Primaria Capitalei are un buget cu circa 650 milioane de lei mai mic decat cel estimat la inceputul anului. Proiectul de rectificare bugetara a fost votat in sedinta de Consiliu General de miercuri, insa proiectul nu se afla pe site, in dezbatere publica asa cum prevede legea. Potrivit consilierilor PDL, cele 648 milioane de lei se taie de la Cultura, Asistenta Sociala, Spitale, Investitii si gestionarea cainilor fara stapan, de unde se iau circa 9 milioane din cele 18 alocate la inceputul anului.

Romanii vor plati mai multFoto: Agerpres

UPDATE Primarul Sorin Oprescu spune ca este vina Guvernului fiindca bugetul Primariei Capitalei se rectifica in minus cu 648 milioane lei. "La inceputul anului am plecat cu un buget estimat de 3,7 miliarde lei. Nu au venit cele 350 milioane lei pe care Guvernul trebuia sa ii dea pentru Stadionul National, iar restul pana la 700 milioane sunt bani din cotele defalcate pe TVA pe care Guvernul nu i-a dat", a explicat Oprescu.

Primarul Capitalei spune ca banii nu se taie de nicaieri fiindca "erau bani virtuali".

Intrebat de ce nu a publicat pe site proiectul de rectificare bugetara, Oprescu spune ca aceasta nu este o obligatie legala.

.............................................................................................................................................................................

Bugetul estimat la inceputul anului in 2013 a fost de 4,5 miliarde lei. Consilierii PDL spun ca aceasta situatie dezastruoasa este cauzata de faptul ca primaria nu isi valorifica cum trebuie patrimoniul si nu atrage fonduri europene.

"In primii 2 ani ai primului mandat al lui Sorin Oprecu ramaneau nefolositi in medie 400 de milioane de lei pe an. Din 2011 Sorin Oprescu, deranjat de atentia stricta a Consiliului General pe partea de cheltuieli a practicat o politica dezastruoasa de umflare a veniturilor. Aceasta politica ii permitea primarului general sa faca la inceputul anului cheltuielile care il interesau, pentru ca mai apoi, in decembrie, constatind ca nu s-au realizat veniturile sa oblige consiliul general la o rectificare bugetara in minus. Asa am fost obligati sa rectificam in minus, in 2011 - 207 milioane de lei, in 2012 - 350 milioane de lei, iar astazi suntem obligati, la sfirsitul anului 2013, sa taiem, nu mai putin de, 648 milioane lei. Adica peste 147 de milioane de euro", a declarat consilierul PDL, Mircea Raicu.

Acesta spune ca in decembrie 2013, investitiile au ajuns la cel mai scazut nivel din ultimii ani, iar serviciile publice ¬ caldura si transportul in comun ¬ se afla practic in faliment. "Astfel, RATB inchide anul cu datorii de peste 67 milioane de lei, iar RADET cu datorii care au depasit 550 milioane de euro", mai spune Mircea Raicu.

Consilierii PDL spun ca l-au atentionat pe Sorin Oprescu ca bugetul propus la inceputul anului este nerealist, dar acesta nu a ascultat.

"Aceste recitificari in minus inseamna de fapt taieri ale bugetului, mai ales in zona investitiilor si a serviciilor publice (caldura si transport), ceea ce a pus si pune in pericol functionarea normala a orasului. An de an, atunci cand s-a votat bugetul, PDL Bucuresti i-a atras atentia Primarului General ca banii propusi de el in buget nu exista. Sorin Oprescu nu a ascultat si a mers mai departe umflind bugetul si facind cheltuieli care nu reprezentau prioritati pentru oras, iar de multe ori nu erau necesare", a mai declarat Mircea Raicu.