​FOTOGALERIE Comoara necunoscuta a Bucurestiului: forturile de aparare de pe vremea Regelui Carol I. In ce stare au ajuns si cum ar putea sa intre in circuitul turistic

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Joi, 16 ianuarie 2014, 16:38 Actualitate | Administratie Locala


Putini stiu de existenta ei, insa Bucurestiul are o comoara arhitecturala si istorica extraordinara. Este vorba despre reteaua de fortificatii din jurul Capitalei (18 forturi si 18 baterii) construita intre 1884-1903 de regele Carol I, sub indrumarea generalului belgian Henri Alexis Brialmont, scopul lor fiind de a apara capitala in cazul unui razboi. Pentru ridicarea acestor constructii, care practic inconjoara Capitala, adiacent Soselei de Centura, la vremea respectiva s-au expropriat terenuri si s-a platit din visteria statului circa 111 milioane de lei. Generalul Brialmont a construit si forturile din jurul orasului Amsterdam si fortificatiile de la Anvers si Liege - Belgia, cunoscute in intreaga lume. Din nefericire insa, forturile din jurul Bucurestiului se afla in paragina si nu sunt accesibile publicului.Fortul Jilava, Foto: Directia de Cultura Judeteana Ilfov

Reteaua de fortificatii din jurul Capitalei, adiacenta Soselei de Centura, a fost construita intre 1884-1903 de regele Carol I, sub indrumarea generalului belgian Henri Alexis Bialmont. Aceasta este alcatuita din 18 baterii si 18 forturi intercalate: un fort, o baterie, un fort, o baterie, la distanta de aproximativ 2 km, iar scopul ei era de aparare.

"Intre 1883 si 1903 s-a facut proiectul fortificatiilor sub indrumarea generalui belgian Henri Alexis Brialmont, dupa care a inceput construirea lor. In primii zece ani s-au construit Fortul Otopeni, Jilava, Mogosoaia si Chitila, dupa care celelalte. Acestea din urma nu au fost construite ca cele din Nordul Capitalei, conform proiectului. Fiind restrictii bugetare, au fost modificate ca sa se incadreze in bugetul alocat. Scopul lor era sa apere Capitala.  Sunt 18 forturi si 18 baterii, ele fiind unite intre ele prin niste tuneluri. Cand a inceput razboiul in 1914, iar noi am intrat in razboi in 1916, erau golite de armament fiindca nu mai existau fonduri. In fiecare baterie/fort puteau sa intre circa 100 de ostasi si erau prevazute cu tunuri. Cand a intrat armata germana in Bucuresti, acestia se gandeau ca va fi o lupta grea, noi avand acest sistem de fortificatii, dar au intrat "linistiti". Initial s-a prevazut ca reteaua de fortificatii va costa 85 milioane lei, insa in final au costat 111 milioane lei. Sume foarte mari s-au platit si pentru exproprierea terenurilor pe care s-au construit aceste fortificatii. S-a dat un decret regal", a explicat pentru HotNews.ro Alexandrina Nita, sefa Directiei Judetene de Cultura Ilfov.Fortul Jilava, Foto: Directia de Cultura Judeteana Ilfov

In prezent, reteaua de fortificatii are mai multi proprietari: armata, diverse ministere, consilii locale, primaria Capitalei, firme private. O parte dintre forturi sunt in stare buna, altele sunt inundate sau intr-o stare avansata de degradare.

"Acum este greu sa ai acces la ele, unele fiind inundate, altele fiind unitati militare. Unele dintre unitatile militare au fost dezafectate, iar acum exista acolo doar un paznic. Din fericire nu s-au intamplat distrugeri masive fiindca au fost cat de cat intretinute. In unele au functionat depozite, in altele societati comerciale, poligoane de tragere", explica Alexandrina Nita.Fortul Jilava, Foto: Directia de Cultura Judeteana Ilfov

Pentru a le proteja, in special pe cele proprietate privata, de rechinii imobiliari, si pentru a se putea face un proiect de reabilitare, din 2004 Directia Judeteana a inceput procedura de clasare pe lista monumentelor istorice.

"Noi din anul 2004 tot am propus clasificarea fortificatiilor. La un moment dat Ministerul Culturii a luat in dezbatere aceasta chestiune si am putut sa ne desfasuram. In perioada 2004-2009 ne-am documentat asupra situatiei juridice a constructiilor deoarece nu stim in administrarea cui se afla. In 2011, s-a intocmit instiintarea de clasare care a oferit cladirilor statut de monument istoric pentru o perioada de un an. In aceasta perioada am incercat sa obtinem fonduri pentru intocmirea documentatiei de clasare. Fondurile trebuiau sa vina de la Ministerul Culturii fiindca nici unul dintre cei care administreaza forturile nu erau interesati de clasarea lor. Ministerul a suportat costurile pentru documentatia de clasare a fortului Jilava pe care l-am si clasat in ianuarie 2012. Pentru celelalte forturi nu au reusit sa gaseasca fonduri, fiind o suma destul de mare, in jur de 700.000 lei", a declarat Alexandrina Nita.

Dupa expirarea termenului de un an, fiindca nu s-au depus documentatiile de clasare, reteaua de fortificatii si-a pierdut statutul de monument, doar fortul Jilava fiind clasat. In 2013, Directia Judeteana de Cultura Ilfov a mai inaintat documentatia de clasare pentru Fortul Tunari, Bateria Afumati si Bateria Tunari. "Am primit deja acordul Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice si acum asteptam sa iasa ordinul de clasare pentru cele trei obiective", povesteste Alexandrina Nita. Pentru clasarea restului de forturi si baterii nu mai sunt insa bani.

Construirea Fortului 13 Jilava, acum monument istoric, a inceput in anul 1886 si s-a incheiat in 1893 dupa multe modificari si adaptari de planuri. In anul 1906 devine penitenciar militar, iar din 1907 aici sunt inchisi si civili. Personalitati ale istoriei romanilor au fost detinuti ai acestui penitenciar: Corneliu Coposu, gen. Radu Korne, Richard Wurmbrandt, gen. Nicolae Ciuperca, gen. Radu R. Rosetti, maresalul Ion Antonescu, si altii.

Reabilitarea forturilor din jurul Bucurestiului ar putea fi facuta cu fonduri europene, Consiliul Judetean Ilfov avand un astfel de proiect prevazut in strategia sa.

"Trebuie sa clasam aceste forturi pentru ca ele sa intre intr-un program de reabilitare si apoi sa fie valorificate. Ele trebuie vizitate, sa se organizeze diverse actiuni. Consiliul Judetean Ilfov are o strategie de dezvoltare care se numeste "Orizont 2010" si in aceasta strategie este o masura speciala care se numeste "Prezervarea si Valorificarea patrimoniului din judetul Ilfov". Un punct important al acestui subiect este exact reabilitarea fortificatiilor. Ei si-au propus ca pana la sfarsitul anului 2016, cel putin un fort sa fie reabilitat daca aceasta strategie va fi aprobata, ea fiind in prezent in dezbatere publica", a explicat Alexandrina Nita.


Reabilitarea Fortului Chitila

Fortul Chitila se afla in administrarea Consiliului General al municipiului Bucuresti, iar Simona Cretu, consilier general si presedinte Asociatia Terra Ecologica, are  un proiect de reabilitare si punere in valoare a acestui fort.

"Fortificatiile au o valoare istorica foarte mare si au un potential turistic care trebuie exploatat cat mai repede. Ca model european, avem forturile din jurul orasului Amsterdam iar in Belgia avem fortificatiile de la Anvers si Liege, construite tot de arhitectul HA Brialmont. In urma discutiilor cu principalele parti implicate: istorici, administratori, proprietari, constructori, arhitecti, cetateni, reiese ca cel mai bine ar trebui sa cream circuite turistice, adica este posibil si trasee de biciclete si de masini care sa ajunga la aceste forturi. In forturi putem sa incurajam activitati diverse atat culturale si sociale cat si pentru agrement: restaurante, tabere scolare, centre educationale si culturale, muzee etc", se arata in prezentarea facuta de consilierul general Simona Cretu.Fortul Chitila, Foto: Directia de Cultura Judeteana Ilfov


Aceasta spune ca a propus reabilitarea fortului Chitila in primul rand pentru ca se afla pe raza municipiului Bucuresti si pentru ca edificiul inca se afla in stare buna.

"In prezent la Fortul 1 Chitila sunt doua mari firme (si altele mai mici cu terenuri si spatii comerciale subinchiriate). Este vorba despre REMATHOLDING - firma de stat devenita privata- al carui principal actionar este directorul Mihai Sofian, si Zarea, de asemenea fosta firma de stat care in 2003 s-a privatizat. Remat mai desfasoara activitati de depozitare fiare vechi si in Fortul 12 Berceni. Spre deosebire de Zarea, care a incercat sa conserve forturile pe care le are (1 Chitila si 3 Otopeni), Rematul are o activitate destructiva si mai ales Fortul 12 Berceni (care de asemenea este pe teritoriul Municipiului Bucuresti) l-a degradat prin activitatile sale de reciclare a metalelor", explica Simona Cretu.


Pentru reabilitarea acestui fort, Simona Cretu estimeaza un buget de circa 15 milioane de euro, bani care ar putea veni tot din fonduri europene.Fortul Chitila, Foto: Directia de Cultura Judeteana Ilfov

"In incinta Fortului 1 Chitila vom amenaja muzee: militar, de istorie, al sampaniei; restaurant, hotel, tabere pentru elevi si studenti, piscine, sali de conferinta .Vom crea un parc militar in genul Parcului Militar de la Orastie - Arsenal. O parte dintre aceste servicii vor fi gratuite: pentru elevi, studenti, etc si alta parte vor fi contra cost: pentru angajati de la diverse firme etc. Astfel, vom aduce venituri atat la bugetul CGMB cat si pentru salariile celor care vor fi implicati in amenajarea acestui complex Military Park", sustine aceasta.

In proiect vor fi implicati si 100 de oameni ai strazii de la adapostul municipalitatii din Bulevardul Pallady.

Proiectul va fi supus aprobarii Consiliului General al municipiului Bucuresti, iar daca va primi unda verde, ar putea primi o sansa.Imagine din satelit Fortul Chitila, Foto: Google Earth

Primul pas insa este clasare retelei de fortificatii, imposibila deocamdata din cauza lipsei de bani. Iar cand va incepe reabilitarea lor, Alexandrina Nita, sefa Directiei de Cultura Judetene Ilfov, atentioneaza ca ea trebuie sa se faca in mod unitar. Pana atunci insa, una dintre marile comori ale Bucurestiului sta ascunsa intre buruieri, in paragina.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

20866 vizualizari

 • +14 (14 voturi)    
  Nu ne intereseaza nimic (Joi, 16 ianuarie 2014, 17:14)

  adrb [utilizator]

  Trebuie totul demolat, nu ne intereseza urmele trecutului cu care alte orase europene aduc milioane de turisti anual.
  Noi vrem numai sa furam acum orice milion de euro
  • +3 (3 voturi)    
   de ce nu ma mir (Vineri, 17 ianuarie 2014, 12:37)

   amanda13 [utilizator] i-a raspuns lui adrb

   ca un articol despre un loc cu potential istoric si turistic din Romania incepe asa?

   "Generalul Brialmont a construit si forturile din jurul orasului Amsterdam si fortificatiile de la Anvers si Liege - Belgia, cunoscute in intreaga lume. Din nefericire insa, forturile din jurul Bucurestiului se afla in paragina si nu sunt accesibile publicului."

   Cred ca un popor care isi uraste cu atata ardoare prezentul, nu-si poate iubi trecutul, indiferent cati romanasi verzi se proclama daci si il ridica in slavi pe Stefan cel Mare fara a fi capabili sa dea macar o data de desfasurare a unei batalii de-ale sale. Imi aduc si acum aminte de un articol, cred ca era acum vreo 2 ani, in care niste muncitori care restaurau un muzeu isi facusera scrumiere din obiecte romane vechi de 2000 de ani. Astia suntem si nu vom sti niciodata sa privim in perspectiva, asa cum bine ai spus si tu.

   A fost un soc pentru mine sa trec oceanul si sa vad cum fiecare loc mai vechi de 100 de ani devine atractie turistica, se construiesc sosele de acces, se publica pliante, se deschid centre de informare unde cineva zambitor e in fiecare zi capabil sa-ti spuna intreaga istorie a locului. Un loc care, repet, din perspectiva unui european nu inseamna poate mare lucru. M-au facut sa inteleg ca importanta trecutului este data de privirea prezentului, prin urmare, Romania se pare ca nu are deloc istorie.
 • +11 (11 voturi)    
  Pacat (Joi, 16 ianuarie 2014, 17:59)

  B.Dan [utilizator]

  Am vizitat Fortul nr. 1 Chitila care este intr-o paragina desavarsita. Hotii de caramida erau in actiune atunci cand am fost eu. Nu am putut s-o vizitez decat in imprejurimi, neavand lumina pentru a intra in interior.
  De asemenea am vizitat bateria 1-2 Mogosoaia. Bateriile aratau intr-o stare OK, fiind in curtea bazei militare de tragere. Am vizitat una dintre baterii care era electrificata alaturi de 2 soldati care au fost suficient de amabili incat sa ne-o prezinte.
  Sunt aproape imposibil de introdus intr-un ghid turistic, fiind fie in curtea unei baze militare, fie sunt inconjurate de gunoaie sau mlastina. Fortul Mogosoaia mi-a fost imposibil sa-l gasesc (posibil sa fi fost daramat intre timp) iar pe celelalte nu le-am mai cautat...
 • +9 (11 voturi)    
  sunteti dragut de naivi (Joi, 16 ianuarie 2014, 18:07)

  clarice [utilizator]

  Unde ati vazut voi in 25 de ani sa intre ceva in circuitul turistic,mai ales ceva de la 1900.
  Oprescu pentru un pumn de galbeni distruge tot,poate se gaseste cineva de la DNA sa-l ia odata la puricat pentru distrugerea caselor de patrimoniu.
  Daca o alta tara din UE oricare ar fi ea ,avea asa ceva ,de mult erau turistii cu sutele de mii pe an sa vada edificiul
  Pacat avem si AM avut dar s-au distrus multe asemenea minunatii din cauza nesimtirii noastre romanesti..
 • +8 (8 voturi)    
  de ce oare (Joi, 16 ianuarie 2014, 18:26)

  dj [utilizator]

  tot ce avem remarcabil si frumos facut este dinainte de comunism? Si de ce vrem sa distrugem? Mare pacat....
  • +6 (6 voturi)    
   pai (Joi, 16 ianuarie 2014, 22:21)

   baronul stanganbuch [utilizator] i-a raspuns lui dj

   adica cum, casa poporului nu-i frumoasa, maica, si blocurli pentru oamenii care avea servici la oras pe vremea lui ceausescu care numai el a avut grija de noi, maica, ce, alea nu e frumoase?..
 • +9 (9 voturi)    
  ... (Joi, 16 ianuarie 2014, 19:25)

  adonis84 [utilizator]

  Interesant articol, succes celor care se bat pentru renovarea si punerea in circuitul turistic.

  P.S. : Anvers si Liège sunt in Belgia si nu in Franta.
 • 0 (6 voturi)    
  DA!! (Joi, 16 ianuarie 2014, 20:47)

  tornado [utilizator]

  DA bravo eu sunt din nord vest si nu ma prea intereseza zona de sud ! din mai multe motive care nu le expun acuma aici !
  Dar vreu sa spun ca ati vorbitoru din inaitea me au dreptate mare dreptate cind in europa toate tarile ocrotesc istoria lor intr-un mod deosebit este ceva mirific sa vezi Praga,roma sa vezi tari cu traditi care nu au uitat istoria lor !!
  In alta ordine de idei nu ma iteresera Bucurestiu (ESTE CEVA CU GUST DE MANELE SCUZATI ,VA ROG SCUZATI EXPRESIA NU ESTE CAPITALA MEA )
  Si motivez acest lucru in care cei cu puter gen OPRESCU UN COMUNIST CARE DARIMA CLDIRILE DE PATRIMONIU SI FAC LOC SPAGILOR IN BUZUNARU LUI SI CEI CU LATURI GROSE LA GIT SI CEFELE LATE FAC LEGEA IN BUCUREST EU NU APARTIN ACESTEI ZIS CAPITALE MULTUMESC !! SI AVETI GRIJA DE VOI SI DE VIITORU BUCURESTIULUI SI DE CINI PE CARE OPRESCU II OCROTESTE !
  • +2 (2 voturi)    
   forturile sunt in ilfov (Vineri, 17 ianuarie 2014, 10:59)

   ocelot_ro [utilizator] i-a raspuns lui tornado

   Prietene, pe langa faptul ca esti arogant, esti si agramat.
   Oprescu n-are nicio treaba cu forturile, pentru ca nu sunt in BUCURESTI! Sunt in Ilfov. Deci treaba CJ Ilfov si a primariilor Ilfov sa-si faca treaba.
 • +5 (5 voturi)    
  sa (Joi, 16 ianuarie 2014, 22:25)

  baronul stanganbuch [utilizator]

  le ia consiliul judetean ilfov si sa faca niste circiumi cu mici si manele, sa se simta tot romanu' bine. Sa-l intrebe pe primarul pandele si pe sotia sa, senatoarea gabriela, cum se face, ca astia sint experti.
 • +1 (5 voturi)    
  Erată (Vineri, 17 ianuarie 2014, 8:56)

  Radu I [utilizator]

  Anvers și Liège sunt orașe din Belgia! Parol! Întrebați-l și pe president... :)

  Multumim, am corectat!
 • 0 (0 voturi)    
  Salvarea Forturilor (Sâmbătă, 2 august 2014, 19:56)

  BalutaAlexandru [anonim]

  Fortul 1 Chitila va fi salvat. Am inceput pe cont propriu defrisarea balariilor si curatarea zonei voluntar, momentan fara ajutor, desi daca gasesc oameni interesati as fi bucuros sa ii am alaturi. Am primit felicitari si critici pentru ceea ce fac. Dupa ce l-am vizitat si am vazut ce au facut belgieni cu bijuteriilo lor identice au ale noastre mi-am dat seama ca degeaba astept dupa primariile din ilfov si mai bine pun mana si incep pe cont propriu o munca titanica. Nu voi putea singur dar ma duc si fac cate ceva zi de zi. Pentru mai multe detalii si cum decurg lucrarile am facut pe facebook o pagina despre fortul 1 chitila unde gasiti poze cu lucrarile de curatare si restaurare.
  https://www.facebook.com/pages/Fortul-Nr1-Chitila/789018121123068?sk=photos_stream
 • 0 (0 voturi)    
  Intalnire vizita fort 1 (Vineri, 8 august 2014, 17:21)

  BalutaAlexandru [anonim]

  Sambata 09.08.2014 Ora 10:00 intalnire pentru a merge la Fortul 1 Chitila, pentru cei interesati intalnirea va avea loc la METROU 1 Mai ( piata chibrit ).
 • 0 (0 voturi)    
  Fortul a fost salubrizat. (Joi, 11 septembrie 2014, 10:49)

  BalutaAlexandru [anonim]

  Fortul a fost ieri dimineata adica pe 10.09.2014 supus celei mai ample interventii de salubrizare, utilaje de la una din firmele de curatenie au mers si au ridicat gunoiul ce facea imposibila patrunderea in fort. Mergeti cu incredere sa il vizitati. Totusi lucrarile de restaurare vor continua fiind inca mult de munca. Voluntari pasionati de istorie militara pot veni sa dea o mana de ajutor in restaurarea acelui monument. Aratati ca VA PASA.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by