Impozitele pe terenuri si cladiri in municipiul Constanta vor fi indexate cu 16%, adica rata inflatiei pe ultimii trei ani, in timp ce celelalte taxe vor ramane nemodificate, a anuntat, joi, primarul Constantei, Radu Mazare, la finalul sedintei Consiliului Local.

Consilierii locali au aprobat, in sedinta de joi, proiectul de hotarare privind stabilirea impozitelor si taxelor locale pe anul 2014, singurii care au votat impotriva fiind cei doi consilieri PDL prezenti la intrunirea Consiliului Local Municipal, transmite Mediafax.

Radu Mazare a explicat, la sfarsitul sedintei, ca decizia a fost luata deoarece legea obliga autoritatile locale sa indexe impozitele cu rata inflatiei pe ultimii trei ani.

"Legea ne obliga sa indexam o data la trei ani, cu rata inflatiei. Taxele se indexeaza cu rata inflatiei, 16%, pe ultimii trei ani, legea asa spune. Guvernul a obligat primariile cu datorii sa indexeze deja de anul trecut, deci cu rata inflatiei pe doi ani. Primariile care nu aveau datorii puteau sa nu indexeze ceea ce am facut noi, Constanta, singurii din Romania. Probabil ca anul trecut ar fi fost o indexare de 11%, anul acesta fiind deja anul trei suntem obligati sa facem aceasta indexare. Legea ne obliga sa indexam chiar daca avem sau nu datorii, iar noi nu avem datorii. Suntem recunoscuti si in piata financiara ca ne-am achitat intotdeauna perfect toate cum datoriile cum de altfel am si platit tot ce aveam de platit fie lucrari, salarii, drepturi pentru ca gospodarim banii cu chibzuinta", a afirmat Radu Mazare.

De asemenea, directorul adjunct al Serviciului Public de Impozite si Taxe Constanta, Carmen Trentea, a explicat ca indexarea se face doar la impozitele pentru cladiri si terenuri.

"Se indexeaza numai impozitele pe cladiri si terenuri cu 16,05%. Celelalte taxe raman neschimbate, exact ca in acest an, gunoiul ramane 10 lei pentru persoanele care nu beneficiaza de subventia la caldura si de la 3 la 8 lei pentru cele care beneficiaza de subventie. Si impozitul pe autoturisme ramane neschimbat", a mentionat Carmen Trentea.

Radu Mazare a completat apoi ca majorarile au fost realizate doar acolo unde legea obliga autoritatile locale.

"Sunt taxe speciale, unde legea nu ne obliga. Am majorat doar taxele pe care ne obliga legea, pe cladiri si terenuri, pe masini nu", a mai spus primarul Constantei.

Bonificatiile pentru plata integrala anticipata a impozitului pe cladiri, impozitului pe teren si pe mijloace de transport vor si mentinute si in 2014, respectiv 10% in cazul persoanelor fizice si 5% in cazul persoanelor juridice daca achita pana la 31 martie 2014, se precizeaza in hotararea Consiliului Local Municipal.