Administratia locala din comuna Deveselu asteapta fonduri guvernamentale de peste 5 milioane lei pentru a putea finaliza si pune in functiune sistemele de alimentare cu apa si canalizare pana la 1 noiembrie anul acesta, asa cum s-a estimat initial, afirma primarul localitatii, Ion Aliman.

Acesta a declarat marti, pentru Agerpres, ca trebuie sa fie puse in functiune anul acesta atat sistemul de alimentare cu apa, cat si cel de canalizare si statia de epurare, deoarece responsabilii din baza militara au anuntat ca vor sa conecteze unitatea la sistemele de utilitati in primavara anului viitor.

"Mai este nevoie de 2,3 milioane lei pentru sistemul de alimentare cu apa si de 3 milioane lei pentru statia de epurare a apei si sistemul de canalizare. Lucrarile sunt realizate in proportie mare, a fost adusa si statia de epurare. S-au introdus in localitate conductele pentru apa potabila si apa uzata si se lucreaza la forarea puturilor, la gospodaria de apa si la montarea statiei de epurare. Fara bani insa nu vor fi puse in functiune nici sistemul de alimentare cu apa potabila nici cel de canalizare", a sustinut Ion Aliman.

Edilul a mai declarat ca a informat autoritatile centrale despre necesitatea alocarii de fonduri pentru infrastructura din Deveselu si asteapta o rectificare bugetara prin care Guvernul se aloce banii pentru finalizarea lucrarilor la sistemele de utilitati din Deveselu.

"Daca nu primim acesti bani, la 1 noiembrie nu vom putea pune in functiune nici alimentarea cu apa, nici canalizarea, nici statia de epurare. Noi am promis celor de la unitatea militara ca la 1 noiembrie sistemele de apa si canalizare vor functiona. Ei s-au interesat permanent si vor sa conecteze la statia de epurare a apei in primavara anului 2014. Pentru ca va veni sezonul rece si ploios si nu se va mai putea lucra, trebuie sa finalizam lucrarile la infrastructura cat mai curand, in urmatoarele doua luni", argumenteaza edilul din Deveselu.

El a mentionat ca pana acum a platit constructorilor 1,15 milioane lei pentru sistemul de alimentare cu apa si 1,7 milioane lei pentru statia de epurare si canalizare, dar mai sunt necesare si alte plati de facut pentru a respecta prevederile contractelor incheiate cu constructorii.

Infrastructura de utilitati si cea rutiera din comuna Deveselu va fi complet modernizata pana la finalul anului 2014, cu fonduri guvernamentale estimate la circa 18 milioane lei.

Proiectul de modernizare a infrastructurii rutiere si de utilitati din Deveselu prevede asfaltarea drumurilor pe o lungime de 11,5 kilometri si introducerea retelelor de apa si canalizare pe o lungime de 16,4 kilometri, constructia unei statii de epurare a apei.

Unitatile scolare din Deveselu vor fi reabilitate cu fonduri de la Ambasada SUA

Unitatile scolare din comuna Deveselu vor intra in 2014 intr-un program de reabilitare finantat de Ambasada SUA, a mai declarat marti, pentru Agerpres, primarul localitatii, Ion Aliman.

Aceasta a mentionat ca lucrarile de reabilitare vor incepe in primavara anului 2014 si vor viza atat scoala, cat si gradinita din Deveselu.

"Lucrurile sunt stabilite, proiectul de reabilitare a unitatilor de invatamant va fi pus in practica in anul 2014 si este finantat de Ambasada SUA. Primele care vor in santier sunt cladirile scolii si gradinitei din satul Deveselu si ulterior cele din satul Comanca", a precizat primarul.

Pentru reabilitarea si modernizarea unitatilor de invatamant din Deveselu administratia locala a intocmit o situatie clara cu toate lucrarile de care este nevoie si ulterior partenerii americani s-au deplasat in teren pentru a face propriile constatari.

Si Primaria Deveselu a facut investitii la unitatile scolare pentru ca acestea sa poata primi avizul sanitar de functionare. Au fost construite grupuri sanitare noi si au fost montate instalatii de purificare a apei, astfel incat elevii sa aiba potabila curenta. "Acum si elevii, si prescolarii au apa potabila curenta, grupurile sanitare sunt noi, realizate in incinta cladirilor", afirma Aliman.

In Deveselu invata 275 de elevi si la gradinita merg aproximativ 100 de copii.