Presedintele Traian Basescu a cerut, marti seara, Guvernului "sa emita o Ordonanta de urgenta prin care sa stabileasca un termen scurt sau rezonabil in care iubitorii de caini sa ia cainii maidanezi acasa, sa-i tina in tarcul lor, dupa care cei care nu au fost adoptati sa fie imediat eutanasiati". Ilie Bolojan, primarul Oradei, un oras unde maidanezii nu mai sunt o problema, sustine si el eutanasierea in orasele unde acest fenomen a scapat de sub control. Gheorghe Falca, primarul Aradului, sustine si el aceasta metoda care "se aplica in toata tarile civilizate". De aceeasi parere este si primarul sectorului 1, Andrei Chiliman. Primarul orasului Giurgiu spune ca acest lucru trebuie decis de populatia din orasul respectiv. Premierul Victor Ponta nu este de acord cu presedintele Basescu.

Caini comunitari in adapostFoto: Agerpres

Premierul Victor Ponta: "Problema ciinilor fata stapin e o problema grava care nu mai poate fi pur si simplu uitata. Acum 14 ani un primar general al Capitalei ne-a anuntat ca rezolva, n-a facut nimic. S-a trezit aseara sa ne dea o dispozitie. Proiectul de lege e in Parlament, il rog pe dl Dragnea sa participe la dezbateri, sa avem o solutie rapida si eficienta. Sunt mai multi ciini decit atunci cind ne-a promis dl Basescu ca rezolva. Societatea civila e buna in orice forma si cred ca democratie inseamna sa se poata exprima toata lumea".

Ilie Bolojan

Ilie Bolojan

Foto: Hotnews

Ilie Bolojan, primarul orasului Oradea: "Pentru localitati unde numarul de caini a scapat de sub control, solutia este cea prezentata de presedintele Traian Basescu. Unde nu sunt probleme atat de mari, solutia este sterilizarea. Dar sa stiti ca noi cei care am rezolvat problema suntem cercetati penal pentru rele tratamente aplicate animalelor. Sunt ONG-uri care nu au niciun fel de responsabilitate si ne-au facut plangere penala. In Romania ca sa faci ceva trebuie sa iti asumi niste riscuri. Noi luam toti cainii si ii ridicam de pe strada si ii sterilizam. Dupa aceea sunt doua variante. Ori ii tinem in adapost pana mor, ori pleaca in adoptie. La noi exista si posibilitatea de adoptie in adapost daca nu ai unde sa tii cainele. Daca il lasi pe strada avem amenzi usturatoare. De asemenea, oradenii sunt obligati sa-si sterilizeze cainii sau sa plateasca o taxa. Avem un adapost de 450 de locuri. In acest moment sunt 300 de caini in adapost. Cheltuim pe caini circa 10.000 de euro/luna. De o luna avem o campanie, am pus afise peste tot, iar oradenii ne pot suna cand vad un caine sa venim sa-l ridicam. Pentru Bucuresti singura solutie fezabila este eutanasierea".

Nicolae Barbu, primarul Giurgiului

Nicolae Barbu, primarul Giurgiului

Foto: Hotnews

Nicolae Barbu, primarul orasului Giurgiu: "Problema cainilor este una politica. Nu cred ca politicienii isi vor asuma eutanasierea. Doamna primar de la Craiova, cand era parlamentar era impotriva eutanasierii. La o luna dupa ce a venit la Primarie si-a schimbat parerea. Fata de politica, atunci cand vii in administratie trebuie sa iei masuri. Nu stiu daca eutanasierea este o solutie, dar administratiile locale cheltuiesc foarte multi bani pe cainii comunitari. Noi la Giurgiu avem un adapost de 500 de locuri si vrem sa mai facem unul de 1500. Incercam sa limitam inmultirea cainolor prin sterilizare si sa-i tinem in adapost. Cheltuim cam 1 milion de lei pe an pentru aceasta problema. Am facut un sondaj si 90% din populatie vrea sa nu mai fie caini pe strada. Doar 30% doresc eutanasierea cainilor. Dat fiind acest rezultat ne asumam raspunderea si tinem cainii in adapost".

Gheorghe Falca

Gheorghe Falca

Foto: Agerpres

Gheorghe Falca, primarul orasului Arad: "Cainii se eutanasieaza in toata lumea civilizata. Nu stau pe strada si musca lumea. Asa cum strangi gunoiul de pe strada, asa trebuie sa strangi si cainii. Nu poti permite sa muste sau sa omoare oamenii. Legislatia actuala nu permite rezolvarea problemei. Asociatia Municipiilor din Romania a elaborat in 2011 un proiect de lege care sa permita eutanasierea, insa Parlamentul l-a respins. Mai exact domnul Ponta l-a respins. Multitudinea de caini de pe strada este din cauza domnului Ponta. Pentru a rezolva aceasta problema trebuie modificata legea astfel incat sa se permita eutanasierea cainilor sau sa lase la atitudinea administratiei locale aceasta decizie".

Andrei Chiliman in studioul HotNews

Andrei Chiliman in studioul HotNews

Foto: Hotnews

Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a declarat la RFI ca legea actuala privind maidanezii este proasta si trebuie completata astfel incat cainii fara stapan care nu sunt adoptati in cel mult patru luni sa fie eutanasiati. "La ora actuala, legislatia este una care de fapt nu ne permite noua, celor din autoritatile publice, decat sa adunam cainii de pe strada, in masura in care putem, dupa care nu putem sa-i eutanasiem decat pe cei foarte bolnavi sau pe cei care s-au manifestat foarte agresiv, dar in rest, nu putem sa luam alte masuri. Va spun din experienta pe care o am eu, in 2009 am infiintat Politia Animalelor la nivelul Sectorului 1, am infiintat si un loc unde sa adunam cainii ca sa-i sterilizam si sa-i ingrijim, sa incercam sa-i dam spre adoptie, am facut lucrul asta cu peste patru mii de caini pana in momentul de fata. Din pacate, numai vreo patru sute au fost adoptati. Legea actuala e o lege schioapa, o lege proasta si care in mod clar trebuie completata. Responsabilitatea in problema cainilor vagabonzi astazi revine pe de o parte autoritatilor, care n-au prea multe optiuni, pentru ca n-au voie sa-i eutanasieze decat pe cei bolnavi sau agresivi.

Tudor Pendiuc

Tudor Pendiuc

Foto: Agerpres

Tudor Pendiuc, primarul Pitestiului, a declarat pentru epitesti.ro ca singura solutie viabila pentru rezolvarea problemei maidanezilor este ca animalele care sunt bolnave sau agresive si cele care nu sunt adoptate sa fie eutanasiate. "Propunerea este ca animalele care sunt bolnave si agresive, dar si cele care in termen de 15 zile de la prindere si trimitere in adaposturi nu sunt adoptate sa fie eutanasiate. Nu se mai poate tolera ce se intampla pe strazile oraselor! Nimic nu poate compensa viata unui om, iar noi, primarii, am fost alesi de oameni, suntem reprezentantii lor, nu ai altcuiva! Presedintele Romaniei a spus un lucru adevarat in interventia sa pe aceasta tema. Parlamentarii trebuie sa inteleaga acum ca puterea este in mana lor, respectiv in votul lor", a declarat Pendiuc.