Primaria Capitalei a toaletat copacii care strajuiesc aleea de intrare in Parcul Herastrau din zona Arcului de Triumf, arborii pierzandu-si aproape in totalitate coroana. Deputatul ecologist Remus Cernea sustine ca aceasta interventie "barbara" asupra copacilor este ilegala si a sesizat Politia. Reprezentantii Primariei Capitalei, institutia care a facut taierile, spun ca arborii erau uscati in proportie de 80% si toaletarea lor se impunea pentru evitarea unei tragedii.

Foto:

"Am fost sesizat de cetateni ca in Parcul Herastrau au inceput sa se taie copaci in mod brutal. Este taiata aproape toata aleea care vine dinspre Arcul de Triumf. La sosirea mea aici, cand i-am interpelat pe cei care se ocupa de taierea copacilor, ei s-au oprit si cele doua macarale au fost retrase. Practic au fugit. Nu au vrut sa se angajeze in niciun dialog. Acum doar matura, dar pana sa vin eu inca taiau crengile copacilor. Este un abuz. Se incalca Legea 24/2007 privind protectia spatiilor verzi. Aceasta spune ca in cazul arborilor ornamentali - tei, salcami, castani, artari, mesteacani, castani, stejari - plantati pe domeniul public, cum este Parcul Herastrau, este interzisa interventia cu taieri a coroanei acestora cu exectia lucrarilor de eliminare a ramurilor uscate sau a celor care afecteaza siguranta traficului pietonal si rutier si a imobilelor aflate in apropriere. Dupa cum se vede foarte clar aici, s-a intervenit brutal asupra coroanelor, ele fiind taiate complet. De asemenea, se stie ca nu trebuie sa tai mai mult de 30% din ramurile copacului, intrucat ameninti viata copacilor. Cei care taie nu mi-au prezentat niciun aviz de toaletare", a declarat Remus Cernea.

Acesta a chemat Politia ca sa opreasca lucrarile si cere demisia responsabililor cu aceasta actiune din Primaria Capitalei. "Ii cer primarului Sorin Oprescu sa stopeze aceasta barbarie rusionoasa. Nu stiu daca dansul stie sau este responsabil de acest lucru, dar cine este responsabil trebuie sa demisioneze", a declarat Cernea.

Reprezentantii Primariei Capitalei spun ca arborii erau uscati.

In aceasta perioada se fac taieri de corectie, de regenerare si de reducere a coronamentului arborilor. Lucrarea ce se executa in prezent la arborii aflati in declin biologic din zona de aliniament alei, iar aceasta operatiune se impune deoarece crengile principale sunt uscate si deteriorate peste 80%. Daca nu s-ar executa aceasta lucrare obligatorie, arborii batrani ar fi in pericol de prabusire totala sau rupere a crengilor din cauza intemperiilor care se prevad in urmatoarele saptamani. Reducerile se executa puternic in coronament pentru echilibrarea acestor arbori astfel incat sa se poata preveni pericolul ruperii sau prabusirilor de ramuri, acestea fiind ingreunate de excesul de umiditate provocat de precipitatii mixte sau chiciura. Toate lucrarile de reducere si regenerare coronament se executa in baza avizelor de specialitate emise de catre Directia Mediu don Primaria Capitalei", explica rexprezentantii municipalitatii intr-un raspuns trimis la solicitarea HotNews.ro