Atentionari meteorologice, blocajele in trafic, incendiile si alte situatii de urgenta din Capitala sunt anuntate de joi prin 36 de panouri amplasate pe arterele principale si in marile intersectii, mesajele de atentionare fiind afisate in 30 de secunde de la primirea acestora la ISU.

Sistemul care include cele 36 de panouri prin care sunt anuntate rapid cetatenilor aflati in trafic situatiile de urgenta este functional de joi, ca urmare a unui parteneriat intre Primaria Capitalei, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bucuresti si o firma, informeaza Mediafax.

"Vrem ca prin acest sistem sa anuntam informatii despre situatiile de urgenta, cum ar fi cele aferente conditiilor meteorologice, respectiv toate codurile de alarma, precum si situatii de congestionare a traficului din cauza unor accidente rutiere grave sau incendii", a declarat directorul Directiei Generale Operatiuni din Primaria Capitalei, Catalin Zoican.

Potrivit lui Catalin Zoican, cele 36 de panouri cu afisaj electronic au fost puse la dispozitia Primariei Capitalei, gratuit, de o societate comerciala, iar prin parteneriatul incheiat cu Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, pe aceste panouri vor fi anuntate in timp real mesaje cu privire la situatiile de urgenta.

Astfel, de la primirea de catre ISU Bucuresti a mesajelor de la institutiile abilitate, acestea vor fi afisate pe panouri in 30 de secunde, astfel incat cetatenii vor putea afla, in timp real, de continutul acestora.

"Pe cele 36 de panouri cu afisaj electronic, 20 cu dimensiuni mai mici si 16 cu dimensiuni mari, mesajele vor rula timp de cinci minute la prima afisare, apoi vor fi reluate intr-un interval de patru-cinci minute, cate doua minute, timp de 180 de minute", a spus inspectorul sef al ISU Bucuresti, Stelian Dudus.

Directorul Directiei Operatiuni din Primaria Capitalei a precizat ca printre locurile unde au fost deja instalate panourile sunt Piata Unirii, Universitatii, Romana, Victoriei, Piata Presei, Piata 1 Mai, Bulevardul Aerogarii, Centrul Istoric, Parcul Izvor si Bulevardul Metalurgiei.

Potrivit reprezentantilor ISU Bucuresti, scopul folosirii acestor panouri electronice stradale il reprezinta informarea in timp real a cetateanului in cazul producerii unor situatii de urgenta, incluzand masurile ce trebuie adoptate inainte, pe durata si dupa producerea acestora.

"Avantajul implementarii acestui sistem este ca acopera si segmentul de populatie care se afla in deplasare, fara a avea la dispozitie o sursa de informare (radio sau tv). Totodata, conducatorilor auto care tranziteaza orasul si care se pot regasi la un moment dat in preajma unui eveniment li se recomanda evitarea pe cat posibil a zonei respective, pentru asigurarea deplasarii rapide a fortelor de interventie", au precizat repreentantii ISU.