​​FOTOGALERIE Cazinoul din Constanta, in pragul colapsului. Promisiunile de restaurare facute de Udrea, Mazare si Nicusor Constantinescu, fara finalitate

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Marţi, 13 august 2013, 19:17 Actualitate | Administratie Locala


Cazino Constanta
Foto: Hotnews
Cladirea cazinoului din Constanta este in continuare in paragina, in ciuda promisiunilor facute in ultimii ani de fostul ministru al Dezvoltarii, Elena Udrea, primarul Constantei, Radu Mazare, si presedintele Consiliului Judetean, Nicusor Constantinescu, care spuneau ca vor restaura edificiul cu fonduri europene. Tencuiala de pe pereti si decoratiunile au inceput sa cada, treptele si balustradele s-au surpat, iar promenada din fata cladirii este in stare avansata de degradare. Turistii nu mai pot intra in incinta, accesul fiind blocat cu benzi galbene.


Presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, a anuntat in primavara acestui an ca s-a obtinut o finantare de 10 milioane de euro, fonduri europene nerambursabile, pentru restaurarea cladirii, insa pana in prezent nu s-a intamplat nimic. Contactat telefonic de HotNews.ro, Nicusor Constantinescu spune ca "documentatia pentru proiect este in stadiul de elaborare si avizare, dupa care urmeaza licitatiile pentru alegera constructorului", tot procesul urmand sa dureze circa doi ani.

Pe site-ul Ministerului Dezvoltarii nu se afla insa nici o informatie despre un astfel de contract de finantare, desi in luna martie Nicusor Constantinescu a anuntat ca proiectul a primit bani.

"Cazinoul din Constanta fusese luat în administrare de doamna Elena Udrea, ca ministru al Dezvoltarii, şi a promis public ca îl va reabilita cu bani de la minsiter. Din pacate, termenul de un an dat de Consiliul Municipal Constanta a expirat fara sa înceapa macar un studiu de fezabilitate, şi atunci, cu primarul Radu Mazare, cu Primaria municipiului Constanta, am solicitat noului ministru al Dezvoltarii, domnul Dragnea, sa prinda la finantare, pe zona metropolitana 2007 - 2013, şi Cazinoul, lucru care s-a şi întâmplat. S-a aprobat ca pe lista de finantare sa intre, din lista de rezerva, Cazinoul, astfel încât cu 10 milioane de euro sa ne apucam sa-l reabilitam. Chiar astazi am primit telefon de la Ministerul Dezvoltarii şi m-au anuntat", a declarat la vremea respectiva Nicuşor Constantinescu.

Restaurarea cazinoului se discuta de 7 ani


Problema resaurarii cladirii Cazinoului din Constanta se discuta inca din 2006.

In anul 2007, Cazinoul din Constanta a fost dat in concesiune de administratia locala, pentru 49 de ani, companiei israeliene Qeenco Leisure International, operator international ce detine cazinouri de lux in intreaga lume, fiind singura firma interesata de obiectivul respectiv.

Redeventa negociata a fost de 140.000 de euro pe an, iar investitorul era obligat ca in primii 5 ani de la semnarea contractului de concesiune sa investeasca in renovare si consolidare si sa-l introduca in circuitul international al cazinourilor. Dupa ce a cheltuit 2 milioane de euro prin inceperea reabilitarii cladirii emblematice a Constantei, conform lui Radu Mazare, compania israeliana a renuntat la investitie.

In august 2011, cazinoul a fost preluat de Ministerul Dezvoltarii (condus atunci de Elena Udrea) de la Primaria Constanta pentru a fi consolidat si restaurat. In septembrie 2012, cazinoul s-a intors la Primaria Constanta, deoarece ministerul nu mai avea posibilitatea financiara de a sustine investitia.

"Necesarul la momentul preluarii cazinoului de catre MDRT era de 40 de milioane de lei, din care au fost alocate doar 10 milioane. Ulterior, suma a ajuns la 7 milioane de lei, ca urmare a primei reduceri a bugetului MDRT la inceputul acestui an", se arata intr-un comunicat al ministerului Dezvoltarii din 2012.

In luna septembrie 2012, Mazare a spus ca doreşte organizarea unei licitatii internationale pentru a vinde Cazinoul, iar dupa doua luni a anuntat ca vrea realizarea unui parteneriat public-privat cu o firma interesata de reabilitatea acestui monument şi de folosirea acestuia pentru jocurile de noroc. În luna februarie 2013, Mazare a anuntat ca acest monument urmeaza sa fie reabilitat cu fonduri europene.

Proiectele care ar trebui sa schimbe fata centrului orasului Constanta

Daca deocamdata nu este nimic clar in ceea ce priveste obtinerea unei finantari europene pentru restaurarea cazinoului, Primaria Constanta a primit finantare pe fonduri europene de circa 80 de milioane de lei pentru a reface tot centrul istoric al orasului. Este vorba de trei mari proiecte:

 • Restaurarea si Reamenajarea Promenadei si a spatiilor verzi din Zona Vraja Marii – Cazino – Port Tomis
Simulare cum va arata promenada de la Cazinou
Foto: Primaria Constanta
Valoare contract: 16.748.145,91 lei din care nerambursabil: 13.195.267,42
Durata implementare: 30 luni
Obiectiv:
Reabilitarea infrastructurii publice urbane din zona istorica a Municipiului Constanta prin:
    - reparatii si refacere ziduri de sprijin, parapet metalic, balustrada
    - amenajare alee promenada faleza, paviment
    - modernizare alei pietonale in parc si amenajare spatii verzi
    - mobilier urban (chioscuri, foisoare, banci, fantani si cismele, stalpi iluminat)
Nota: Desi lucrarile au inceput in primavara, deocamdata nu sunt rezultate spectaculoase.

 • Reamenajarea  zonei pietonale din centrul istoric al municipiului Constanta
Valoare contract: 47.806.832,29 lei din care nerambursabil: 37.628.671,49
Durata implementare: 31 luni
Obiectiv:
Reabilitarea infrastructurii urbane din centrul istoric al municipiului Constanta prin:
    - Reabilitarea unui numar de 21 de strazi din zona Peninsulara a Municipiului Constanta;
    - Crearea/ reabilitarea sistemului de canalizare pluviala aferent strazilor ce urmeaza a fi reabilitate;
    - Mobilarea zonei cu mobilier urban: stalpi iluminat, indicatoare rutiere, cosuri de gunoi, scrumiere.


 • Restaurarea si reamenajarea Pietei Ovidiu
Simulare cum va arata Piata Ovidiu, Foto: Primaria Constanta
Valoare contract: 14.863.355,95 lei din care nerambursabil: 11.682.783,05
Durata implementare: 19 luni
Obiectiv:
Reabilitarea strazilor si cailor de acces din centrul istoric:
1. Piata Ovidiu
2. Strazile: Vasile Canarache, Marcus Aurelius si Aleea Vasile Canarache
3. Scari de acces:
    a) din str. Marc Aureliu catre Portul Tomis
    b) din str. Vasile Canarache catre str. Termele Romane
4. Mobilier urban: banci, stalpi de iluminat, cosuri de gunoi, scrumiere.
5. Canalizare pluviala
6. Instalatii electrice
7. Spatii verzi - taluze


Istoria cladirii cazinoului
Cazinoul de pe faleza din Constanta a fost ridicat în 1904-1910 la initiativa regelui Carol I. Initial, planurile au fost întocmite de catre arhitectul Petre Antonescu, dar lucrarea a fost facuta dupa planurile unui arhitect de origine franceza, Daniel Renard, potrivit www.historia.ro.


Imagini vechi cu cazinoul aici.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4894 vizualizari

 • +12 (20 voturi)    
  Udrea s-a zbatur sa-l refaca, Mazare a fost piedic (Marţi, 13 august 2013, 19:35)

  Cristiann80 [utilizator]

  Stirea este eronata cu faptul ca Udrea a promis si nu a facut!!! Din contra avea fonduri europene pentru reabilitare dar ea a plecat de la minister si la acea vreme ea a declarat:
  " Daca era interesat de reabilitarea Cazinoului, Radu Mazare putea sa faca un proiect pe fonduri europene, fie pe Axa1, unde are la dispozitie 91 de milioane de euro numai pentru Constanta, fie pe programul de reabilitare de cladiri monumente istorice, de pe Axa 5.1 a POR, sustine Elena Udrea, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului."
  Asta dovedeste ca Mazare n-a vrut sa faca nimic pentru Cazino si atunci, de ce sa o bagam in aceeasi oala pe Udrea cu Mazare si interesele lui in legatura cu cladirea?! Nu spunea el acum un an ca l-a dat unui investitor strain care-l va transforma intr-un Cazino de lux cu circuit international? Ei?
  • -2 (12 voturi)    
   De ce nu? (Marţi, 13 august 2013, 21:27)

   bgd [utilizator] i-a raspuns lui Cristiann80

   Doar sunt la fel...
  • +1 (1 vot)    
   ca sa vezi (Miercuri, 14 august 2013, 11:00)

   cinic [utilizator] i-a raspuns lui Cristiann80

   citat de mai sus: "termenul de un an dat de Consiliul Municipal Constanta a expirat" desi termenul "intern" este doi ani. N-AU VRUT sa se faca in afara controlului PSD local!!!
 • +9 (9 voturi)    
  Chiar astazi....! (Marţi, 13 august 2013, 19:45)

  bgd [utilizator]

  Ce coincidenta domle....cum a primit el telefon chiar azi de la minister.
 • +12 (12 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 13 august 2013, 19:53)

  [anonim]

 • +14 (14 voturi)    
  pfuai, incredibil :((( (Marţi, 13 august 2013, 20:15)

  Marcel, ciolacul de padure [utilizator]

  Nu-mi vine să cred, mi-aduc aminte c-am văzut prima dată cazinoul ăsta prin 79-80, era o bijuterie de clădire, incredibil ce dărăpănătură a putut ajunge :(((

  Când îl văd, nu pot să nu concluzionez că, în efect, nu există nicio deosebire între nomencltura de-atunci şi cea de-acum: tot prin acei ani, am văzut în Buzău castelul Marghiloman - de fapt, era un domeniu larg, un parc imens, cu lac şi un castel splendid. La fel ca jigodiile de-acum, cele de-atunci îl lăsaseră-n paragină, o frumuseţe de pereţi din lemn sculptat din interior se dusese dracu', făcuseră depozit de fructe al Legumicola înăuntru, mizerie, şoareci, afară lacul se umpluse de lintiţă, broaşte, o scârboşenie, zidul de piatră al domeniului se dărăpănase, porţile şi ornamentele din fier forjat ruginiseră şi căzuseră... Măcar ăia de-atunci puteau invoca o scuză, castelul şi domeniul ăla erau un exponent al putredei societăţi capitaliste ce trebuia stârpit.. Dar ăştia de-acum, ce scuză au?!? :(((
 • +13 (13 voturi)    
  ... (Marţi, 13 august 2013, 20:19)

  rocknum [utilizator]

  eu propun sa il daramam si in locul lui sa ridicam o statuie lu mazare precum a lui Augustus. Iar in loc de copilul ce se tine agatat de piciorul lui Augustus sa punem cateva pitzipoance de piciorul lui mazare in aceeasi ipostaza
 • +10 (10 voturi)    
  Pe banii statului (Marţi, 13 august 2013, 22:35)

  ipolitic [utilizator]

  Cheia afacerii (viitoare) e în propoziția urm.:
  "Dupa ce a cheltuit 2 milioane de euro prin inceperea reabilitarii cladirii emblematice a Constantei, conform lui Radu Mazare, compania israeliana a renuntat la investitie."
  Chiar a renuntat?
 • +6 (6 voturi)    
  Rusine lui Mazare! (Marţi, 13 august 2013, 23:14)

  gazania [utilizator]

  Decat sa faca circ la Mamaia , mai bine se ocupa de C-ta. Si-a batut joc de acest cazinou, unde toti mergeam sa facem poze.Se lauda cu numarul de mandate dar nu raman decat costumele excentrice purtate la Mamaia.
 • +3 (3 voturi)    
  Cazinoul (Miercuri, 14 august 2013, 9:35)

  Xtrek [utilizator]

  este o clădire emblematică pentru Constanța. Lăsat de izbeliște, la fel ca întreaga zonă Peninsulară, din motive necunoscute. Probabil că va fi lăsat așa în continuare până când nu va mai putea fi recuperat, deschizând astfel oportunitatea construirii unui obiectiv nou, poate o școală de samba, poate un hotel bengos, cu bani europeni și profit în buzunarele fără fund ale baronilor locali...
  Samba si, trabajo no!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by