Consiliul general al Municipiului Bucuresti a dat mana libera Primariei Capitalei sa concesioneze cladirile pe care le detine in Centrul Istoric al Capitalei unor investitori privati pentru ca acestia sa le consolideze/ restaureze. O alta solutie ar fi un parteneriat public-privat intre municipalitate si un partener privat. O parte dintre cladiri prezinta pericol seismic, altele nici nu au fost expertizate. Institutia recurge la aceste masuri deoarece nu are banii necesari pentru intretinerea/restaurarea/consolidarea acestor imobile. Mentionam ca in aceasta vara o cladire apartinand municipalitatii, de pe strada Blanari, s-a prabusit in strada. Din fericire, nu au fost victime.

Consilierii au pus conditia ca fiecare cladire in parte sa fie expertizata tehnic, sa se specifice clar care va fi sursa de finantare pentru lucrarile de consolidare si ce functiune va avea fiecare imobil. Astfel, inainte de a concesiona imobilele, municipalitatea trebuie sa studieze daca decizia este fezabila sau nu.

Potrivit unei anexe la proiectul de hotarare, municipalitatea detine in Centrul Istoric 10 cladiri. O parte dintre ele sunt expertizate si incadrate in clasa I de risc seismic, o parte nu:

  • - str. Blanari nr. 6, unde a ramas doar terenul, dupa ce imobilul s-a prabusit;
  • - str. Baratiei nr. 50, expertizat si incadrat in clasa I de risc seismic;
  • - Calea Mosilor nr. 82 (Hanul Polonez), extertizat;
  • - str. Sfanta Vineri nr. 7, corp B, expertizat si incadrat in clasa I de risc seismic;
  • - str. Covaci nr. 11, neexpertizat;
  • - str. Lipscani nr. 44 si 75, neexpertizat;
  • - str. Franceza nr. 5, neexpertizat;
  • - str. Blanari nr. 13, neexpertizat;
  • - str. Lipscani nr 33, expertizat si incadrat in clasa I de risc seismic;

In luna mai a acestui an, doua cladiri vechi, lipite una de alta, de pe strada Blanari nr. 4-6, s-au prabusit. Caramizile din pereti au ajuns pana in mijlocul strazii, circulatia in zona fiind inchisa. In momentul in care cladirile s-au prabusit se executau lucrari de consolidare la unul dintre imobile.

Ambele imobile erau clasate ca monument istoric, iar legea interzice demolarea acestor imobile. Unul dintre cele doua imobile care s-au prabusit, mai exect imobilul de la numarul 6, apartine Primariei Capitalei. Potrivit unui comunicat emis de municipalitate cele doua constructii s-au prabusit din cauza lucrarilor care se efectuau la cladirea de la numarul 4, proprietate privata.