Operatorii de salubrizare din Bucuresti sunt obligati sa spele strazile doar intre orele 22.00 si 6.00 dimineata, potrivit unei hotarari adoptate vineri de Consiliu General al Municipiului Bucuresti. Municipalitatea ia aceasta masura deoarece la ora doua noaptea nivelul concentratiei de praf atinge cote maxime.

"In perioada 2008-2012 s-au inregistrat la toate cele 8 statii de monitorizare a calitatii aerului din Bucuresti depasiri ale valorilor limita ale diversilor poluanti, in special la concentratia de pulberi in suspensie PM10 (praf). Valoarea admisa de PM10 este de 50 micrograme/mc pe parcursul a 24 de ore, iar conform Normelor Europene nu se permite depasirea aceste valori de mai mult de 35 de ori intr-un an calendaristic. La fiecare dintre aceste statii s-au inregistrat depasiri ale concentratiei de pulberi in suspensie de pana la 89 de ori intr-un an. Ca urmare a analizei datelor inregistrate de echipamentele automate si a determinarilor efectuate de Primaria Bucuresti s-a constatat ca valorile cele mai mari ale concentratiei de publberi se inregistreaza in lunile de iarna, iar valorile maxime sunt in cursul saptamanii, in weekend fiind valori mai mici. Pe parcursul zilei, valorile cele mai mari au fost inregistrate in jurul orei doua noaptea", se arata in expunerea de motive a hotararii adoptate.

De asemenea, persoanele fizice/juridice care asigura organizarea de santier trebuie sa asigure spalarea zilnica a arterei pe care se afla santierul, atat pe toata zona aferenta santierului cat si pe o distanta de circa 300 metri, in ambele directii, fata de limita santierului, potrivit unei alte hotarari adoptate vineri de CGMB.

Operatiunea de spalare se va realiza, contra cost, in baza unui contract incheiat cu un operator de salubrizare autorizat de catre Primaria Bucuresti. Nerespectarea acestei prevederi reprezinta contraventie si se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 1.000 si 3.000 lei pentru persoane fizice si intre 3.000 si 5.000 lei pentru persoane juridice.