In aceasta iarna, Capitala va fi deszapezita de circa 600 de utilaje, fiecare primarie de sector avand angajata cate o firma (cea care se ocupa si de salubrizare) pentru aceasta activitate. Pe langa utilaje, la trecerile de pietoni si statiile RATB, zapada va fi indepartata manual, de muncitori, fiecare firma de salubrizare avand cateva sute de oameni pentru aceasta activitate. Pe langa operatorii privati, cateva primarii de sector implica si Administratia Domeniului Public in aceasta activitate, aceste departamente avand si ele propriile utilaje si muncitori. Primarii de sector au inspectat de cateva ori pana acum, impreuna cu presa, utilajele de deszapezire si cel putin la nivel declarativ sunt pregatiti de iarna. In urmatoarele zile, Administratia Nationala de Meteorologie a anuntat ninsori in Bucuresti, iar temperaturile vor scadea sub 0 grade Celsius.

Poze iarna Bucuresti - 4Foto: Hotnews

Sector 1 - 90 de utilaje

Pe cele 1080 de strazi din sectorul 1 al Capitalei sunt pregatite sa intervina pentru deszapezire si combaterea poleiului 90 de utilaje si 300 de persoane - minim 100 de persoane/pe schimb- care vor actiona 24 din 24 de ore, si vor indeparta manual zapada de pe trecerile de pietoni, din statiile si refugiile RATB, cai acces institutii publice, etc. Numarul personalului va fi suplimentat, în functie de conditiile meteo. Compania Romprest, firma care deszapezeste sectorul 1, sustine ca detine pe stoc, pana în acest moment, 6.000 tone de sare si peste 2.000 tone de clorura de calciu.

"In functie de evolutia conditiilor climatice, cantitatile se vor suplimenta, in vederea desfasurarii activitatii în conditii optime. Romprest detine propriile statii pentru producerea solutiilor de clorura de calciu lichide. Materialele antiderapante folosite pentru combaterea poleiului si a ghetii respecta prevederile legale în vigoare si îndeplinesc cerintele privind protectia mediului înconjurator", spun reprezentantii primariei de sector.

La nivelul Sectorului 1, au fost identificate pentru sezonul de iarna 2013 – 2014, 21 de puncte fixe unde sunt pozitionate utilaje pregatite sa intervina. Punctele fixe sunt: Piata Victoriei (intrare pe Buzesti), Piata Victoriei (intrare pe Lascar Catargiu), Piata Romana (intrare pe Dacia), B-dul Aviatorilor (Pescarus), Piata Charles de Gaulle, Calea Floreasca (la intrarea dinspre Pasajul Pipera), Str. Nicolae Caranfil (statia de carburanti AGIP), B-dul Aerogarii (statia de carburanti OMV), Piata Victoriei (intrare pe Calea Victoriei), Gara de Nord (vizavi de coloane), B-dul Banu Manta (în fata primariei, intrare spre pasaj), Piata Victoriei (pastila Kiseleff si Aviatorilor), Calea Grivitei (sub Pod Grant, intrare pe bretea spre Turda), Calea Grivitei (statia de carburanti AGIP Chibrit, intrare spre pasaj), Calea Grivitei (statia de carburanti AGIP Chibrit, intrare pe Ion Mihalache), sos. Bucuresti-Ploiesti (DN1), (statia de carburanti MOL - Pod Otopeni), B-dul Poligrafiei (statia de carburanti LUKOIL Jiului), sos. Bucuresti-Targoviste (statia de carburanti MOL Odaii), sos. Chitilei (statia de carburanti LUKOIL Pod Constanta) si Aleea Privighetorilor (vizavi de Academia de Politie) si B-dul Bucureștii Noi (statia de carburanti OMV).

Sector 2 - 151 de utilaje

Pentru iarna 2013 – 2014, Supercom SA, firma care deszapezeste sectorul 2, are pregatite 126 de utilaje si 764 de angajati care se vor ocupa de aceasta activitate. Dintre acestia, 360 sunt muncitori necalificati care pot indeparta manual zapada. In depozitele societatii se afla 4100 de tone de sare si 1000 de tone de clorura de calciu lichida care sunt vor fi împrastiate pe strazi. Utilajele specializate de împrastiere a materialul antiderapant se vor pozitiona în cele 7 zone de rampe si pante din sectorul 2: Podul de la Pipera, Podul de la Complexul Europa, Podul de pe soseaua Fundeni, Pasajul de la Bucur Obor, Pasajul de la Piata Eudoxiu Hurmuzache, Pasajul de la Doamna Ghica si zona de intrare în Capitala de pe soseaua Pantelimon.

Pe langa utilajele detinute de Romprest, Administratia Domeniului Public Sector 2 mai are 25 de utilaje de deszapezire si forta de munca care sunt angrenate în programul de deszapezirea a celor 184 de obiective sociale din sector, respectiv: gradinite, scoli, spitale, policlinici, fabrici de paine si lapte, biserici, etc.

Sector 3 - 81 de utilaje

In sectorul 3, Rosal, firma care se ocupa de deszapezire va actiona cu 81 de utilaje. Cu ajutorul acestor echipamente vor fi deszapezite 69 de artere principale, 596 artere secundare, 3 pasaje subterane, două stații pompieri, 1 stație salvare si doua spitale.

Pentru combaterea poleiului, societatea are in stoc 3100 tone de material antiderapant.

Sector 4 - 55 utilaje

Pentru deszapezirea celor 562 de artere de circulatie si strazi secundare din Sectorul 4, REBU, firma care deszapezeste sectorul 4 va actiona cu 55 de utilaje – 17 încarcatoare frontale si 38 de utilaje pentru transport. Totodata, vor fi mobilizati 300 de lucratori, pentru degajarea zapezii de la rigole, guri de canal, treceri de pietoni, refugii de tramvai. Stocul de materiale antiderapante cuprinde 200 de tone clorura de calciu, 3.500 de tone de clorura de sodiu si 100 de tone de motorina pentru utilaje.

Activitatea societatii de salubrizare va fi monitorizata de Directia Gospodarire Locala din cadrul Primariei Sectorului 4, pentru buna coordonare si eficienta, toate utilajele fiind dotate cu sistem tip GPS, potrivit reprezentantilor Primariei sector 4.

Sector 5 - nu detinem date

Acest sector este deszapezit de firma Romprest. Pana Acum Primaria sectorului 5 nu a facut niciun anunt referitor la planul de deszapezire pentru aceasta iarna.

Sector 6 - 182 utilaje

Acest sector al Capitalei este deszapezit de firma URBAN, platita de primarie pentru ridicarea gunoiului si deszapezire, si Administratia Domeniului Public (ADP) sector 6.

"In responsabilitatea Urban intra 478 de artere de circulatie rutiera (bulevarde, strazi, alei, intrari, drumuri, cai, sosele, prelungiri), precum si 64 de obiective de maxima urgenta, iar in cea a ADPDU – 108 artere de circulatie cu nume si alte 302 alei fara denumire. Programul de deszapezire prevede ca actiune de deszapezire sa se desfasoare atat pe arterele principale pe care circula mijloacele de transport RATB si pe strazile pe care sunt amplasate obiective de interes social: fabrici de paine, scoli, gradinite, oficii postale, unitati sanitare, cat si pe strazile secundare, dintre blocuri", se arata intr-un comunicat emis de Primaria sector 6.

În acest moment, URBAN detine un stoc de aproximativ 650 tone de solutie anti-inghet si 96 de utilaje (instalatii de împrastiat antiderapant, utilaje cu plug, autobasculante, autocisterne, încarcatoare frontale, bobkat-uri etc.), iar ADP sector 6 alte 86 de utilaje. In ceea ce priveste personalul, ADP dispune de 140 de lucratori, iar URBAN de 566 de lucratori, care vor lucra în schimburi a cate 12 ore si vor asigura permanenta, potrivit administratiei locale.

Unde trebuie sa intervina firmele care deszapezesc Capitala, potrivit regulamentelor

Urgenta 1 vizeaza arterele destinate traficului RATB (inclusiv pasajele subterane si supraterane), arterele pe care se afla obiective sociale si de interes public unde actiunea de deszapezire se aplica imediat de la declansarea fenomenelor meteorologice si se finalizeaza în maxim 4 ore de la încetarea lor. De asemenea, prevede si asigurarea accesului în siguranta la/de la obiectivele ce deservesc servicii vitale pentru populatie (sanatate, alimentatie publica, învatamant, asigurare energie electrica, termica, transport în comun), dar si actionarea la refugiile pietonale ale statiilor RATB, în maxim 2 ore de la încetarea fenomenelor meteorologice.

Urgenta 2 vizeaza restul arterelor, în maxim 8 ore de la încetarea intemperiilor. În cazul ninsorilor abundente, sau cu o durata mai mare de 12 ore, se va interveni cu utilaje de deszapezire pentru degajarea strazilor pe care circula transportul în comun si a strazilor pe care se afla institutiile publice: scoli, spitale, piete agroalimentare, statii de salvare, unitati de pompieri etc.

Pentru combaterea poleiului sunt aplicate tratamente preventive, in maxim 2 ore de la avertizarea meteorologica, începand cu rampele, podurile si pasajele rutiere, urmate de celelalte artere cu trafic auto.

Obligatiile cetatenilor

Pentru a facilita accesul utilajelor de deszapezire si colectare a deseurilor, persoanele fizice si juridice, institutiile publice, unitatile de alimentatie publica, pietele si unitatile sanitare sunt obligate, conform legislatiei în vigoare sa îndeparteze turturii si sa curete de zapada si gheata de pe trotuarele aferente imobilelor unde locuiesc sau îsi desfasoara activitatea, în maxim 2 ore de la încetarea fenomenelor meteorologice, fara a depozita zapada pe carosabil sau pe gurile de canal.

Detinatorii de autoturisme sunt obligati sa pozitioneze masinile astfel încat sa fie permis accesul utilajelor de deszapezire, pluguit, combatere poleiului, încarcat si transport zapada.