​De la 1 ianuarie 2014, primarii, viceprimarii si secretarii primariilor vor avea salariile corelate strict cu numarul locuitorilor si nu tinandu-se cont ca este comuna, oras sau municipiu, a declarat vineri pentru HotNews.ro Emil Draghici, presedintele Asociatiei Comunelor. Primarii vor primi si spor de vechime. Draghici a spus ca a primit asigurari in acest sens de la premierul Victor Ponta si vicepremierul Liviu Dragnea la intalnirea de jois eara. Draghici a mai spus ca un acord de parteneriat intre ACor si Ministerul Dezvoltarii va fi semnat pe 12 septembrie.

  • "Un alt lucru important, asumat de premierul Victor Ponta si vicepremierul Liviu Dragnea, este ca primarii si viceprimarii sa aiba aceleasi drepturi de natura salariala ca si celalalt personal din administratia publica locala, in sensul de a putea beneficia si de indemnizatii de spor de vechime. Victor Ponta cat si Liviu Dragnea au dat asigurari ca acest lucru se va face incepand cu 1 ianuarie 2014 prin revizuirea legislatiei cu privire la incadrarea unitatii administrativ-teritoriale numai in functie de numarul locuitorilor", a precizat Emil Draghici.

Potrivit acestuia in cadrul intalnirii de joi s-au dezbatut punctele din protestul ACor ajungandu-se la concluzia ca cea mai mare parte a lor sunt pertinente si trebuie sa se gaseasca urgent solutii pentru rezolvarea lor, premierul aratandu-se dispus la rezolvarea unor aspecte prin Ordonanta de Urgenta in sedinta de miercuri.

Draghici a spus ca joi, 12 septembrie, se va semna acordul de parteneriat intre Asociatia comunelor din Romania si Ministerul dezvoltarii regionale si administratiei publice, acord in care vom prezenta proiecte care sa vina in sprijinul solutionarii punctelor din protestul nostru".

In cadrul intalnirii la care au mai participat 20 de primari din tot atatea judete s-a dezbatut si subiectul impozitului agricol si tema armonizarii legislatiei privind incompatibilitatile, respectiv a Legii 161/2003.

  • "Impozitul agricol trebuie, dupa parerea noastra, regandit, in sensul ca sa nu instituim si impozit pe teren, cum avem acum, si impozit pe veniturile din agricultura, dar nu este un punct asumat nici de premier, nici de vicepremier, ci a ramas doar la stadiul de discutie. Ni s-a solicitat sa gasim o modalitate, sa prezentam o propunere in acest sens", a spus Emil Draghici.

In privinta problemelor de incompatibilitate pe care le au multi primari, presedintele ACor a subliniat ca este nevoie de "eliminarea unor situatii anormale din acea lege. Vom veni cu niste propuneri in aceasta privinta dupa 12 septembrie".

  • "Primarii nu pot fi reprezentantii unitatii administrativ teritoriale in societatile comerciale de interes local, dar a aparut intre timp, dupa 2003 - operatorul regional. Acest operator regional este de natura societatii comerciale dar nu mai este chiar de interes local pentru ca el nu mai serveste numai o unitate administrativ teritoriala, ci mult mai multe, si este normal ca in acea entitate care supervizeaza activitatea operatorului sa fie reprezentantul legal al unitatii administrativ teritoriale. Speram pana atunci sa gasim un text care sa poata obtine avizul de la Ministerul Justitiei", a mai declarat Emil Draghici.

Vicepremierul Liviu Dragnea le-a transmis, joi, reprezentantilor Asociatiei primarilor ca premierul Victor Ponta a fost de acord cu majorarea salariilor primarilor, el aratand ca acestea vor fi majorate de la 1 ianuarie 2014, potrivit Mediafax.

  • "I-am solicitat premierului si a fost de acord sa marim salariille primarilor pentru ca exista o responsabilitate uriasa la primari si nu este corelata cu nivelul de salarizare. Ideea proasta de acum multi ani, cand s-au gandit salariile primarilor si s-a spus sa nu mai aiba nici alte drepturi este o idee foarte proasta, care incurajeaza coruptia. Premierul a hotarat ca vom rupe aceasta cutuma gresita si incepand cu 1 ianuarie veti avea", a adaugat Dragnea.

Citeste si:Guvernul va mari salariile primarilor de la 1 ianuarie