Ploaia de duminica a facut ravagii in Bucuresti, mai multe zone din oras fiind la propriu sub apa: Tineretului, Vacaresti, Metalurgiei, Colentina. Acelasi lucru s-a intampla si pe strazile fara canalizare din Capitala. Aceasta nu este insa o noutate si nu s-a intamplat acum pentru prima oara. Si in anii trecuti, la fiecare ploaie mai mare, aceste puncte din oras s-au aflat exact in aceeasi situatie. Apa Nova, societatea care administreaza reteaua de canalizare din Capitala, sustine ca a facut investitii pentru modernizarea si extinderea acesteia, insa in ultimii 15 ani suprafata asfaltata sau construita din Capitala a crescut cu 60%, iar apa nu se mai poate scurge in sol. Primaria sectorului 4, sectorul care a avut cele mai mari probleme duminica, spune insa ca Apa Nova trebuie sa faca urgent niste investitii care ar rezolva problema.

Inundatie sector 4_3Foto: Primaria Sector 4
  • De ce se inunda Bucurestiul

Epsica Chiru, purtatorul de cuvant al Apa Nova, spune ca:

- zonele cu cele mai mari probleme sunt Colentina, Tineretului, Vacaresti si prelungirea Metalurgiei. Aceste zone sunt mai joase si apa se scurge acolo din zonele mai inalte, ceea ce duce la acumulari de apa.

- fata de anii '97-2000, suprafata impermeabila a orasului a crescut cu circa 60%, ceea ce inseamna ca in canalizare ajunge mai multa apa. Inainte, o parte din aceasta apa se scurgea in pamant.

- din cauza materialelor solide care obtureaza reteaua de canalizare anumite zone se pot inunda. Anual, Apa Nova scoate din retea 15.000-20.000 tone de material solid.

- distanta dintre gurile de canal este calculata dupa anumite normative. In anumite situatii, cand se asfalteaza o strada, constructorul mai astupa gurile de canal, le asfalteaza, le betoneaza. "Noi nu semnam pentru receptia lucrarii si cerem constructorului sa remedieze problema. In ultimii 4 ani am construit circa 400 de guri de scurgere acolo unde a fost nevoie", spune Epsica Chiru.

Reprezentantii Primariei sector 4 spun ca:

- pe bulevardele Metalurgiei, Tineretului si Calea Vacaresti apa a atins cota de 80 de cm de la sol.

- cea mai mare problema a fost in zona intersectiei "Sincai" - bulevardului Tineretului, portiune depresionara care se inunda la fiecare ploaie semnificativa, din cauza subdimensionarii canalului colector.

- Primarul Cristian Popescu - Piedone a adresat un nou apel Apei Nova, pentru a trece de urgenta la executarea unor lucrari de reabilitare a retelei din zona si astfel, sa poata fi preintampinata repetarea unor astfel de situatii.

  • Ce investitii s-au facut pentru rezolvarea problemei

Epsica Chiru, purtatorul de cuvant al Apa Nova:

- s-a finalizat anul trecut extinderea canalizarii in cartierul Magurele, iar anul acesta se va termina si in Petricani.

- s-a curatat canalul colector de sub Dambovita si s-a construit un descarcator de ape mari dupa statia de epurare de la Glina pentru ca in situatii ca cea de duminica apa uzata sa fie descarcata direct in Dambovita

- se curata in mod frecvent gurile de canal.

Reprezentantii Primariei Capitalei spun ca:

- la sfarsitul anului 2008, 23% din numarul total de strazi nu aveau apa si canal, (cca 4,5 % din locuitorii Bucurestiului fiind afectati) si, in doar cinci ani, procentul strazilor "de pamant", lipsite de apa si canalizare, a scazut considerabil: de la 23% la 7%.

- in 2008, un numar important de cartiere vechi cat si noi ale Capitalei aveau un grad de acoperire a serviciului de alimentare cu apa si canalizare de numai 45-50%: Cartierul Baneasa, (sectorul 1), Vatra Noua, (sectorul 1), Chitila Triaj, (sectorul 1), Straulesti (sectorul 1), Andronache (sectorul 2), Ion Creanga (sectorul 2), Olimpia(sector 3), Progresului (sectorul 4), Aparatorii Patriei (sectorul 4), Bucuresti Magurele (sectorul 5) si Giulesti Sarbi (sectorul 6). Acum situatia s-a schimbat radical, fiind finalizate lucrarile la reteaua de canalizare in cartierele Baneasa, Vatra Noua, Chitila Triaj, Straulesti, Andronache, Ion Creanga, Olimpia, Progresul, Aparatorii Patriei, Giulesti Sarbi, Bucuresti Magurele. In total, s-a pus apa si canal pe 239 de strazi, insumant 77 km retea publica de alimentare cu apa, 80,89 km retea publica de canalizare menajera, 6,5 km retea publica de canalizare pluviala si 45,3 km sistem rutier.

- realizate 4 statii de preepurare a apelor pluviale, 6 statii de pompare a apelor uzate menajere si o statie de pompare apa potabila.

- Primaria Capitalei a convenit cu APA NOVA demararea, incepand cu anul 2011, a programului de investitii Bucur. In cadrul acestui program, Apa Nova este obligata sa investeasca din fonduri proprii 60 de milioane de dolari pe parcursul a 6 ani ca urmare a investitiilor executate de PMB in aria de acoperire a contractului de concesiune. In cadrul acestui program PMB a propus si executat un numar de 125 de strazi. Astfel, prin programul Bucur I s-au realizat 70 strazi insumand 60,5 km retea publica de alimentare cu apa si retea publica de canalizare menajera. In prezent sunt in curs de executie prin programul Bucur II un numar de 53 de strazi insumand 34,6 km retea publica de alimentare cu apa si retea publica de canalizare menajera.

- in total, in perioada 2008-2013 Primaria Capitalei impreuna cu Apa Nova au realizat un numar total 309 de strazi, 104,006 km retea publica de alimentare cu apa, 114,39 km retea publica de canalizare menajera, 6,5 km retea publica de canalizare pluviala, 45,3 km sistem rutier, 4 statii de preepurare a apelor pluviale, 8 statii de pompare a apelor uzate menajere si o statie de pompare apa potabila.

- doar Primaria Capitalei a investit circa 340 milioane lei.

  • Ce investitii urmeaza sa se faca

Epsica Chiru, purtatorul de cuvant al Apa Nova spune ca:

- Apa Nova intentioneaza sa construiasca doua mari rezervoare tampon in centrul orasului pe care sa le foloseasca in cazul unor astfel de evenimente, dupa care apa sa fie descarcata in Dambovita.

Pentru a rezolva problema inundatiilor, reprezentantii Primariei Capitalei spun ca trebuie facute urmatoarele investitii:

Inundatie sector 4_2

Inundatie sector 4_2

Foto: Primaria sector 4

Canal colector "Cheile Turzii"

Acest proiect presupune reconfigurare a retelei de canalizare in zona strazii Cheile Turzii, cu menirea de a solutiona problemele debitelor mari colectate in perioadele de precipitatii abundente sau de topire a zapezii, care determina frecventele situatii de inundabilitate in zona. "Proiectul se refera la executia unui canal DN 120cm in lungime totala de 3,467km, intre colectorul A3 si bdul. Metalurgiei ( amplasament METROU Berceni) si executia unui colector nou de beton DN 80cm, pe soseaua Berceni, precum si doua baterii de bazine de retentie pentru acumularea debitelor mari in perioadele cu precipitatii insemnate cantitativ", spun reprezentantii municipalitatii. Realizarea acestui canal colector costa 40 milioane de euro, bani ce ar urma sa fie accesati de primarie din fonduri europene nerambursabile. Daca nu se iau fonduri europene, banii vor fi dati de la bugetu local. Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru acest proiect in luna mai a acestui an.

"Canal interceptor nou pe Oltenitei intre colectoarele A2-A3"

Acest proiect presupune reconfigurare a retelei de canalizare in zona sos. Oltenitei, cu scopul de a solutiona problemele debitelor mari colectate in perioadele de precipitatii abundente sau de topire a zapezii, care determina frecventele situatii de inundabilitate in zona Tineretului-sincai in special zona Parcului Tineretului intre sincai si Palatul Copiilor. "Proiectul se refera la executia unui canal interceptor DN 240cm in lungime totala de 1,869km, intre colectoarele A1 si A3, pe sos. Oltenitei, intre intrarea auto in Parcul Tineretului ( zona strazii Stoian Militaru) si strada Lunca Barzesti, prin tehnologii fara sapatura deschisa. Executia lucrarii prin aceasta metoda va avea un impact minim asupra retelelor subterane, a utilitatilor publice existente pe amplasament si a traficului rutier din zona", spun reprezentantii municipalitatii. Realizarea acestui canal colector costa 14 milioane de euro, bani ce ar urma sa fie accesati de primarie din fonduri europene nerambursabile. Daca nu se iau fonduri europene, banii vor fi dati de la bugetu local. Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru acest proiect in luna mai a acestui an.

"Canal interceptor nou pe strada Brasov"

Acest proiect presupune reconfigurare retelei de canalizare in zona strazii Brasov au menirea de a solutiona problema debitelor mari colectate in perioadele de precipitatii abundente sau de topirea zapezii, care determina frecvente situatii de inundabilitate in zonele rezidentiale Izvor si Cotroceni.

"Construire deversor pentru ape mari din colectorul A3 in Raul Dambovita"

Acest proiect presupune construirea unui deversor de ape pluviale din colectorul A3 in caseta de ape uzate de sub albia raului Dambovita prin intermediul vechiului colector existent in zona lacului Vacaresti. Dupa finalizare va conduce la reducerea inundatiilor in cartierele Prelungirea Ferentari, Progresului, Metalurgiei.

  • Ploaia de duminica in cifre

Inundatie sector 4_1

Inundatie sector 4_1

Foto: Primaria Sector 4

Epsica Chiru, purtatorul de cuvant al Apa Nova, spune ca cele mai mari probleme au fost in sectorul 4 al Capitalei, in zona Brancoveanu, unde au cazut 120 de litri de apa pe metru patrat. In total au fost inundate 54 de puncte, au fost incidente la 37 de guri de canal (n.r - s-au infundat) si s-au inundat 62 de subsoluri. In Bucuresti sunt 44.000 de guri de scurgere. Pe durata ploiii, s-au transportat prin sistemul de canalizare al orasului peste 8 milioane de metri cubi de apa.

Potrivit Primariei Capitalei s-au raportat acumulari masive de apa in carosabil in urmatoarele zone:

Str. Dr. Intre Tarlale, sector 3

Bd.Theodor Pallady, sector 3

Bd.Metalurgiei, sector 4

Sos.Bucuresti - Ploiesti, sector 1

Sos.Alexandriei, sector 5

Sos.Fundeni, sector 2

Calea 13 Septembrie, sector 5

Sos.Colentina, sector 2

Sos.Virturtii, sector 6

Bd.Camil Ressu, sector 3

Piata Victoriei, sector 1

Bd.Beijing, sector 1

Bd.Energeticienilor nr.9-11, sector 4

Bd.Tineretului, sector 4

Calea Vacaresti, sector 4

Bd.Marasti, sector 1

Bd.Nicolae Titulescu, sector 1

Str.Ghidigeni, sector 6

Str.Bulgarus, sector 6

Str.Doamna Ghica, sector 2

Splaiul Unirii/Str.Vantului, sector 3

Str.Vantului/Str.Esarfei, sector 3

Str.Vantului/Str.Nita Elinescu, sector 3

Str.Vitioara nr.12, sector 3

Str.Selari, sector 3

Bd.Regina Elisabeta nr.42, sector 5

Str.Valeriu Braniste nr.54-56, sector 3

Aleea Mizil nr.41, sector 3

Str.Resita nr.37, sector 4

Str.Soldat Dumitru Nicolae, nr.9, sector 3

Str.Pridvorului, sector 4

Aleea Privighetorilor, sector 1