Un copil de un an si patru luni din Craiova a fost muscat de cap de un caine maidanez, potrivit Politiei Locale Craiova. Incidentul s-a petrecut marti seara, iar micutul se plimba in fata blocului impreuna cu mama sa. Acum el se afla in afara oricarui pericol. In Craiova se estimeaza ca sunt circa 9.000 de caini comunitari.

MaidaneziFoto: Primaria Sector 4

"Marti, in jurul orei 19.09, Liviu Ungureanu, a sunat la telefonul cetateanului, deservit de Politia Locala, si a sesizat ca fiul sau, Razvan Rares, in varsta de un an si patru luni, a fost muscat de un caine agresiv, fara stapan. Acesta a spus ca micutul se plimba in fata locului cu mama sa cand cainele l-a muscat de partea dreapta a fetei si de ureche. Are o zgarietura pe fata si urechea afectata, dar nu este perforata. Familia a chemat ambulanta si i-au fost acordateingrijiri la fata locului. Acum copilul se afla in afara oricarui pericol. Ramane ca serviciul de ecarisaj sa ridice cainele agresiv. Din ce am inteles acum acesta se afla pe o proprietate privata", a declarat Octav Mateescu, seful Politiei Locale Craiova.

Consiliul Local a aprobat la sfarsitul lunii august regulamentul de ecarisaj. Potrivit acestuia, sterilizarea este obligatorie pentru toti cainii cu si fara stapan din municipiul Craiova, cu exceptia celor pentru care proprietarul accepta plata unei taxe de 500 lei/an/caine. Obligatiile detinatorilor de caini sunt urmatoarele:

- sa identifice cainele prin microcipare/crotaliere;

- inregistrarea in registrul cainilor cu stapan;

In momentul in care scot cainii la plimbare, proprietarii trebuie obligatoriu sa aiba la ei actul de identitate, carnetul de sanatate al cainelui, precum si materiale pentru curatenie: matura, faras, punga de unica folosinta, manusi de unica folosinta. In caz contrar, risca amenzi cuprinse intre 1.000 si 2.000 de lei. In cazul in care nu au lesa si botnita (pentru cei agresivi), proprietarii risca amenzi de 2.000 - 2.500 lei. Tot cu aceeasi amenda se sanctioneaza si abandonarea unui caine revendicat sau adoptat pe domeniul public sau negasirea cainelui revendicat/adoptat la adresa specificata in formular.

Craiovenii care doresc sa aiba in gospodariile individuale mai mult de doi caini trebuie sa plateasca taxa anuala de 500 lei/caine. Detinerea cainilor in apartamente se face cu acordul scris si stampilat al asociatiei de proprietari, adoptat cu majoritatea voturilor proprietarilor, in baza acordului expres al proprietarilor din apartamentele limitrofe (apartamentul superior, inferior si cele invecinate de pe acelasi etaj), dar nu mai mult de doi caini.

Reamintim ca la inceputul saptamanii trecute un copil de patru ani din Bucuresti a fost ucis de o haita de caini. Marti, Camera Deputatilor, a modificat legea cainilor fara stapan astfel incat sa fie permisa eutanasierea acestora. In urmatoarele saptamani, presedintele Traian Basescu va decide daca promulga legea in aceasta forma.