Presedintele PSD Bihor, Ioan Mang, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ca la reuniunea Comitetului Executiv al PSD, care a avut loc la sfarsitul saptamanii trecute la Mamaia, a aratat in fata premierului Victor Ponta ca sustine ca Bihorul sa fie intr-o regiune care sa aiba centrul la Oradea si a precizat ca presedintele PSD Satu Mare a spus ca nu doreste sa faca parte din regiunea cu Bihorul, ci din regiunea Nord-Vest, cu centrul la Cluj, relateaza presa locala.

"Avand in vedere puterea economica a judetului Bihorul, traditiile, obiceiurile si cultura care ne aseamana cu cei din Salaj si o buna parte a celor din Satu Mare, am solicitat crearea regiunii Crisana sau Crisuri, care sa aiba centrul la Oradea si sa fie formata din cel putin cele trei judete", a declarat Mang, citat de ebihoreanul.ro.

Mang a discutat aceasta varianta cu presedintele Consiliului Judetean Salaj, membru PSD, insa nu si cu colegii de partid din Satu Mare, al carui Consiliu Judetean este condus de un liberal.

"Am sperat ca si colegii de la PNL Bihor au discutat cu cei de la Satu Mare, pentru a fi de acord cu acest lucru. Spre surprinderea mea, presedintele PSD Satu Mare a spus ca nu doreste sa faca parte din regiunea cu Bihorul, ci din regiunea Nord-Vest, cu centrul la Cluj", a explicat Ioan Mang.

Politicianul, totodata vicepresedinte al CJ Bihor, este convins ca de vina pentru impotrivirea fata de infiintarea regiunii Crisana este confuzia creata de UDMR cu regiunea Partium. "Unii sunt impotriva pentru ca o confunda cu Partium. Populatia maghiara in cele trei judete reprezinta azi 26%, care nu inseamna nici intr-un caz readucerea trecutului in prezent. Aceasta regiune nu va fi niciodata Partium", a spus el.

"Clujul a stiut intotdeauna sa promoveze Clujul ca centru al Transilvaniei. Noi ne-am trezit dupa 45 de ani ca vrem sa fim capitala regiunii Crisana, de care am uitat cu totul", a acuzat Mang.

Pesedistul a facut un apel catre membrii PNL si UDMR Bihor, cerandu-le sa discute cu colegii lor din Satu Mare si Salaj, "ca impreuna toate cele trei judete sa solicite formarea unei astfel de regiuni". Totodata, in opinia vicelui de la CJ, bihorenii nu mai trebuie sa sustina ca, daca vor ajunge in aceeasi regiune cu Clujul, judetul va ramane in urma, pentru ca asta face judetele Salaj si Satu Mare sa fie convinse ca, daca vor fi in regiunea Crisana, vor fi mereu in urma Bihorului.

Daca se va reusi infiintarea regiunii Crisana, Mang mai spune ca va fi mult de munca, intrucat salariul mediu pe angajat in Bihor este cel mai mic din Romania, infrastructura rutiera este printre cele mai proaste, iar dezvoltarea economica este polarizata in jurul Oradiei.