Inundatii, lectia de economie. Cum isi pierd oamenii casele pentru ca refuza sa plateasca asigurarea obligatorie, echivalentul a 7 pachete de tigari. Plus: de ce nu dau primarii amenzi
In comuna Costache Negri din Galati, trei persoane au murit in inundatii, circa 300 de case sunt avariate si 100 de persoane au fost evacuate. Primarul comunei spune ca doar 100 de locuinte erau asigurate si ca nu a amendat pe nimeni pentru ca nu si-a incheiat polita de asigurare impotriva dezastrelor. Legea obliga proprietarii sa-si asigure locuintele din iulie 2011, amenzile fiind intre 100 si 500 lei.
"Din cele 300 de gospodarii afectate au asigurare doar o treime. Aceasta este insa o cifra facuta pe genunchi. Nu are nimeni timp sa se ocupe de asta. Noi acum suntem solidari cu oamenii, reactionam emotional. Nu a stat nimeni acum sa calculeze. Nu as putea sa va spun procentul de locuinte asigurate la nivelul comunei. Deocamdata nu am dat amenzi celor care nu si-au facut asigurarea. Am dat doar avertismente ca sa inteleaga oamenii de ce este nevoie sa isi asigure locuintele impotriva dezastrelor naturale. Pasul urmator va fi sa incepem sa dam si amenzi", a declarat Stefan Luca, primarul comunei Costache Negri, pentru HotNews.ro.
In comuna Cudalbi (Galati) au murit doua persoane din cauza inundatiilor, 20 de persoane au fost evacuate si 500 de case au fost inundate. Nici aici primarul nu i-a amendat pe cei care nu si-au asigurat locuintele. "La nivelul comunei circa 40% dintre locuinte sunt asigurate. Dintre casele afectate, nu as putea sa va spun exact. Unii au venit deja cu asigurarile si au cerut adeverinte de la primarii. Nu merg calculatoarele, asa ca le-am dat niste adeverinte de mana. La tara este mai greu cu aceste asigurari, oamenii nu sunt educati, unii sunt batrani si nu stiu despre ce este vorba. Abia isi fac RCA-ul. Asta ar mai lipsi, sa-i amendeze primarul. Legislatia este facuta de cineva si aplicata de altcineva. Primarul este si moasa si politie si sa mai dea si amenzi. Plus ca, chiar daca le-am da, nu exista nicio garantie ca oamenii le platesc. Cand am preluat mandatul erau amenzi neincasate de 7 milioane de lei", a declarat Stfean Drugan, primarul comunei Cudalbi, pentru HotNews.ro.
Emil Draghici, presedintele Asociatiei Comunelor din Romania, spune ca nici nu era de asteptat ca primarii sa ii amendeze pe cei care nu incheie politele de asigurare. "Eu cred ca nu o amendeze niciun primar pe nimeni. Mai ales ca amenzile nu se duc in totalitate la primarie. Cam 60% vine la bugetul local", a declarat acesta.
Premierul Victor Ponta, aflat in vizita in comuna Pechea, afectata de inundatii, spune ca le va da oamenilor bani din fondul de rezerva ca sa isi refaca locuintele."Dupa ce se retrage apa trimitem materiale de constructii (...) Cand se opreste apa va trimitem materiale sa le faceti inapoi. Banii vor fi alocati miercuri, in sedinta de guvern, din fondul de rezerva aflat la dispozita primului ministru", a explicat Ponta.
Asta in conditiile in care multe dintre marile proiecte de investitii sunt blocate din lipsa de fonduri, iar banii pentru refacerea caselor ar fi putut fi recuperati de la companiile de asigurari, daca oamenii ar fi platit suma modica pentru asigurare.
Potrivit datelor afisate pe site-ul PAID, in noiembrie 2011 s-au inregistrat 845.000 de asigurari, iar in august 2013 doar 421.000. In prezent, situatia pe judete sta in felul urmator:
- Galati 12.000 de locuinte asigurate dintre care 5.500 in mediul rural;
- Braila 7.200 de locuinte asigurate dintre care 2.900 in mediul rural;
- Tulcea 5.100 de locuinte dintre care 2.800 in mediul rural.
Judetele fruntase, cu peste 7000 de locuinte asigurate sunt:
- Bacau - 7600 de locuinte asigurate;
- Prahova - 7.200 locuinte asigurate;
- Suceava si Timis - 7100 locuinte asigurate.
Judetele codase, sub 2.000 de polite de asigurare sunt:
- Covasna - 1.131 locuinte asigurate;
- Harghita si Hunedoara - 1.400 locuinte asigurate;
- Salaj - 1.500 locuinte asigurate;
- Sibiu - 1.700 locuinte asigurate.
Polita PAID ofera acoperire pentru trei riscuri: cutremurul, alunecarile de teren si inundatiile. In functie de materialul de constructie, prima obligatorie este de 10 euro/an in cazul locuintelor de tip B (cu structura din pamant, chirpici, paianta etc) sau 20 euro/an in cazul locuintelor de tip A (cu structura de beton, caramida sau lemn), suma asigurata fiind de 10.000 euro si respectiv 20.000 de euro. In Romania sunt circa 8,2 milioane de locuinte, in prezent fiind asigurate in caz de calamitati sub 6%.
Vezi aici ce comune au fost afectate in judetele Galati, Braila si Tulcea.
VIDEO O noua avertizare cod portocaliu de inundatii in Galati, Braila si Tulcea. Cod galben in alte 6 judete. Cea mai grava situatie, in Galati: 9 morti, 1.400 de case inundate, 800 de evacuati

România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
VIDEO Rusia, o viață în exil: Copiii Gulagului se luptă de 30 de ani pentru a reveni acasă
Sorin Cîmpeanu, invitat în studioul HotNews.ro de la ora 18,00. Realizator - Mona Hera
VIDEOINTERVIU/ Beneficiile pe care le pot acorda firmele angajaților anul acesta, dacă au posibilitatea, explicate de Cristian Rapcencu. De la cei 400 lei din telemuncă, la decontarea concediilor și cei 1.500 lei pentru creșă sau gradiniță/ Cum se poate deduce întregul cost cu casele de marcat
Sunt oare asigurat la incendiu, cutremur, furt bunuri, inundatie cauzata de instalatia sanitara defactuosa?
Care dintre cele de mai sus sunt acoperite de asigurarea obligatorie ?
In principiu trebuie sa stii sa citesti.
Nu ai mai fost de mult pe la bunici deci, sau nu i-ai gasit acasa, erau la birt sau poate la MAT
in genral, firma de asigurari nu te asigura decit impotriva dezastrelor foarte putin probabile pentru locuinta ta.
Ca sa fie si mai clar, fiecare din cele 1000 case iau doar 10% din banii pe care ar trebui sa-i primeasca cu care bineinteles ca nu poti face nimic. Nu iti mai poti repara sau reconstrui casa.
Un prieten de al meu, a avut asigurare, care includea si alunecarile de teren. In urma unor alunecari de teren, casa lui a crapat in doua in asa fel, incat trebuie reconstruit.
A mers la firma de asigurare si a inceput bureocratia. Dosare, experti, plati, aprobari ... pierdere de timp si bani. Cand totul a fost gata (si a durat foarte mult, si a costat foarte mult), firma de asigurare ia oferit 1200 de lei, sa repare casa. Aceasta suma nu este de ajuns sa umple crapaturile cu glet. Expertizele au costat mai mult decat suma asta.
Nu a fost de acord cu aceasta oferta, sau certat, sau amenintat ... dar nu au ajuns nici unde. In sfarsit, a decis sa renoveze casa din banii lui si sa accepte oferta "generoasa" a firmei de asigurare, macar sa acopere o parte din banii dati pe experti. A semnat actele si de atunci tot asteapta sa i se vireze banii. A trecut mai mult de un an si banii nu au ajuns in contul lui. Nici macar aceasta suma mica.
Si eu am asigurare pe casa, dar nu cred ca in caz de nevoie, firma de asigurare o sa se repezeasca sa mi repare casa. Am trait destul de mult in Romania, incat sa stiu cum functioneaza lucrurile.
Probabil catva politicieni au fost mituiti de firmele de asigurare, ca sa introduca aceasta lege in parlament.
Din nefericire romanii si Romania n-au descoperit inca valenta termenului obligator!!
Avantaje aici avem doar de partea asiguratorilor.
Asta ati vrut sa spuneti?
Astfel, de exemplu, daca doresti sa pariticipi la traficul rutier si doresti sa te asiguri, compania de asigurari trebuie sa faca efortul de a evalua riscul si de a stabili valoarea asigurarii de comun acord, pentru situatiile in care provoci accidente/esti accidentat sau alte situatii. Cine nu doreste sa se asigure, treaba lui!
Aceste asigurari obligatorii ale locuintelor sunt rezultatul lobby-ului facut de catre companiile de asigurari. In aceasta situatie, statul nu prea treaba, spre deosebire de asigurarile medicale sau sociale obligatorii.
Guvernul iti reconstruieste casa, iti da zapada din fata casei iarna. Si uite asa, tara se duce de ripa
de aici si numarul din ce in ce mai mare de romani care nu cunosc "valenta termenului obligatoriu"...
Sunt firme care prefera sa plateasca din propriul buget reparatiile la parcul auto intrucat au constatat ca rata daunalitatii le spune sa faca asta (raportul dintre banii dati catre asigurator vs. valoarea platita de asigurator pentru reparatii) si au renuntat la a-si asigura masinile.
Penibil mi se pare insa sa ma duc sa cer de pomana la stat bani sa-mi repar casa pentru ca eu nu mi-am facut asigurare.
La fel de penibil mi se pare Ponta pentru ca le va da bani "din fondul de rezerva" pentru sinistrati...deh, populismul asta...
La fel, pe cei din zone expuse cutremurelor companiile de asigurari nu-i asigura la cutremure.
Concluzie: Platesti degeaba asigurarea deoarece nu esti protejat la inundatii!
Cei care traiesc in zone de risc - in mod tipic - sunt nevoiti sa plateasca sume mai mari. De exemplu: unu dintr-o zona de risc redus va plati mai putin pentru a acoperi aceeasi suma pentru care unu dintr-o zona de risc mare va trebui sa plateasca mult mai mult.,
dar daca esti in zona cu risc crescut pentru nu anumit punct asigurat , nu o sa primesti nimic .
Obligarea persoanelor fizice sa incheie contracte cu firme private mi se pare furt.
1) Lege prin care casele nu se pot construi in aproprierea albiei raurilor. iti faci suporti consecintele.
Statul/etc sa nu iti dea nimic.
2) Facut ceva impotriva defrisarilor
Ideea e alta, ok, nu e obligatorie asigurarea, fiecare face cum crede DAR daac se intampla o problema, nu asteptam sa vin primaria/guvernul/regiunea sa ne faca la loc casa. Ca asa eu care platesc asigurare, platesc si din taxele mele sa le faca unor inconstienti(sau zgarciti) casa la loc. Mai ales in zone d'astea in care e iundatie in fiecare an.
Si are mai fi o chestie, nu stiu cum a aia cu reactie emotionala a primariei dupa inundatie, dar o reactie rationala inainte nu se putea? Nu e lumea educata si informata, pai primaria din sat de ce nu organizeaza niste informari? Nu vine lumea gramada la primarie sa le tii prelegere, ok, pune niste cizme si bate la proti si explica-le oamenilor cum e cu asigurarea, la ce e buna, la ce nu e buna si cum se face/cat costa.
Dar e o mare diferenta.
Sansele ca masina sa pateasca ceva sunt mult mai mari. La fel si lucrurile pe care poate sa le pateasca.
Cum furi fizic un apartament? (nu vb de smecherii cu judecatorul,notarul etc).
1. RCA-ul este pentru TERTI. Tert inseamna, in cazul acesta, cel pe care-l lovesti... NU tu. Tu tocmai ai decretat ca exista casco obligatoriu pentru ca nu stii diferenta dintre cele doua. Daca contin cuvantele "asigurare" si "obligatorie", nu inseamna ca sunt acelasi lucru.
2. Presupunand prin absurdul absurdului importat din absurdistan ca ar fi cum spui tu si comparatia ar sta in picioare. RCA-ul ar fi pe folosinta bunului, nu pe posesie. E o mica-mare diferenta.
Am vazut de prea multe ori aberatia asta data ca exemplu (inclusiv de oameni de "stat") si numarul +urilor primite imi arata nivelul informarii - tragic.
PAID-ul este doar o TAXA aberanta care nici macar nu ajunge la stat, ci la privati. Statul ar trebui sa aiba grija de diguri si sa raspunda daca putea sa previna prin indeplinirea menirii sale. Asa cum ar trebui sa raspunda primaria pentru inundatiile si pagubele cauzate de fiecare ploaie majora in Tineretului. Nu le iau apararea celor care-si fac case in zone inundabile. Dpdv-ul meu, sa doarma pe strada si sa nu miorlaie ca nu le da statul vila de caramida in loc de casa de paianta. Mie daca-mi pica blocul, sunt pe cont propriu si dorm cum mi-am asternut. Sa le explice statul ce e asigurarea fara ca pe ei sa-i intereseze si sa ceara informatii (caz in care, de acord cu tine)? De ce? Esti prost si ignorant, mori. Cu tot cu lcd-ul luat in rate.
1. Cf. Legii Constructiilor e interzisa construirea fara autorizatie
2. Autorizatia nu se elibereaza niciodata in zone inundabile
3. Acele zone inundabile trebuie definite de catre administratia apelor si apoi implementate in PUG-urile si PUZ-urile comunelor astfel incat sa fie interzise la construire.
4. Primariile se ingrijesc ca acele cladiri care nu au autorizatie fie sa fie introduse in legalitate (posibilitate scoasa oarecum abuziv din legea noua) fie daca sunt in zone periculoase pt. proprietari sau pt. comunitate sa fie demolate.
Ei bine, la punctul 3/4...fix pix, statul n-a facut mai nimic, se lucreaza pe harti din anii '70. Debandada e prea ampla pt. a fi explicata intr-un simplu reply la articol. Credeti ca prostia aia de "asigurare" PAID mai da parintilor fetita aia inapoi? La ce bun sunt asigurarile cand avem localitati proiectate in mod fundamental gresit? Cand orice asigurator chiar si incepator se poate prevala de asta ca pe buna dreptate sa nu mai plateasca asigurarea. Si chiar si cu asigurare, mortii de la groapa nu ii mai intoarce nimeni. Nu spun ca asigurarea nu e necesara dar e o falsa rezolvare a problemei.
Si ca sa scoti multi bani din buzunar sa te judeci cu ei s-ar putea sa nu ii ai. Inclusiv timp.
Asa ca e mai simplu sa nu iti mai faci deloc, ca oricum la fel scoti aceeasi bani ca sa iti ajuti lucru in starea initiala.
simplu.
Chiar sunt curios dintre cei asigurati cati vor vedea vreun ban! Pentru100 de case firmele au de scos din buzunar 2 000 000 de euro. Serios?
1. asigurarea obligatorie nu o sa te despagubeasca de inundatii daca tu ai obiectul asigurat in zona cu risc crescut de inundatii .
2. asigurare facultativa (care e prea scumpa pentru anumite persoane) nu o sa iti faca nimeni niciodata daca esti in zona de risc , sau poate in caz ca vrei sa platesti prima anuala egala cu valoarea imobilului te vor asigura .
3. in romania 98% din asiguratori se folosesc de tot felul de 'chichite' pentru a nu te despagubii (si la asig obligatorie si la cea facultativa , si la rca , si la asig de viata ..etc) . cazurile sunt nenumarate , plangerile la csa sunt nenumarate ... trebuie doar sa faci un mic efort de a te documenta !
deci : cand te apuci sa scri un articol (pentru orice alt site diferit de cancan,click ..etc) ar trebuii sa iti faci putin temele sa studiezi tema articolului , nu doar sa citesti pliantele de promovare ale asiguratorilor !!!!!
http://www.youtube.com/watch?v=C0v_fnTlLsg
Acest sistem prevede trei categorii de riscuri obligatorii:
- inundatiile,
- cutremurul
-alunecarile de teren
Cum sa se asigure un cetatean care locuieste intr-un bloc de pe Calea Victoriei impotriva inundatiilor,sau din multe alte locatii similare.Sau impotriva alunecarilor de teren?. Chiar si zonele cu posibile dezastre in urma cutremurelor sunt destul de reduse. Si atunci chiar daca este obligatoriu sa te asiguri,nu o faci cati dai seama ca este in bataie de jos,iar pana si asiguratorului ii este jebna sa te contacteze.
Sa fie clar: eu sunt om de asigurari,am incredere deplina in SISTEMUL ASIGURARILOR,posed 9 polite de asigurare pentru case,auto,risc profesional,viata,sanatate. , dar acest produs,asigurarea contra deztrelor mentionate imi produce greata.
Aici ar trebui o asigurare obligatorie,cu o sinistralitate decenta si cu unele riscuri glisante,adica:
inundatii,cutremure,daune provocate de spargerea conductelor de apa sau canalizare; sau inundatii casnice,cutremur,incendii si multe alte combinatii astfel incat sa fie tot trei riscuri dar la alegerea asiguratului in functie de pericolele pe care el le considera cel mai probabile.Si fiti siguri ca multi oameni se vor asigura cu convingere.
Singurii care vor asigurari OBLIGATORII sunt firmele de asigurari. Oamenii care doresc, se pot asigura si daca nu exista legea care sa oblige la acest lucru
E plătesc numai asigurarea obligatorie ca să nu mă pună să plătesc mai mult - suntem obligati să mai dăm bani, iar noi ne-am obişnuit.
Nu pentru ca "nu platesc polita de asigurare" isi pierd oamenii necajiti casele !...
NU ,de 1000 de ori NU !
isi "pierd" casele pentru ca voi...cei cu "sarbatoarea" ii furati TOT TIMPUL : furati banii pentru indiguiri,furati banii pentru reconstructii, pentru consolidari,pentru proiecte edilitare,pentru administratie,pentru intretinere,pentru...T O T !!!
Hotii care striga...HOTII !
Sunteti niste...suboameni !
Sa va fie rusine....magarilor !d'alde neulander,severin,brukner....
In al dolea rind statul nu-ti mai da nimic te trimite la asigurator,iar asiguratorul iti da praful de pe toba!!!.
Cit priveste prostia si incompetenta din primarii este deja notorie; dau autorizatii de construtie oriunde,nu controleaza lucrarile care se fac la drumuri,nu se prevad podete in zonele de scurgere a piraielor,se deverseaza necontrolat la viituri si baraje sau iazuri concomitent cu unda de viitura..
Ce deversari controlate se fac la iazuri cind aceste deversari inunda case ???,cind nimeni nu plateste pagubele facute de prosti ,nu se termina cu prostii.