Primaria Capitalei va plati 60 de milioane de euro pentru finalizarea statiei de epurare de la Glina si a canalului colector de sub Dambovita, potrivit unei hotarari adoptate vineri de Consiliul General al Municipiului Bucuresti.

Valoarea acestui proiect este de 260 milioane euro, bani care ar fi trebuit platiti in totalitate din fonduri europene nerambursabile, insa, in urma unei hotarari de anul trecut, TVA a devenit cheltuiala neeligibila pentru acest gen de proiecte iar cele 60 de milioane de euro trebuie platite de la bugetul local, a argumentat primarul general, Sorin Oprescu.

Edilul a declarat ca va imprumuta acesti bani de pe piata bancara, intrucat in acest moment nu-i are prevazuti in bugetul local. "Din cele 60 de milioane de euro, 45 de milioane se vor intoarce la noi de la bugetul de stat, practic cheltuiala noastra fiind doar de 15 milioane de euro", a explicat primarul general.

"In cadrul proiectului 'Finalizarea statiei de epurare Glina, reabilitarea principalelor colectoare de canalizare si a canalului colector Dambovita', operarea sistemului de apa si canalizare e asigurata de SC Apa Nova SA, iar aceasta incaseaza TVA aferent veniturilor. Astfel, din punct de vedere al Comisiei Europene, TVA-ul aferent investitiei nu poate fi considerat ca fiind cheltuiala eligibila, chiar daca Primaria Municipiului Bucuresti nu este inregistrata in scopuri de TVA legat de aceasta activitate", se arata in expunerea de motive a proiectului de hotarare.

Aceasta decizie a CE a fost luat ca urmare a unei sentinte din data de 20 septembrie 2012 in cadrul unui proces intre Ungaria si Comisie, legat de eligibilitatea TVA, cazul fiind similar cu cel derulat de municipiului Bucuresti.