Gradini tematice dupa zonele de vegetatie din Romania, terase belvedere, columna lui Traian si Cupola Democratiei, Muzeu-tunel, Oglinda de apa-patinoar sau mini-padure urbana - sunt doar cateva din ideile din proiectele depuse pentru reconfigurarea si amenajarea esplanadei din fata Palatului Parlamentului. In total sunt opt proiecte intrate in concurs, iar un juriu de specialitate va alege castigatorul in zilele ce urmeaza. Publicul poate vota si el, iar acest vot ar urma sa fie luat in considerare de catre juriu.

  • Voturile publicului pot fi exprimate pe pagina de mai sus mentionata.

Proiectul nr. 1 - Alei pietonale, gradini, pasaj subteran pentru ciclisti/pietoni

Primul proiect propune "o alee pietonala care urca in rampa peluza Palatului Parlamentului. Zonele verzi sunt realizate din gazon sau plante de joasa inaltime, care permit o perspectiva ampla asupra Pietii Constitutiei. Constructiile pentru alimentatie publica si comert sunt pavilioane realizate in malul peluzei, astfel incat fiecare locatie va avea propria terasa cu perspective generoase".

"Iluminatul accentueaza directiile diverselor rampe, constructii si taluzari geometrice, prin corpuri de iluminat incastrate in gazon, evitandu-se astfel limitarea perspectivei", se arata in descrierea proiectului.

Potrivit autorilor, "functiunile diverse sunt subliniate cu un grup de corupuri de iluminat de inaltime medie. Spatiul amenajat are capacitatea de a raspunde diverselor activitati desfasurate in aer liber; devenind un parc activ. Pentru o legatura facila cu zonele pietonale adiacente, se propune un pasaj subteran pietonal/ciclist".

Proiectul 2 - Gradini, luciu de apa cu o cadere, 4 zone de tip piateta

"Se propune astfel realizarea unei gradini reprezentative ce marcheaza axul de simetrie al compozitie, in zona de mijloc a spatiului amenajat, pornind de la zona de acces in cladire pana la zona adiacenta Pietei Constitutie", se arata in descrierea proiectului.

Acest spatiu reprezentativ va fi realizat prin utilizarea:

- aleilor simetrice pavate cu piatra naturala

- aranjamentelor realizate din gard viu (buxus)

- suprafetelor acoperite cu pietris alb

- zonelor de tip parter floral (flori de sezon)

- zone de fantani cu jeturi de apa

Gradina reprezentativa se finalizeaza spre Piata Constitutie cu realizarea unui luciu de apa cu o cadere, pentru a evidentia o conexiune la nivel vizual intre fantanile de pe Bd. Unirii si cladirea Palatului Parlamentului.

Se propun 4 zone de tip piateta, de-o parte si de alta a zonei reprezentative, aceste zone au rol de spatii pentru grupare, spatii expozitionale, in aer liber, cu caracter temporar, etc.

Proiectul 3 - Noi trasee de acces public, terase belvedere, bazin decorativ-cascada

Un alt proiect propune crearea unor noi trasee de acces public direct in Gradina Parlamentului prin intermediul unei platforme – dala urbana, amenajarea zonelor gradenelor in parc public cu locuri de odihna și terase belvedere orientate spre piata, cu accente decorative specifice, potrivit proiectului depus.

Proiectul prevede:

Introducerea unui bazin decorativ – cascada precum si conceptia unui sistem de iluminat public ce poate fi folosit si in spectacole de sunet si lumina

Folosirea unui mobilier urban sobru (banci + cosuri de gunoi piatra), lampi si stalpi de iluminat cu celule fotovoltaice

Obtinerea unor modalitati diferite de amplasament a scenei in cazul unor evenimente artistice (vezi plansa nr. 2)

Aleile, bordurile spatiilor verzi si platformele pietonale sunt placate cu piatra naturala, scurgerile naturale ale apelor pluviale fiind asigurate prin rigole nou create, racordate la sistemul existent de canalizare.

Potrivit autorilor proiectului, copacii existenti ar urma sa fie pastrati integral si completati cu alti arbori.

Proiectul 4 - Esplanada impartita in Geneza/Evolutia/Aspiratia, Columna lui Traian, Cupola Democratiei

Sub Motto-ul "Esplanada Romaniei, Istorie si Modernitate", autorii proiectului propun realizarea Esplanadei Parlamentului printr-un triptic simbolic:

1. Geneza - unde ar urma sa fie amplasata columna daco-romana/Columna lui Traian - copie 1/1 (copie aflata la Muzeul National al Romaniei).

"Monument de arta, dar pentru noi este in primul rand principalul document istoric care atesta nasterea poporului roman. In aceasta calitate de document, se realizeaza asamblarea la scara, pe baza copiei aflate la muzeu", se arata in descrierea proiectului.

2. Evolutia, Devenirea

Scarile care se unesc pe rand si cele trei elemente / borne istorice: 1859 - 1918 - 2007, semnifica unificarea si formarea statului roman, apartenenta lui la familia europeana / UE

3. Aspiratia, Viitor

Cupola & Torta Democratiei si Forumul Civic. Semnifica ideea unui stat democratic, unitar, care sustine marile valori umane si europene

Piata Constitutiei - Functiuni: Piata de reprezentare oficiala, politica si civica - Parlament, Ministere, Simboluri Nationale.

"(Dar) un loc / spatiu viu, animat, de interes si cu servicii turistice, intr-un sistem integrat de ciculatie / transport public, cu o functionalitate flexibila", se arata in proiect.

Proiectul 5 - Cele sase gradini ale Romaniei pe etajele de vegetatie, tunel-muzeu din Piata Constitutiei in Casa Poporului

O altă propunere vizează amenajarea gradenelor frontale ale Palatului Parlamentului intr-o zona care sa reflecte conceptul "Gradinile Romaniei". Practic, autorii proectului propun realizarea unor grădini terasate tematice dupa zonele de vegetatie reprezentative pentru Romania: Grădina Montană, Grădina Submontană, Gradina Colinară, Grădina Stepică și Grădina Fluvio-Deltaică.

"Cele șase spații tematice sunt amplasate în funcție de etajarea acestora în mediul natural, având asociate o topografie caracteristică fiecărei zone în parte

Potrivit proiectului, "Un element compozitional important il constituie tunelul-muzeu situat de-a lungul axului central" si care va face legătura între Grădina Alpină și intrarea principală din Piața Constituției.

"Tunelul-muzeu va avea un caracter de spațu memorial având ca temă istoria transformărilor urbane din zona Uranus-Dealul Arsenalului", se detaliaza in proiect proiectului.

Proiectul 6 - Gradini frontale, Scara Monumentala, Tribuna Prezidentiala, Tunelul turistic

Cel de-al saselea proiect propune amenajarea gradinilor frontale si realizarea unei scări urbane monumentale cu o sută de trepte care să lege Piața Constituției de Palatul Parlamentului si a unei Tribuna Prezidentiala.

"Scara din granit masiv cu 100 de trepte este si o restituire simbolica catre oras a numeroaselor strazi in panta si pasaje in trepte care au disparut in timpul demolarilor din anii 80. Aceasta Scara este in fapt o Piata Urbana in panta – un spatiu de circulatie, de promenada, de odihna, de contemplare a orasului si de contact cu ceilalti", se precizează în proiect.

"Prima atractie este Tribuna Prezidentiala, structura ce urma a fi utilizata de catre Nicolae Ceausescu cu ocazia adunarilor populare. Scara monumentala face legatura cu zona de Belvedere aflata in zona cea mai inalta a terenului, 15m deasupra Bd-ului Libertatii. In imediata apropiere se afla Oglinda de apa cu fantanile arteziene si Pavilioanele din sticla, sructuri ce adapostesc un magazin de suveniruri, o cafeneaua, un bistro-ul si un spatiu expozitional", se arata în proiect.

In plus, autorii proiectului propun amenajarea tunelului subteran dintre Piata Constitutiei si cladirea Palatului Parlamentului

"Turistii pot fi condusi prin tunelul subteran de legatura dintre Tribuna si casa Poporului, traseu ce urma a fi parcurs de catre Nicolae Ceausescu la fiecare adunare populara.

Acest parcurs subteran poate prezenta istoria transformarilor pe care le-a suferit Bucurestiul in anii 80: demolarea Cartierului Izvor, demolarea sau translatarea bisericilor, sistematizarea albiei Dambovitei, demolarea cladirilor reprezentative precum Manastirea Mihai Voda, Spitalul Brancovenesc, Arsenalul Armatei, constructia Casei Poporului si a axei Victoria Socialismului.

Dupa vizitarea interioarelor Casei Poporului, turistii pot iesi pe intrarea principala, urmand a poposila pavilioanele din apropiere (magazin de suveniruri, spatiu expo, cafenea, bistro). Urmeaza parcurgerea Gradinii Parlamentului si a scarii monumentale si regruparea in zona Tribunei", se detaliza in proiect.

Proiectul 7 - Padurea urbana, parcul englez, alei exstinse

Proiectul propune practic realizarea unei mici paduri urbane atat in fata Palatului Parlamentului, cat si in zonele din jur, incluzand parcul Izvor.

Proiectul propune "reinterpretarea rețelei de străzi și alei ce exista înaintea demolărilor și readucerea acestora în cadrul parcului din fața Palatului Parlamentului sub forma unor alei pietonale", iar spațiul dintre alei va fi amenajat sub forma unui amplu parc englez.

"Zonele deschise vor alterna cu zone dens impădurite, folosind specii de arbori de inăltimi variate, oferind identitate locală diverselor sub-zone ale parcului. Vor exista functiuni complementare, de loisir, ce vor veni în sprijinul unei experienţe specifice parcurilor urbane.", se detaliza in proiect.

Proiectul 8 - Oglinda de apa ce devine, in functie de anotimp, fantana, patinoar, spatiu expozitional

Proiectul trateaza "Palatul Parlamentului ca volum urban ce trebuie acceptat, si integrat in context, si propune punerea lui in valoare prin amenajare peisagera. amenajarea nu neaga, si nu i se importiveste, ci incearca atenuarea impactului la nivel local". Proiectul propune o oglinda de apa ca element central al intregului ansamblu.

"Elementul devine simultan o scena urbana, oglinda de apa cat si podium panoramic, si se transforma continuu in functie de anotimp si necesitatii, formuland platforma optima pentru viata urbana cotidiana", se precizează în proiect.

"Elementul centru de greutate al amenajarii, este propus ca structura multifuntionala, permanent in schimbare. Propunerea insereaza un balcon urban, cu vedere spre Bulevardul Unirii, fructificand perspectiva unica din acest punct de vedere", se detaliza in proiect.

"Elementul este de asemenea dotat cu trepte cu sezut pe ambele parti, reflectand in oglinda de apa cerul Bucurestean. Apa este prin urmare extrem de importanta. Se propune intgrarea in interiorul conturului a unei oglinzi de apa cu raza de aproximativ 20m, element in continua schimbare. Acesta poate servii ca podium/loc pentru evenimente cand perimetrul este degajat de apa, poate fi un simplu element static ce reflecta orasul, sau poate devenii un element racoritor/de joaca prin jeturi de apa/vapori. Iarna, fantana se transforma in cel mai spectaculor panitoar Bucurestean, redand spatiul Bucurestenilor si integrandu-l in viata cotideana a orasului. Totodata prin sistemul integrat de iluminat poate fantana poate fi transformata intr-un spectacol de lumini. Legatura cu Muzeul National de Arta Moderna, momentan nefructificata, poate fi exploatata in conditiile unor expozitii, gradina putand devenii gradina sculpturala", potrivit proiectului.

Castigatorul va fi ales de un juriu, dar se va tine cont si de votul publicului

Proiectele au fost depuse pana pe 30 septembrie, in cadrul unui concurs de solutii organizat de catre Camera Deputatilor.

Proiectele câştigătoare vor fi fi premiate. Locul I - 10.000 lei, locul al II – lea 7.500 lei şi locul al III – lea, 3.000 lei. Solutia castigatoare urmeaza a fi aleasa pe 11 septembrie de catre un juriu format din din reprezentanţi ai Academiei Române, Uniunii Arhitecţilor, Uniunii Artiştilor Plastici, Facultăţii de Urbanism, Registrului Urbaniştilor, Asociaţiei Studenţilor Arhitecţi şi Urbanişti din Universitatea "Ion Mincu", Primăriei Municipiului Bucureşti şi ai Camerei Deputaţilor.

Componenta exacta a juriului poate fi consultata aici.

In alegerea lor, juriul va lua în considerare şi voturile publicului acordate proiectelor pe site-ul Camerei Deputaţilor.