Hotelierii din Bucuresti vor plati o taxa de 1% din tarifele de cazare incepand cu anul 2014, potrivit unei hotarari aprobate joi de Consiliul General al municipiului Bucuresti. Aceasta taxa va fi incasata de administratia locala. Viceprimarul Capitalei, Marcel Nicolaescu, a declarat ca banii din aceasta taxa for fi investiti pentru imbunatatirea aspectului urbanistic al Capitalei.

"In conformitate cu prevederile art. 278 alin. 1) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, "Consiliul local poate institui o taxa pentru sederea intr-o unitate de cazare, intr-o localitate asupra careia consiliul local isi exercita autoritatea". Potrivit art. 279 alin. l) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, "taxa hoteliera se calculeaza prin aplicarea cotei stabilite la tarifele de cazare practicate de unitatile de cazare", alin. 2) precizand ca "taxa hoteliera in cota de 1% din valoarea totala a cazarii/tariful de cazare pentru fiecare zi de sejur a turistului se incaseaza de persoanele juridice prin intermediul carora se - realizeaza cazarea, odata cu luarea in evidenta a persoanelor cazate"", se arata in expunerea de motive a hotararii.

Potrivit hotararii, taxa se aplica de anul viitor. "Conform punctului 185 alin. l) din Hotararea Guvemului nr. 44/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare stipuleaza ca, pentru municipiul Bucuresti, instituirea taxei hoteliere constituie atributia optionala a Consiliul General al Municipiului Bucuresti, alin. 2 precizand ca "Hotararea privind instituirea taxei hoteliere se adopta in cursul anului si se aplica in anul fiscal urmator", se mai arata in expunerea de motive.