Autoritatile olandeze au decis sa rezolve problema aglomeratiei de pe pistele de biciclete din orasul Eindhoven prin construirea unui sens giratoriu suspendat pentru biciclete, potrivit Mediafax.ro. Autoritatile din Eindhoven au hotarat sa rezolve problema sensului giratoriu aglomerat din Meerhoven, un cartier aflat la iesirea din oras, spre Veldhoven, prin separarea traficului rutier de cel pe biciclete. Pentru autoturisme a fost realizata o intersectie simpla, in timp ce pentru traficul foarte aglomerat pe biciclete au construit un sens giratoriu suspendat deasupra soselei.

Ciclismul a devenit popular in Olanda la sfarsitul secolului al XIX-lea, putin dupa ce fusese introdus in Anglia si in Statele Unite, si a devenit atat de popular incat in anii 1890 olandezii construiau deja piste de biciclete, iar pana in 1911 detineau cele mai multe biciclete pe cap de locuitor din toata Europa.

Olanda este in continuare tara cu cei mai multi ciclisti, 99,1% (16.5 milioane de biciclete la 16.6 milioane de locuitori). 27% din totalul calatoriilor din Tarile de Jos sunt facute cu acest tip de mijloc de transport, acest procent ajungand pana la 60% in orasele mari. Infrastructura cuprinde benzi de biciclete pe sosea, piste pentru ciclisti, separate de carosabil, strazi de biciclete, unde ciclistii au prioritate in fata celorlalte mijloace de transport, autostrazi de biclete, pentru drumuri mai lungi si pedalat mai rapid.