Persoanele care hranesc maidanezii nu vor fi amendate cu 5.000 de lei, a declarat vineri Victor Adar, consilierul personal primarului general al Bucurestiului, Sorin Oprescu. Adar sustine ca aceasta a fost o afirmatie nefericita si ca latura umana a primarului Oprescu nu ar permite o asemenea masura. Coordonatorul de proiect al Autoritatii pentru Supravegherea si Protectia Animalelor, Razvan Bancescu, spune insa ca sustine aceasta idee. Acesta a declarat in urma cu cateva zile ca in cadrul ASPA se discuta introducerea unei astfel de prevederi.

Daca iubiti cainii vagabonzi..Foto: USER UPLOADED

"S-a facut aici afirmatia ca se lucreaza la un proiect de hotarare pentru acea amenda. Vreau sa va spun cu toata raspunderea ca nu exista asa ceva la ora actuala. Faptul ca s-a spus la un moment dat ca 5000 lei se da amenda pentru un cetatean care ar hrani un caine a fost o afirmatie nefericita. Niciodata primarul nu a gandit o amenda care sa se dea unui om care hraneste un caine. Are latura umana a profesiei domniei sale si nu i-ar permite sa faca asa ceva", a declarat Victor Adar, consilierul personal al primarului Sorin Oprescu.

Coordonatorul de proiect al Autoritatii pentru Supravegherea si Protectia Animalelor, Razvan Bancescu, spune insa ca sustine amendarea persoanelor care hranesc cainii fara stapan, amenda a carei valoare propusa de ASPA este de 5.000 de lei. Acesta spune ca nu se pune problema sa fie amendate persoanele care hranesc un caine ci cele care aduc saci de mancare pentru mai multe animale.

"Nu putem tolera cazul de muscatura la copii, la oameni care sunt în campul muncii si trebuie sa-si rupa din programul lor pentru a ajunge la Institutul "Matei Bals", la oameni care au dezvoltat deja o fobie la coboratul din masini, în fata blocului. Cainii raman pe strada, nu avem nicio problema sa-i hraneasca, dar sa-i hraneasca responsabil, sa nu se duca sa verse sacul. Adica sa nu-i hraneasca în exces. Asta înseamna sa aiba grija de un caine si nu sa puna mancare si sa se aciueze 60 de caini", a spus Bancescu.

Bancescu sustine ca animalele vin dupa mancare si ca hrana duce si la inmultirea lor in exces. "Cainii nu vin sa vada un film la Patria, vin pentru ca ca aici exista un exces de mancare. În total, hrana din gunoi, resturi si partea de vegetale determina capacitatea de retinere a cainilor în oras - în acest moment fiind vorba de 65.000-70.000 de caini. Degeaba ma apuc eu sa sterilizez daca nu reusesc sa restrang putin si conditiile de hrana. Este o masura mai mult împotriva agresiunii (n.r.cainilor), dar indirect va ajuta si la diminuarea reproducerii acestora", a mai declarat Bancescu.