In 2013, din cauza lucrarilor de largire a strazilor Buzesti si Berzei (Bulevardul Buzesti-Berzei-Uranus) doua cladiri monument istoric au fost rase de pe fata pamantului. Este vorba de Hala Matache construita in 1887 si o casa din Piata Haralambie Botescu 18, veche de peste 100 de ani. Primaria Capitalei, proprietarul cladirilor, a demolat aceste constructii in stilul initiat de rechinii imobiliari, in weekend sau la miez de noapte. In 2013, semn ca recesiunea economica a inceput sa treaca, au fost demolate si mai multe cladiri de patrimoniu proprietate privata. Despre unele s-a scris in presa, altele au disparut in liniste, fara sa stie nimeni.

  • Daca pe strada sau in cartierul tau a fost demolata o cladire de patrimoniu, te rugam sa ne trimiti adresa, o scurta descriere si imagini cu imobilul respectiv pe formularul de la sfarsitul articolului.

Hala Matache

Primaria Capitalei a inceput pe 25 martie, in jurul orei zece seara, pe cod portocaliu de ninsoare, demontarea Halei Matache, monument istoric. Primaria a inceput lucrarile dupa lasarea intunericului, exact ca mafiotii imobiliari, care vor sa scape repede de "problema", departe de ochii lumii. Nu s-a tinut cont nici de avertizarea meteo - cod portocaliu de ninsoare - si gerul de afara. Mai mult, actiunea a avut loc la cateva ore distanta dupa ce tot Primaria Capitalei ii intreba pe cetateni si pe ONG-isti ce parere au de "demontarea" halei si mutarea pe alt amplasament, dezbatere la care nimeni de la Primarie nu a pomenit nimic despre ce avea sa se intample cu cateva ore mai tarziu.

Asociatia Salvati Bucurestiul sustine ca a fost demolata ilegal deoarece la documentatia aferenta autorizatiei de demolare trebuia sa existe si un aviz de la Primaria sectorului 1, aviz care nu a fost dat. Totodata, Primaria Capitalei a promis ca va reconstrui Hala, insa pana acum nu s-a facut nimic in acest sens.

Hala Matache era monument istoric, fiind construita in 1887. Cladirea apartine Primariei Capitalei, fiind expropriata in urma cu cativa ani de municipalitate pentru construirea Diametralei Buzesti Berzei Uranus. Pana sa fie cumparata de Primaria Capitalei, in cladire functiona o piata de carne. De cand a intrat in proprietatea Primariei Capitalei monumentul istoric este devastat de hotii de fier vechi, desi municipalitatea trebuia sa asigure paza cladirii. In urma protestelor ONG-urilor, in august 2011, Primaria Capitalei promitea ca Hala Matache nu va mai fi stramutata sau demolata, ci va ramane pe actuala locatie si va fi restaurata. Citeste aici mai mult.

Cristian Tell 16-16A - Casa monseniorului Vladimir Ghika

La sfarsitul lunii octombrie au fost demolate doua cladiri construite in 1895 si una in 1920 de pe str. Christian Tell, zona Piata Amzei, autorizatia de demolare fiind emisa de Primaria Capitalei. Din cea mai valoroasa cladire a ramas doar un perete si randul de camere din spatele acestuia. Beneficiarul este firma Romtal Invest, iar firma de arhitectura care face proiectul de demolare este Imoplan. Potrivit unui studiu istoric facut de Ordinul Arhitectilor Bucuresti, cladirile aveau o valoare exceptionala si ar fi trebuit sa capete statutul de monument istoric, insa Ministerul Culturii nu le-a clasat. In locul imobilului ar urma sa se construiasca un bloc de cinci etaje, potrivit unui plan urbanistic aprobat de Consiliul General Bucuresti.

Asociatia Salvati Bucurestiul sustine ca autorizatia de desfiintare emisa de Primaria Capitalei este ilegala intrucat aceasta are un aviz de la Directia de Cultura Bucuresti si ar fi fost nevoie de unul de la Ministerul Culturii.

"Urmare a faptului ca imobilele se gasesc intr-o zona construita protejata si in zona de protectie a doua monumente istorice clasa A, pentru demolarea lor este nevoie de autorizatie de desfiintare emisa de Primarul General, care la randul ei are nevoie de aviz de desfiintare emis de Ministerul Culturii. Avizul Directiei pentru Cultura este ilegal intrucat nu Directia, ci Ministerul Culturii este competent sa emita avizul pentru desfiintare (si construire) in zonele de protectie ale unor monumente clasa A. In acest sens s-a pronuntat Curtea de Apel Bucuresti in doua decizii irevocabile (cazurile Kiseleff 39 si Kiseleff 45)", explica Asociatia Salvati Bucurestiul.

ONG-ul sustine ca situatia ar fi putut fi evitata daca Ministerul Culturii ar fi clasat imobilele ca monumente istorice, in baza studiului intocmit de Ordinul Arhitectilor din Romania.

Casa de pe strada Cristian Tell nr 16-16A, denumita si vila dr. Patzelt a fost construita dupa 1890 dupa planurile arhitectului Oscar Benis, potrivit informatiilor de pe blogul arhitectei Silvia Colfescu. "Construita dupa 1890, in stil academist de sorginte neoclasica, vila este situata intr-o gradina de proportii destul de generoase. Imbinarea fericita a volumelor, modul plin de armonie in care au fost concepute arhitectura si decorul cladirii fac din ea un frumos exemplu de locuire urbana civilizata. Pentru orice bucurestean, casa aceasta este un document pretios al identitatii locuitorului Capitalei, ce ne vorbeste despre concetatenii care ne-au precedat ca despre niste oameni demni si iubitori de frumos. Adica exact contrariul a ceea ce se spune astazi despre bucuresteni", spune aceasta.

Istoricul Andrei Pippidi, scrie, in unul din articolele sale ca, in aceasta casa ar fi locuit chiar Dimitrie Ghika (1867-1954), un personaj de prim rang in diplomatia romaneasca, impreuna cu fratii sai, monseniorul Vladimir Ghika si fratele sau Alexandru Pictorul. Citeste mai mult aici.

Piata Haralambie Botescu 18

Cladirea, monument istoric, a fost demolata de Primaria Capitalei in iulie 2013 in stilul initiat de rechinii imobiliari, la miez de noapte si in weekend.

Casa din Piata Haralambie Botescu nr.18 a fost construita la sfarsitul secolului al XIX-lea in stil eclectic si avea elemente decorative de influenta orientala. Primaria a demolat-o pentru a continua lucrarile la Diametrala Buzesti-Berzei-Uranus.

Demolarea a inceput in jurul orei sase seara si s-a terminat spre miezul noptii. Molozul a fost transportat la un depozit de pe soseaua de Centura, in zona Bragadiru - Domnesti. Cladirea facea parte din monumentul istoric de tip ansamblu "Calea Grivitei", deci era si ea monument istoric conform Planului Urbanistic Zonal al Zonei Protejate Calea Grivitei. Demolarea s-a facut fara panou de santier, acesta fiind obligatoriu prin lege.

Asociatia Salvati Bucurestiul sustine ca nu era necesara demolarea intregii case pentru construirea bulevardului. "Doar un sfert din aceasta cladire afecteaza conturul strazii. In Planul Urbanistic Zonal aprobat prin Hotararea 132/2013 se prevedea pastrarea a trei sferturi din cladire. Cu toate acestea, cladirea este demolata in totalitate. Este o noua demolare a Primariei Municipiului Bucuresti in week-end, cand institutiile de control nu functioneaza", sustine Asociatia Salvati Bucurestiul.

Cladirea din Piata Haralambie Botescu nr. 18 apartinea Primariei Capitalei, ea fiind expropriata in 2011 pentru construirea Diametralei Buzesti-Berzei-Uranus. Dupa ce a trecut in patrimoniul municipalitatii, a fost lasata la mana hotilor de fier vechi, fiind vandalizata si devenind un focar de infectie. Citeste mai mult aici.

O casa de peste 100 de ani de pe str. Anton Pann 29

In noiembrie 2013, o cladire de peste 100 de ani de pe strada Anton Pann nr.29 este pusa la pamant. Cladirea nu era monument istoric insa facea parte din zona protejata Labirint care trebuia conservata ca atare, avand grad maxim de protectie.

Autorizatia de demolare a fost emisa de Primaria Capitalei pe 9 septembrie, iar beneficiarul este firma Total Management Services. La baza autorizatiei de construire sta si un aviz de la Ministerul Culturii. Inainte sa fie demolata, constructia a fost lasata in paragina, aceasta ajungand intr-un stadiu avansat de degradare.

"Cladirea a fost construita la sfarsitul secolului XIX si facea parte din zona construita protejata Labirint. Regulamentul de urbanism al zonei protejate prevede grad de protectie maxim. Se protejeaza valorile arhitectural – urbanistice, istorice si de mediu natural in ansamblul lor: trama stradala, fondul construit, caracterul si valoarea urbanistica. Demolarea are la baza o autorizatie emisa de Primarul Municipiului Bucuresti si un aviz emis de Directia pentru Cultura Bucuresti. Este in responsabilitatea Ministrului Culturii mentinerea functionarilor Directiei pentru Cultura Bucuresti care au avizat sute de demolari de cladiri valoroase in ultimii ani", declarau reprezentantii Asociatiei Salvati Bucurestiul la momentul demolarii. Citeste mai mult aici.

Uzinele Timpuri Noi, foste Lemaitre

Ultima bucatica din fostele uzine Timpuri Noi (foste Lemaitre), o cladire construita in urma cu aproape 100 de ani, a fost demolata in noiembrie 2013 de proprietarii terenului. Cladirea, monument istoric, a fost declasata anul trecut de Ministerul Culturii, iar autorizatia de demolare a fost emisa anul acesta de Primaria sector 3.

Potrivit informatiilor furnizate de Primaria Capitalei, casa "a fost desfiintata in baza autorizatiei de desfiintare nr. 477/2013, emisa de catre Primaria Sectorului 3. Prin Ordinul Ministrului Culturii si Patrimoniului National nr. 2457 din 04.09.2012, imobilul avand regim juridic de monument istoric, inscris in Lista Monumentelor Istorice, a fost declasat".

Aceasta cladire era tot ce mai ramasese din fostele uzine, fabrica fiind declasata si demolata in 2010. Declasarea s-a facut in baza Ordinului ministrului Culturii emis pe data de 24 septembrie 2009, ramanad cu statutul de monument istoric doar cladirea administrativa care a fost demolata acum. Dupa declasare, in vara anului 2010, fostele uzine au fost cumparate de Interprime Properties. Primaria sectorului 3 a emis autorizatia de demolare in august 2010, iar in septembrie au inceput lucrarile de demolare.

Interprime Properties, parte a grupului Inter IKEA, a cumparat fostele uzinele pentru 35 milioane de euro si a anuntat ca va dezvolta acolo un proiect imobiliar. Consiliul General al municipiului Bucuresti a aprobat in 2009 in incinta fostelor uzine Timpuri Noi un plan urbanistic zonal care permite construirea unui ansambluri de turnuri de pana la 110 metri inaltime.

Observatorul Urban al Uniunii Arhitectilor din Romania a sesizat la vremea respectiva Institutia Prefectului ca Planul Urbanistic care prcatic pecetluia demolarea uzinelor a fost aprobat inainte ca acestea sa fie declasate, insa Prefectura nu a reactionat.

Fabricile Lemaitre au fost construite la sfarsitul sec XIX - inceputul sec. XX si produceau instalatii industriale pentru fabricile din Bucuresti. Tot aici au fost produse capace de canalizare din fier masiv, care mai pot fi vazute si astazi pe unele strazi din Bucuresti. Citeste mai mult aici.

Imagini: HotNews.ro si Florin Balteanu/Observatorul Urban

Citeste si: