Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat marti prelungirea pana la 1 februarie 2014 a contractului de inchiriere pentru cladirea unde isi desfasoara activitatea Primaria Capitalei, potrivit Agerpres. Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a convocat sedinta de Consiliu General si luni si a cerut alesilor locali sa prelungeasca cu un an acest contract insa consiierii PDL s-au retras din sala si nu a mai fost cvorum. Chiria va fi negociata de primarul Sorin Oprescu.

Prelungirea contractului de închiriere a fost făcută până la 1 februarie 2014, la propunerea consilierilor PDL, iar hotararea, cu acest amendament a fost votata in unanimitate.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a convocat si luni sedinta de Consiliu General pentru ca alesii locali sa se pronunte asupra prelungirii acestui contract, insa proiectul de hotarare nu a fost aprobat din lipsa de cvorum.

Cornel Pieptea, consilier USL, sustine ca, daca prelungirea contractului nu se aproba inainte de expirarea acestuia - 10 decembrie 2013- municipalitatea pierdea cele 10 milioane de euro platite pana acum pentru chirie si care, potrivit acestuia, se puteau constitui ca avans in cazul in care primaria decidea sa cumpere cladirea. Grupul PDL a parasit sala la inceputul sedintei.

"Consiliul aproba oportunitatea. Nu are nicio treaba cu pretul. Aceasta este treaba executivului. Fostul CGMB, dupa mai multe respingeri, a aprobat mutarea PMB intr-un sediu nou, pe perioada lucrarilor de consolidare, cu conditia incheierii unui leasing imobiliar. Primarul general declara in martie 2010 ca va inceia un cotract de leasing financiar. Dupa ce 11 mil de euro au intrat in anumite buzunare, constatam ca acest leasing nu s-a incheiat. Consilierii PDL nu vor fi partasi la aceasta hotie. Cerem si celorlati consilieri sa nu voteze. Vom parasi sala. Noi am platit mai mult decat valoarea acestei cladiri in doi ani. Primarul general este vinovat. Este infractiune. Singurul care a avut de castigat din aceasta afacere este proprietarul cladirii ", a declarat Mircea Raicu, consilier PDL, la sedinta de Consiliu de luni.

Contractul de inchiriere expira pe 10 decembrie 2013, iar proiectul de hotarare este prevazuta si posibilitatea ca municipalitatea sa cumpere turnul.

Primaria Capitalei a inchiriat, in 2009, fara licitatie, turnul de 14 etaje din Splaiul independentei, nr. 291-293, in suprafata de 13.536 mp si de atunci plateste anual chirie 2,9 milioane de euro pe an.

In total, pana acum s-au platit pentru inchirierea acestui sediu, din bani publici, circa 12 milioane de euro.

Initial, primarul Sorin Oprescu a declarat ca aceasta chirie se va transforma intr-un leasing financiar, dupa expirarea perioadei de inchiriere, cladirea urmand sa devina proprietatea municipalitatii. Acest lucru nu s-a intamlat.

Initial, proprietarul cladirii a fost Iliotomi Grup, dar in 2010 firma a vandut catre Apatel Properties, proprietarul de fata al cladirii.

La sfarsitul anului trecut, Sorin Oprescu a vrut sa prelungeasca cu inca trei ani contractul de inchiriere, insa consilierii generali i-au aprobat prelungirea cu doar un an, pentru suma de 2,9 milioane de euro pe an, respectiv 17,84 de euro/luna.

HotNews.ro a scris la vremea respectiva ca, potrivit unui studiu dat publicitatii de ESOP, in luna august 2012, in vestul orasului chiria pentru cladirile de birouri este de circa 10 euro pe metru patrat. In centru orasului, chiria pentru aceste cladiri este de circa 13 euro/mp, preturile fiind negociabile. "Aceasta analiza ia in calcul toate cele 430 de centre de afaceri din Bucuresti, cuprinse in baza de date a ESOP, cea mai extinsa baza de date gestionata de un broker imobiliar, un esantion mai mult decat reprezentativ. Chiriile de prezentare comporta o marja de negociere cuprinsa intre 8 si 17%, in functie de amplasament, calitatea imobilului si marimea suprafetei solicitate", declara Alexandru Petrescu, manager al companiei ESOP Consulting. ESOP este unul dintre principalii consultanti imobiliari ce lucreaza de 10 ani in piata birourilor fiind lider pe segmentul inchirierilor de birouri catre companii medii.

Consolidarea sediului Primariei a inceput in 2010, iar lucrarile trebuiau finalizate pana pe 1 august 2013.