Primaria Constanta a inceput lucrarile de reabilitare a promenadei din Mamaia, urmand sa fie reamenajate, intre altele, piatetele de la Perla si Cazino, Satul de Vacanta, iar plajele vor fi iluminate ca in Brazilia, a declarat joi primarul orasului, Radu Mazare, citat de Mediafax. Investitia se ridica la 10 milioane de euro, banii provenind din fonduri europene, iar lucrarea ar urma sa fie gata in 2015.

"Este vorba de un proiect de 10 milioane de euro, bani europeni, si care este adresat statiunii Mamaia si Satului de Vacanta. De fapt, o sa refacem coloana vertebrala a statiunii Mamaia, cea pe care am incercat sa o modernizam acum zece ani cand am venit eu primar cu niste bani foarte putini. De data asta insa, o sa o facem la standarde foarte ridicate, vom amenaja toata promenada din statiunea Mamaia, incepand cu zona de intrare din sud pana in capat, in zona de intrare din nord si in Satul de Vacanta, plus piatetele. Ea va fi amenajata pentru plimbare pedestra, va fi in anumite locuri accesibila si auto cu parcarile aferente, insa ce este foarte important va oferi, totodata, un spatiu de desfasurare a carnavalului, va fi luminata la fel ca "sambadromul" din Brazilia si va oferi posibilitatea carelor alegorice sa se miste si sa se plimbe cu maxima vizibilitate si fara sa distruga zona de promenada", a declarat, joi, Radu Mazare.

El a explicat ca era nevoie de iluminat special pentru o mai buna vizibilitate a carelor alegorice in timpul defilarii prin statiune. Mazare a mai spus ca Primaria Constanta va avea propriul car alegoric, care va defila de trei ori in timpul sezonului estival, iar comparativ cu anii trecuti vor exista si invitati speciali.El precizat ca toti invitatii, inclusiv politicieni, trebuie sa fie costumati corespunzator ca "doar nu o sa vina in costume negre ca la Parlament cum le-a cerut Zgonea".

Mazare a mai spus ca, de anul viitor, jumatate din plaja statiunii va fi luminata asa cum se intampla in Brazilia.

"La vara vom avea si plajele iluminate ca in Brazilia. Vezi daca noi calatorim si vedem lucruri bune atunci le luam si le aducem aici. Asta am vazut acum zece ani, la Rio, Santos, Fortaleza, Bahia, ei au plajele iluminate. E o chestiune pe care am discutat-o inca de la inceputul sezonului cu directorul de la Apele Romane, sigur ca nu putea sa faca achizitia si lucrarile in timpului sezonului, insa anul viitor vom avea trei sectoare mari de plaja iluminate. Daca se va dovedi ca este benefic si le place turistilor atunci o sa o facem pe toata, dar vom avea in total cam jumatate din plaja iluminata. Adica, niste stalpi foarte mari care vor arunca lumina inspre plaja si inspre mare, e spectaculos si frumos de vazut", a mentionat Mazare.

Mobilierul urban de acum va fi relocat in Satul de Vacanta si in lungul bulevardului Mamaia, locul fiindu-i luat de mobilier urban modern. Zidul de demarcare a plajei va fi reabilitat prin placare si mobilare cu bancute pe suprafata sa, urmand sa fie plantati aproximativ 820 de copaci. Totodata, numarul locurilor de parcare va creste pe promenada din Mamaia, de la 550 la 1.090.

Primarul Radu Mazare a precizat ca, pana in vara anului viitor, 60-70 la suta din lucrarile de reabilitare a promenadei din Mamaia vor fi gata, urmand ca acestea sa fie finalizate in 2015.

"Aproximativ 60-70 la suta va fi finalizat pana la 1 iunie anul viitor, iar restul se va face pana la finalizare in toamna - iarna 2014-2015 in asa fel incat peste doi ani va fi gata toata promenada integral. Vom avea si banda de biciclete pe toata statiunea Mamaia dintr-un capat in celalalt. (¬) Vor fi gata Piatele de la Perla si Cazino. Carele alegorice vor incepe din Piateta Perla, prin centru si ajung la Cazino. La Cazino este amenajata si o scena cu locuri de schimbare in spate, o scena la nivel foarte inalt", a mai afirmat Radu Mazare.

Constructorul care se ocupa de reabilitatea promenadei este SC ABL Val SRL, iar proiectant este SC House Consult SRL.