Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a declarat, vineri, referitor la doua biserici care se vor construi in statiunea Mamaia si unde se vor desfasura evenimente religioase, cu exceptia inmormantarilor, ca acestea vor fi in locuri cuviincioase, ferite de barurile de noapte, informeaza Agerpres.

IPS Teodosie a subliniat ca are o intelegere clara cu Primaria Constanta, bucurandu-se de "bunacuviinta si buna-credinta" in special a primarului Radu Mazare si nu a exclus varianta ca in statiunea Mamaia sa se construiasca mai mult de doua biserici.

"Este posibil sa creasca numarul bisericilor in statiunea Mamaia, in functie de cum gasim locul potrivit. Initial, am vrut trei biserici. (...) Nu le facem alaturi de un bar de noapte. (...), ci in locuri cuviincioase. (...) Primaria ne-a dat sa alegem locurile si le-am ales pe cele mai ferite de barurile de noapte. (...) Un loc are in jur localuri, fara a avea fata spre biserica, si este un loc generos. Celalalt loc este pe malul lacului, unde nu exista niciun bar, restaurant si nu vor exista pentru ca exista regula ca langa biserica sa nu se amplaseze baruri sau restaurante. Eu intotdeauna am avut cu primaria o intelegere clara si m-am bucurat de bunacuviinta si buna-credinta din partea primariei si a domnului primar in special. De aceea, comentariile sunt chiar de prisos", a afirmat arhiepiscopul Tomisului.

Acesta a subliniat ca unde sunt credinciosi trebuie sa fie si biserici, dand exemplu Grecia care are biserici pe malul marii.

"Unde sunt credinciosi trebuie sa fie si biserici. Biserici pe malul marii sunt in Grecia, peste tot, unde se fac cununii de zeci de ani. De ce la noi sa nu fie? Nu se vor face inmormantari, (...) acestea fiind niste biserici mai mici, nici nu e loc pentru inmormantare. (...) Aici nu putem face nici demisol, nici sa facem alaturi o capela mortuara, nu este loc. Sunt biserici care deservesc credinciosii vii si cei adormiti. Doar parastase se pot face, fara a duce mortul acolo. Parastas se poate face in biserica pentru ca nu incomodeaza cu nimic. (...) Bisericile din Mamaia vor avea preoti parohi. (...) Iarna avem locuitori acolo, deci e nevoie de biserici", a spus IPS Teodosie.

Pe 18 septembrie, consilierii locali ai municipiului Constanta au aprobat doua proiecte de hotarare, initiate de primarul Radu Mazare, care vizeaza transmiterea dreptului de folosinta pentru doua terenuri de 270 si, respectiv, 443 de metri patrati, catre Arhiepiscopia Tomisului, pe perioada existentei a doua biserici pe care arhiepiscopia vrea sa le construiasca. Consilierii au decis, totodata, ca terenurile vor fi preluate de municipalitate in cazul in care capelele nu vor fi construite in urmatorii doi ani.

Dupa respectiva sedinta a Consiliului Local Municipal, primarul Radu Mazare a afirmat, referitor la legatura dintre cluburile din statiunea Mamaia si biserici, ca "fetele sexi zapacesc baietii si ii duc la biserica sa se casatoreasca si dupa aia cand divorteaza merg la club de bucurie".

Primarul sustine ca vrea sa le ofere turistilor care isi petrec vacanta in statiunea Mamaia tot ceea ce au nevoie.

"Ce au credinta si Dumnezeu si lucrurile bune pe care le faci cu distractia si plaja? IPS m-a rugat, sunt multe solicitari. Pentru noi nu-i nimic deosebit ca mergem la biserica, iar cei care se casatoresc, se casatoresc undeva la malul marii. Pentru altii din tara e un lucru deosebit si pot sa-si cupleze casatoria, mersul la biserica, nunta, cu petrecutul la mare. Ori eu vreau sa ofer tot ce este si se poate oferi", a afirmat Mazare.