​Primaria Capitalei organizeaza vineri si luni doua sedinte de dezbatere publica pentru doua dintre cele mai controversate proiecte imobiliare din ultimii ani. Unul prevede construire unui turn de 45 de metri inaltime la intersectia str. Mihai Eminescu cu Calea Dorobanti, o parte din ansamblu revarsandu-se peste doua cladiri monument istoric. Zona este protejata, avand cladiri cu inaltime mica si mai multe cladiri avand statutul de monument istoric. Al doilea proiect propune construirea unui bloc de 22 de metri inaltime, pe Calea Victoriei, chiar in coasta Ateneului Roman. Aceasta dezbatere publica este ultimul pas inainte ca cele doua proiecte sa fie supuse aprobarii Consiliului General al Municipiului Bucuresti.

Foto:

Pe site-ul Primariei Capitalei, cele doua proiecte au fost supuse dezbaterii publice in perioada sarbatorilor de iarna.

Cele doua cladiri monument in spatele carora se vor construi turnurile

Cele doua cladiri monument in spatele carora se va construi turnul Foto: Norc.ro

Planul Urbanistic Zonal Dorobanti - Brosteanu – Eminescu propune un turn de 45 de metri inaltime si a mai multor cladiri cu inaltimi mai mici pe terenul de circa 5000 de mp aflat intre cele trei strazi. Turnul ar urma sa fie in imediata vecinatate a unor monumente istorice din Calea Dorobanti si strada Eminescu. Peste 1000 de vecini au semnat mai multe memorii impotriva proiectului, neglijate de primarie. Parohia cartierului s-a manifestat de asemenea impotriva proiectului, care propune un cazinou vecin bisericii. Cladirile ar urma sa adaposteasca birouri, cazinou, hotel, locuinte, birouri si comert. Proprietarul terenului este firma Rubin Gold, iar proiectant arhitectul Dorin Stefan. Citeste aici si aici mai mult despre proiect. Priectul este discutat in in sedinta de vineri.

Planul Urbanistic de Detaliu str. Rosetti 1-3 propune un bloc de 22 metri inaltime pe terenul pe care se afla restaurantul Cina, chiar vizavi de Ateneul Roman. Acum terenul este spatiu verde, pentru ridicarea cladirii urmand sa fie defrisati 15-20 de copaci. Imobilul nou construit ar fi mult mai inalt decat restaurantul Cina, monument istoric, si cu doua etaje mai inalt decat Ateneul Roman (la cornisa acestuia), potrivit Asociatiei Salvati Bucurestiul.

Parcela pe care se va construi proiectul are circa 3000 mp, iar proprietar este firma Bucuresti Turism. Citeste aici mai mult despre proiect. Priectul este discutat in in sedinta de luni.