In 2011, in Cartierul Cotroceni, pe strada Carol Davila 21, printre case parter si etaj construite la sfarsitul secolului XIX, Marius Locic si Valeriu Stoica au inceput sa construiasca un bloc de patru etaje si pod locuibil, dublu ca inaltime si latime fata de cladirile vechi din zona. Asociatia Salvati Bucurestiul si unul dintre vecinii afectati au cerut in doua procese separate suspendarea si anularea autorizatiei de construire pe motiv ca incalca legea. Salvati Bucurestiul a pierdut procesul de suspendare a lucrarilor, iar acum cateva zile si pe cel de anulare a autorizatiei, urmand sa faca recurs. Vecinul afectat a pierdut si el procesul pentru suspendarea autorizatiei, iar anul viitor urmeaza sa se judece recursul. Acum, blocul este aproape gata.

Bloc Carol Davila 21 AFoto: Hotnews

Povestea

Nicusor Dan, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul, povesteste cum s-au intamplat lucrurile. "Noi am cerut in instanta suspendarea autorizatiei de construire la sfarsitul anului 2011, cand au inceput lucrarile. Cum s-a tot amanat judecarea, am castigat procesul pentru suspendarea autorizatiei abia in martie 2012. Ei au oprit lucarile dupa 3 saptamani de la pronuntarea sentintei. Inspectoratul de Stat in Constructii zicea ca asteapta certificatul de grefa de la Tribunal si nu a facut nimic sa opreasca lucrarile.

Intre timp proprietarii au mai construit jumatate de etaj. Inspectoratul a venit si a oprit lucrarile abia dupa ce am amenintat cu un miting in fata Ministerului Dezvoltarii. Deci, in martie - aprilie 2012 s-au oprit lucrarile. Intre timp a inceput si procesul vecinului care locuieste in spatele acestui bloc. A castigat si el la Tribunalul Bucuresti si a obtinut suspendarea lucrarilor. Deci erau doua suspendari care operau lucrarile. In iulie 2012, noi am avut recursul pe suspendare si atunci am vazut prima ora ca exista cele doua planse false. Adica plansa depusa de cei doi proprietari la Primaria sectorului 5, pentru obtinerea autorizatiei de construire, era falsa si avea podul locuibil trecut in plus. Pe plansa anexa la Planul Urbanistic aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucuresti nu este trecut podul locuibil. La asta se adaugau multe alte ilegalitati", spune Nicusor Dan.

In ciuda acestor lucruri, la recurs Asociatia Salvati Bucurestiul pierde procesul de suspendare a lucrarilor. "In mod miraculos instanta a tinut cont de plansa falsa, le-a dat castig de cauza proprietarilor si a spus ca lucrarile pot continua. In acel moment ramanea in vigoare doar suspendarea vecinului pana in iunie 2013, cand trebuia sa se judece recursul. In decembrie 2012, imediat dupa ce s-a numit noul Guvern, ei au inceput sa lucreze in mare foprta. Nici o institutie nu functiona atunci. Deci ei au construit in viteza de prin 20 decembrie 2012 pana in 10 ianuarie 2013. Atunci a fost un miting al vecinilor din cartier in fata Ministerului Dezvoltarii si ministerul a trimis Inspectoratul de Stat in Constructii care pana atunci nu raspundea la telefon, si i-a oprit din nou, plus ca le-a facut plangere penala. Inspectoratul le-a spus ca autorizatia este suspendata si ca ei nu mai pot construi fiindca termenul de doi ani prevazut in autorizatie pentru lucrari a expirat.Plangere care nu s-a solutionat nici pana azi", mai spune Nicusor Dan.

Si vecinul afectat de lucrare a pierdut procesul de suspendare a autorizatiei de construire, la inceputul lui 2014 urmand sa se judece recursul. Intre timp constructia asupra careia exista susciciuni de ilegalitate este aproape gata.

"Prin iunie sau mai 2013, s-a judecat anularea Autorizatiei de catre vecini la Tribunal si Tribunalul a constatat ca acesta a atacat prea tarziu autorizatia, deci vecinul a pierdut actiunea de anulare. In felul acesta a incetat si suspendarea pentru ca ea este valabila pana se judeca anularea. Stric juridic, in vara anului 2013, incetasera ambele suspendari, vreo luna de zile nu au lucrat si noi credem ca nu vor lucra si ca vor astepta sa isi ia o noua autorizatie de construire de la Primaria Capitalei, pentru ca cea emisa de Primaria sectorului 5 expirase conform procesului verbal incheiat de Inspectoratul de Stat in Constructii. Dar ei s-au reapucat sa lucreze la cladire. Intre timp am avut si noi procesul de anulare care a fost in noiembrie si instanta a zis ca si noi am atacat tarziu. Acum urmeaza sa facem si noi recurs. Vecinul a facut deja recurs. Vorbim de ineficienta sau coruptia institutiilor responsabile de control - ISC si Prefectura, este limpede ca lumina zilei", incheie povestea Nicusor Dan.

Florea Parvu, vecinul afectat de lucrare, spune ca a cheltuit zeci de mii de euro ca sa opreasca ridicarea blocului care se inalta la fereastra sa.

"M-au costat zeci de mii de euro sa stopez lucrarile. La mine in curte nu se mai poate sta. Acum cade zapada de pe acoperisul lor la mine pe terasa. Nu se respecta Legea 50. Acum lucreaza fara autorizatie fiindca le-a expirat autorizatia si nu au mai luat alta de la Primaria Capitalei, asa cum prevede legea. Este o infractiune generala. Mai mult, acum vor ei sa-mi ceara despagubiri ca am oprit lucrarile ca sa-mi apar un drept. Este un mecanism de presiune si santaj. Voi face plangere penala", spune acesta, plangandu-se si de incorectitudinea justitiei.

"Sunt elemente evidente ca este incalcata legea si, cu toate acestea, un judecator spune ca putem sa trecem cu vederea aceste infractiuni si sa se construiasca in continuare. Proprietarii au spus ca nu avem calitate procesuala, ca am atacat tarziu, insa ei vor doar sa traga de timp ca sa termine cladirea si sa o intabuleze. In plus, in acest caz mai este si abuzul statului. Am facut Plangere, iar ISC ar fi trebuit sa vina sa spuna ca nu pot continua lucrarile, dar ISC nu a facut nimic, este in cardasie cu acesti oameni. Nu pot sa spun daca este mita sau trafic de influenta, insa este clar ca ISC nu isi face treaba", mai spune Florea Parvu.

Pana cand se vor judeca recursurile de anulare a autorizatiei de construire, blocul de pe Carol Davila asupra caruia exista suspiciuni de ilegalitate va fi gata. Desi s-au mai anulat autorizatii de construire emise ilegal, pana acum nici una dintre cladirile emise in baza acestora nu a fost demolata.

Blocul construit pe Carol Davila 21 A este cu trei nivele mai inalt si cu un coeficient de utilizare mai mare decat prevede Planul Urbanistic General pentru zona Cotroceni, strada Carol Davila, una dintre cele mai frumoase strazi din Bucurestiul vechi. Potrivit regulamentului de Zone Protejate (legea locala care protejeaza cele mai frumoase zone din Capitala), zona Cotroceni are grad de protectie maxim: "Se protejeaza valorile arhitectural - urbanistice, istorice si de mediu natural in ansamblul lor: trama stradala, fondul construit, caracterul si valoarea urbanistica; sint permise interventii care conserva si potenteaza valorile existente. Asezarea cladirilor fata de aliniament se va face retras uniform cu 4 m de la aliniamentul bulevardului; fatada cladirii va fi paralela cu acest aliniament. Inaltimi admise: maximum 10 m, minimum 7 m. Peste inaltimea maxima se acceptă realizarea unui singur nivel retras la 1,5 m. POT maxim: 65 %. Suprafata ramasa libera trebuie sa fie de cel putin 30 mp. CUT maxim: 1,8".

Istoric Hotarari judecatoresti

- 6 martie 2012, Tribunalul Bucuresti a sustendat autorizatia de construire pentru blocul de pe str. Carol Davila 21 A, proces initiat de Salvati Bucurestiul

- 2 iunie 2012, Curtea de Apel Bucuresti, la recurs, anuleaza decizia de suspendare a Tribunalului

- pe 7 iulie 2012, Florea Parvu, vecin afectat a cerut Tribunalului Bucuresti suspendarea autorizatiei de construire. Dosarul a fost stramutat la Curtea de Apel Pitesti, unde instanta a respins cererea de suspendare a autorizatiei pe motiv ca a fost facuta prea tarziu.

- pe 7 martie 2012 Florea Parvu a cerut Tribunalului Bucuresti anularea autorizatiei de construire. Pe 28 iunie 2013, instanta i-a respins cererea de anulare pe motiv ca a fost formulata prea tarziu.

- la sfarsitul lunii noiembrie, Tribunalul Bucuresti a respins cererea de anulare a autorizatiei formulata de Asociatia Salvati Bucurestiul

Asociatia Savati Bucurestiul ONG-situl sustine ca autorizatia de construire emisa de Primaria sector 5 este ilegala din urmatoarele motive:

- prin Hotararea Consiliului General nr. 232/2005 s-a aprobat un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru str. Carol Davila 32-34A si pentru str. Carol Davila 21A – str. Toma Ionescu nr. 4, beneficiar fiind Marius Locic. PUZ-ul prevedea o inaltime maxima de P+4 etaje, un Coeficient de Utilizare al Terenului (CUT) de 2,5 si un Procent de Ocupare al Terenului (POT) de 55%.

- acest PUZ a fost modificat printr-un altul aprobat prin Hotararea Consiliului General nr. 44/2009. Prin noul PUZ se marea CUT de la 2,5 la 3,2 si suprafata de ocupare a terenului de la 55% la 70%. Pe suprafata ramasa de 30% prevedea spatiu verde. Beneficiarul PUZ era in continuare Marius Locic.

- in baza ultimului PUZ a fost emisa autorizatia de construire nr. 611-D din 13.10.2009 de catre Primarul Sectorului 5. Beneficiari: Valeriu Stoica, Cristiana Salomie si firma Euro Grup Intertrade SRL (apartinand lui Marius Locic). Autorizatia prevede doua etaje mai mult decat prevede PUZ-ul zonei, prevede ocuparea la sol a 90% din teren fata de 70% cat prevedea ultimul PUZ aprobat, nu are aviz PSI desi este vecin cu o benzinarie. Pe 16 octombrie 2009 expira competenta Primarului Sectorului 5 de a emite autorizatii de construire in zone construite protejate, aceasta trecand la Primaria Capitalei. Pe ultima suta de metri, Primarul Sectorului 5 s-a grabit sa rezolve solicitarea de fata, eliberand autorizatia pe 13 octombrie 2009.

- pe 8 octombrie 2011 Primarul Sectorului 5 semneaza in mod ilegal prelungirea autorizatiei de construire. Prelungirea ar fi putut fi facuta doar in primul an dupa emiterea autorizatiei, adica pana pe 13 octombrie 2010.

Istoric caz

Omul de afaceri Marius Locic, invinuit in dosarul Voicu, si fostul ministru al Justitiei, Valeriu Stoica s-au asociat in 2008 pentru a construi un bloc de patru etaje cu pod locuibil in cartierul Cotroceni, pe strada Carol Davila.

Constructia imobilului aflat la intersectia strazii Carol Davila cu strada Toma Ionescu a inceput in 2011. Lucrarile de construire se executa in baza unei Autorizatii de Construire eliberate de Primaria sector 5, pe 13 octombrie 2009, pe numele omului de afaceri Marius Locic. Mai mult, in ziua in care primarul sectorului 5 a semnat autorizatia de construire pentru acest imobil, a semnat-o si pe cea de demolare pentru casele care se aflau pe teren.

"Printr-un contract de asociere din noiembrie 2008, Valeriu Stoica, Cristiana Salomie si firma Euro Grup Intertrade SRL (apartinand lui Marius Locic), fiecare detinatorul unui teren de aprox. 400 mp, in str. Carol Davila nr. 21A, se asociau cu Marius Locic si cu firma S.C. Locic Imobiliare SRL. Incepand cu decembrie 2008, cei trei, reprezentati de Marius Locic, incep sa semneze antecontracte de vanzare-cumparare cu persoane fizice, care platesc sume consistente pentru apartamentele care urmau sa fie construite. Marius Locic si SC Locic Imobiliare se obligasera sa construiasca imobilul pana pe 15 iunie 2010. Nu se achita de aceasta obligatie. Mai mult, SC Locic Imobiliare intra in faliment pe 22 octombrie 2010. Cei 12 semnatari ai antecontractelor de vanzare-cumparare raman in aer. Semneaza pe 16 septembrie 2011 un contract de cesiune cu Marius Locic si SC Locic Imobiliare, prin care preiau de la acestia obligatia de finantare a imobilului. La contractul de cesiune se adauga si firma SC Tosun Group Construct SRL, care preia obligatiile de construire. Lucrarile de construire incep in ritm frenetic in octombrie 2011", a explicat Nicusor Dan, citand documentele depuse la dosar, de parti.

Contactata de HotNews.ro, in legatura cu legalitatea autorizatiei de construire, Manuela Merisca, unul dintre beneficiarii constructiei, declara in martie 2012: "Construim conform Autorizatiei de Construire. Cladirea va ocupa doar 60 la suta din suprafata terenului, in rest fiind amenajat spatiu verde. Panoul de santier nu este acum afisat deoarece a trebuit sa schimbam numele beneficiarilor. Vechii proprietari au vandut acest imobil catre 12 persoane care au cumparat apartamente acolo. Domnul Stoica si domnul Locic nu mai au nicio treaba. Speram ca acum sa ne lase lumea in pace".

Valeriu Stoica este fondatorul casei de avocatura "Stoica si ASOCIATII", unul dintre cele mai mari birouri din Romania, membru PDL. A fost ministru al Justitiei in guvernele conduse de Victor Ciorbea (12 decembrie 1996 - 29 decembrie 1997), Radu Vasile (17 aprilie 1998 - 22 decembrie 1999) si Mugur Isarescu (22 decembrie 1999 - 28 decembrie 2000).

Marius Locic este un om de afaceri cu activitate in imobiliare si media. Cea mai cunoscuta firma a acestuia este Locic Imobiliare si publicatiile Atac si Interesul public. Numele sau a ajuns ultima oara in atentia opiniei publice in cazul anchetarii senatorului PSD, Catalin Voicu, de catre procurorii DNA. Senatorul PSD Catalin Voicu este acuzat ca ar fi primit sume de ordinul sutelor de mii de euro de la oamenii de afaceri Costel Casuneanu si Marius Locic, pentru a interveni pe langa judecatori si politisti spre a obtine decizii favorabile in dosarele in care acestia erau implicati (un litigiu dintre firma de constructii PA&CO si CNADNR, respectiv un dosar penal pentru inselaciune).

Potrivit procurorilor DNA, in perioada august-octombrie 2009, "inculpatul Catalin Voicu a pretins si primit de la inculpatul Marius Locic suma de 119.000 RON promitandu-i ca in schimb va interveni pe langa politisti din cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti si-i va determina sa nu dispuna masura preventiva a retinerii impotriva inculpatului Marius Locic, ci sa propuna solutia de neurmarire penala, intr-un dosar in care Marius Locic era cercetat pentru inselaciune de Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti." Locic i-ar mai fi promis lui Voicu si publicarea gratuita, in cotidianul Interesul Public, a unor articole cu continut electoral. Voicu a fost condamnat la 7 ani de inchisoare cu executare, iar Locic la 4 ani de inchisoare cu executare.

HotNews.ro a scris despre acest subiect inca din 2011: