Cetatea dacica Sarmizegetusa Regia si traseele adiacente acesteia din Muntii Orastiei au intrat intr-un program de monitorizare permanenta desfasurat de jandarmii hunedoreni, misiunile de ordine publica fiind executate 24 de ore din 24 cu scopul prevenirii si combaterii faptelor antisociale din zona, transmite Agerpres.

"Jandarmii au executat misiuni de patrulare in zona si in perioada trecuta, dar incepand de acum acestea se vor desfasura in regim permanent. Concomitent cu executarea acestei misiuni, jandarmii vor continua sa execute misiuni de ordine publica si in zona celorlalte cetati dacice, monumente istorice cuprinse in Lista patrimoniului mondial UNESCO", a declarat, vineri, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Jandarmi Hunedoara, capitan Nicolae Raducu.

Turistii care au probleme se pot adresa jandarmilor montani, in vecinatatea sitului arheologic fiind amenajat un sediu modular, pe langa cel de baza, din localitatea Costesti, situat la poalele Muntilor Orastiei.

Persoanele care doresc sa viziteze cetatea dacica Sarmizegetusa Regia trebuie sa respecte mai multe reguli, accesul in zona fiind permis numai prin locurile si pe traseele marcate.

Este interzisa aprinderea focului, a tortelor, lumanarilor, sau a oricaror alte obiect cu flacara in incinta sitului arheologic sau in imediata apropiere a zidurilor cetatii.

De asemenea, nu este permis accesul in interiorul sitului cu autovehiculele, bicicletele sau rolele, iar linistea trebuie pastrata, obligatoriu.

Turistii nu au voie sa escaladeze sau sa urce pe zidurile si ruinele din interiorul sitului arheologic, iar manifestarile publice trebuie anuntate in prealabil.

Cetatea dacica Sarmizegetusa Regia se afla in administrarea Consiliului Judetean Hunedoara, din acest an.