Craiovenii pot deţine caini in apartament doar cu acordul scris al vecinilor si al asociaţiei de proprietari, potrivit unui proiect de hotarare de Consiliu Local citat de gds.ro. Potrivit documentului, cetatenii care nu doresc sa sterilizeze cainii trebuie sa plateasca o taxa de 500 lei/caine/an. De asemenea, proprietarii care scot câinii la plimbare trebuie sa aiba în dotare matura, faras, punga si manusi de unica folosinţa pentru a curaţa dejecţiile. In caz contrar, proprietarii risca amenzi de 1.000 - 2.000 de lei. Propiectul de hotarare va fi discutat de alesii locali pe 29 august.

Proiectul mai prevede ca detinatorii de caini sa-i crotalieze, sterilizeze si sa-i inregistreze in termen de 90 de zile de la intrarea in posesie a cainelui sau de la intrarea in vigoare a acestui proiect de hotarare. Operatorul serviciului de ecarisaj trebuie sa gestioneze baza de date unice privind câinii deţinuţi de persoane fizice sau juridice

Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat la sfarsitul lunii mai o hotarare asemanatoare, detinatorii de caini fiind obligati sa-i sterilizeze si sa-i inregistreze in baza de date a Autoritatii pentru Supravegherea si Protectia Animalelor (ASPA). Fac exceptie cainii utilitari si de vanatoare, inregistrati la Asociatia Chinologica Metropolitana Bucuresti, cainii de serviciu ai Ministerului Aparatii Nationale si Ministerului Administratiei si Internelor, cei cu drept de monta si vanatoare inregistrati la Asociatia Chinologica si cainii a caror stare de sanatate nu le permite sterilizarea. Cine nu doreste sa castreze patrupedul poate plati o taxa anuala de 150 lei. Persoanele care nu isi declara cainele la ASPA risca o amenda de pana la 3.000 lei. Cainii vor putea fi castrati gratuit la cabinetele veterinare care au parteneriat cu ASPA, urmand ca institutia sa deconteze aceste servicii.