Federatia Romana de Tenis (FRT) a defrisat circa o treime din Parcul Operei, adica 1,6 hectare de spatiu verde neamenajat, acoperit in principal de vegetatie spontana, pentru a reconstrui acolo fostul "Tenis Club Bucuresti". Reprezentantii Federatiei sustin ca au avut toate avizele cerute pentru defrisare si ca pe teren erau buruieni si arbusti care au crescut dupa ce autoritatile comuniste au demolat fostul club. Reprezentantii societatii civile sustin insa ca acei "arbusti" aveau 20 de ani si ca tenis clubul ar fi putut fi construit in alta parte, iar cele 1,6 hectare sa ramana parc.

Foto:

"Acolo se va reface baza de tenis inchisa de Ceusescu Nicolae in 1989. In prima etapa, pana la toamna, vrem sa amenajam acolo 8 - 10 terenuri de tenis si vestiare. Inainte erau 17 terenuri de tenis. Vom investi 1,250,000 milioane de lei. In a doua etapa, in functie de cati bani vom avea, vrem sa construim acolo o sala de sport acoperita si un hotel pentru sportivi. Pentru defrisarea terenului avem toate avizele de la Primarie. Avem si autorizatie pentru a demara lucrarile la faza I a proiectului. Terenul nu este al nostru, a fost concesionat de la Primarie, pe 49 de ani, gratuit", a declarat pentru HotNews.ro Adrian Rizu, director general FRT.

Intrebat daca se justifica defrisarea acestui spatiu pentru construirea clubului de tenis, Rizu spune ca pe teren era vegetatie salbatica si cresteau buruieni. "Pe acest teren a fost tenis club. Cand am taiat aceste buruieni, fiindca erau buruieni pe teren, nu spatiu verde, am dat de zgura. Sunt un tip care tine la natura, nu printez ca sa nu se distruga copacii, insa daca aici a existat un club de tenis mi se pare un lucru benefic pentru oras ca el sa fie refacut. Avem nevoie de o astfel de baza sportiva in Bucuresti", a explicat Adrian Rizu.

Contactati de HotNews.ro, reprezentantii Primariei Capitalei sustin ca au dat doar aviz de igienizare a terenului pentru a se putea face un inventar al arborilor de pe teren si ca nu a fost emis niciun aviz de defrisare.

UPDATE: Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat ca se va duce in Parcul Operei sa vada despre ce este vorba. "Primaria Capitalei nu a dat aviz de defrisare. Am fost de acord doar cu igienizarea zonei, sa se curete tufisurile de acolo. Acolo se face un club de tenis. Asta a si fost. Este un loc perfect pentru asta deoarece pot sa gin studentii", a declarat Oprescu

Nici situatia terenului nu este clara deoarece Adrian Rizu, director general FRT, sustine ca terenul apartine Primariei, fiind concesionat gratuit catre FRT, iar presedintele FRT - George Cosac - spune ca terenul apartine Federatiei. Primaria Capitalei inca nu ne-a furnizat un punct de vedere referitor la situatia juridica a terenului.

Conform Planului Urbanistic General, terenul pe care urmeaza sa se construiasca clubul sportiv este spatiu verde, respectiv parc. Reamintim ca legea interzice construirea pe spatiile verzi. De asemenea, pana in 2012, tot Parcul Operei a fost in paragina. Primaria sectorului 1 a reamenajat 3,5 hectare din acest spatiu verde, acum fiind unul dintre cele mai frumoase parcuri din oras. La vremea respectiva, institutia a vrut sa amenajeze si bucata de 1,6 ha care a fost defrisata insa nu a fost posibil deoarece terenul se afla in litigiu, a declarat la vremea respectiva Alex Ichim, purtatorul de cuvant al Primariei sector 1.

Vezi aici cum arata Parcul Operei inainte si dupa reamenajare.

  • Ce spune societatea civila

Dan Trifu, Ecocivica: "Acest proiect este proiectul "Tenis Club Bucuresti". Terenurile de tenis se vor face pe amprentele fostelor terenuri de tenis demolate de Ceausescu. Intr-adevar au fost niste defrisari in zona. A fost taiata vegetatia crescuta spontan, insa acea vegetatie avea 20 de ani. In Planul Urbanistic General zona este trecuta ca parc. Comisia de Mediu de pe langa Agentia de Mediu a dat un acord de mediu pentru acest proiect. Conditia a fost sa mai reduca amprenta cladirilor si sa respecte amprenta vechilor terenuri de tenis si cladiri. Nu am agreat acest proiect, dar tinand cont ca acolo a fost o baza de tenis si ca am jucat pe ea inainte de '89, asta este. Doar sa nu se faca o tiganie si sa se respecte proiectul. Daca nu se respecta, vom ataca in instanta".

Nicusor Dan, presedinte Salvati Bucurestiul: "Este o decizie aberanta sa defrisezi 1,6 ha de parc pentru a construi un tenis club dupa ce ai concesionat vizavi 10 ha de spatiu public unui investitor privat pentru a construi un mall. De asemenea, este o masura abuziva sa defrisezi o zona din parc cand nu s-a aprobat si pus in dezbatere publica Planul Urbanistic Zonal pentru acest proiect care schimba destinatia de parc".

  • Istoric

Proiectul care prevede construirea unui hotel si a unei sali de sport in Parcul Operei

Proiectul care prevede construirea unui hotel si a unei sali de sport in Parcul Operei

Foto: Hotnews

Proiectul pentru tenis clubul din Parcul Operei este unul mai vechi. Pe 9 decembrie 2009, Comisia Tehnica de Urbanism de pe langa Primaria Capitalei, a aprobat construirea unui hotel de 3 etaje, o sala de sport si mai multe terenuri de tenis pe circa o treime din acest parc. De atunci insa nu s-a mai auzit nimic despre acest subiect pana acum, cand s-a defrisat parcul. Mentionam ca Planul Urbanistic Zonal nu a fost aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucuresti.