectorului 4
  - salubrizare si deszapezire: 50 milioane lei;

  In sectorul 4 se poate circula acceptabil in sectorul 3 este dezastru!!!

  Deci nu conteaza cati bani ai ci cum ii administrezi. Si nu e prima iarna in care se observa acest lucru, Piedone chiar face treaba in 4!
  • 0 (2 voturi)    
   Ce e greu de inteles? (Luni, 27 ianuarie 2014, 17:33)

   arakis [utilizator] i-a raspuns lui micul_licurici

   Bulevardele principale sunt in responsabilitatea lui Oprescu, de aceea sunt practicabile. Strazile secundare tin de sectoare, de aceea sunt diferente mari de la un sector la altul.
 • +1 (1 vot)    
  sectorul 3 (Luni, 27 ianuarie 2014, 20:19)

  Nevermind [utilizator]

  80% strazile laterale? Maaaaarsh maaa....


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri