Primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, a propus demararea unui proiect pentru construirea unei centuri metropolitane de peste 35 kilometri, proiect estimat la 75 milioane de euro, informeaza eBihoreanul. Consiliul Local Oradea se intruneste sambata in sedinta extraordinara pentru a aproba demararea procesului de pregatire a unui proiect strategic integrat la nivelul municipiului si al intregii zone metropolitane care ar urma sa fie finantat in perioada de programare 2014-2020.

Ilie BolojanFoto: Hotnews

Potrivit sursei citate, proiectul sustinut de municipalitate si de comunele limitrofe vizeaza:

  • construirea unei sosele de centura pentru intreaga Zona Metropolitana Oradea;
  • imbunatatirea transportului in comun in resedinta de judet si extinderea acestuia in comunele vecine;
  • amenajarea de parcuri industriale in proximitatea inelului metropolitan;
  • calificarea fortei de munca pentru a putea fi angajata pe noile platforme industriale.

Primarul Ilie Bolojan a declarat, miercuri, in cadrul unei conferinte de presa, ca proiectul prevede ca "cea mai mare suma, de circa 50 milioane euro, ar urma sa fie alocata catre infrastructura de transport. Este vorba de circa 35-40 kilometri de sosea de centura noua care sa porneasca din DN 1 Oradea - Cluj. Centura va ocoli localitatea Osorhei pe undeva prin Alparea, va ocoli Baile Felix undeva intre statiune si Hidisel, va trece pe langa Nojorid si va inainta spre Santandrei, urmand sa traverseze pe un pod Crisul Repede undeva spre Santion si sa inainteze pe langa Comau cu iesire la Biharia astfel incat traficul greu sa ocoleasca in totalitate cartierul Episcopia."

Proiectul prevede ca inelul metropolitan sa se conecteze la viitoarea autostrada Transilvania.

Pentru a putea obtine finantare in urmatorul ciclul bugetar, proiectul trebuie aprobat in cadrul Consiliului de Dezvoltare Regionala, organism de format din reprezentantii celor sase judete deservite de Agentia de Dezvoltare Nord-Vest, mai arata publicatia citata.

Citeste mai multe despre proiectul de 74 milioane de euro pe eBihoreanul