​Soferii care intra si ies din Romania si tranziteaza centura Aradului stau blocati in trafic zeci de minute, cozile intinzandu-se pe kilometri. Pentru a rezolva problema, Compania Nationala de Autostrazi (CNADNR) a inceput in 2011 construirea a doua pasaje rutiere supraterane peste liniile de cale ferata Brad-Curtici si Arad-Bucuresti. In august 2012, desi lucrarile erau aproape gata, Guvernul nu a mai dat bani pentru cele doua lucrari, acestea ramanand abandonate de mai bine de un an. Primul pasaj - peste calea ferata Brad-Curtici este terminat in proportie de 80%, iar al doilea - 65%.

Foto:

Imagini cu cele doua pasaje de pe Centura Aradului

Potrivit primarului Aradului, Gheorghe Falca, ar mai fi nevoie de 6 milioane de euro pentru finalizarea lucrarilor, o suma nesemnificativa pentru bugetul national.

"Cu referire la cele doua investitii ale Guvernului Romaniei de pe centura Aradului, cele doua pasaje, acestea au fost blocate de Guvernul Ponta in 2012. La rectificarea din luna august s-au luat banii de acolo si s-au oprit lucrarile. In timpul campaniei, asa cum se intampla in campanie, dl. Ponta a promis ca va continua investitia respectiva. Asa cum se intampla in politica, multi politicieni nu se tin de cuvant. Este si cazul d-lui Ponta. Acum pasajele sunt blocate. Durerea este ca aceste pasaje au ajuns la nivelul de constructie de 80% cel de pe Sase Vanatori si 65% cel de pe Horea. Cu o suma foarte mica de bani pentru bugetul Romaniei, sase milioane de euro, aceste pasaje erau finalizate. Traficul se fluidiza in jurul municipiului Arad, iar toti cetatenii care merg spre Vest prin Arad nu mai stateau la cozile de 2/3/5 km care se fac pe centura din cauza trecerii la nivel cu calea ferata. Aceasta trecere la nivel cu calea ferata este pentru trenul de mare viteza de la Curtici - Arad - Simeria. Asta inseamna ca la cateva minute trece cate un tren prin zona respectiva facand ca traficul auto sa fie blocat", a declarat Gheorghe Falca pentru HotNews.ro.

Edilul spune ca nici la rectificarea bugetara de la sfarsitul lunii august, Guvernul nu a alocat bani pentru cele doua lucrari, probabil nu va aloca nici pana la sfarsitul anului. "Acum pasajele sunt in aceeasi stare. Le-am prelungit avizul celor de la Directia Regionala de Drumuri si Poduri Timisoara (DRPDT) sa mai circule pe drumurile noastre interne pana in ianuarie 2014 cu conditia ca acestia sa ceara bani pentru finalizarea lucrarilor anul viitor. Dupa ce au stat atat timp abandonate, trebuie facuta o expertiza sa vedem ce daune au suferit si sa la repare. Ati vazut cat se sta la coada pe centura. Saptamana trecuta a si avut loc un accident rutier acolo si cineva a murit", a declarat Falca.

Pasajul denivelat peste calea ferata Arad-Bucuresti a inceput in noiembrie 2011 si trebuia terminat pana in luna iulie 2012. Proiectant este Search Corporation, iar constructor Confort SA Timisoara. Beneficiar CNADNR si DRPD Timisoara. Pasajul este finalizat in proportie de 65%, potrivit primarului Aradului, Gheorghe Falca.

Pasajul denivelat peste linia de cale ferata Brad-Curtici a inceput in septembrie 2011 si ar fi trebuit terminat in decembrie 2012. Valoarea lucrarii este circa 30 milioane lei, constructorul este CCCF Drumuri si Poduri Timisoara, iar proiectant Poyry Consilier Construct Bucuresti.. Beneficiar DRDP Timisoara. Lucrarea este finalizata in proportie de 80%.

Presedintele Traian Basescu a criticat in luna august a acestui an oprirea lucrarilor la cele doua pasaje rutiere de pe centura de nord-vest a orasului, parte din DN 7, afirmand ca acestea trebuie sa fie o prioritate a Guvernului, în conditiile în care acel drum asigura traficul greu dinspre si spre Europa.

Basescu a spus ca oprirea lucrarilor la pasajele de pe centura de nord-vest a orasului - parte din DN 7 - "arata lipsa de capacitate de a stabili prioritatile".

"Mergeti la pasajul de peste calea ferata de pe centura Aradului si vedeti ca traficul e fluid pana la calea ferata si de acolo se formeaza un kilometru-doi de coada de camioane. Nu e posibil, mai ales ca pasajele sunt ridicate, lucrarea e 80 la suta facuta", a spus presedintele Romaniei.