Doua cladiri vechi, lipite una de alta, de pe strada Blanari nr. 4-6 s-au prabusit, miercuri. Caramizile din pereti au ajuns pana in mijlocul strazii, circulatia in zona fiind inchisa. In momentul in care cladirile s-a prabusit se executau lucrari de consolidare la unul dintre imobile. Nu exista raportari despre eventuale victime. Ambele imobile erau clasate ca monument istoric, iar legea interzice demolarea acestor imobile.

Foto:

UPDATE Unul dintre imobilele care s-au prabusit apartine Primariei Capitalei

Unul dintre cele doua imobile care s-au prabusit miercuri, mai exect imobilul de la numarul 6, apartine Primariei Capitalei. Potrivit unui comunicat emis de municipalitate cele doua constructii s-au prabusit din cauza lucrarilor care se efectuau la cladirea de la numarul 4, proprietate privata.

Potrivit Primariei Capitalei, imobilul din strada Blanari numarul 4 este proprietate privata. In momentul prabusirii, la imobil se executau lucrari de construire in baza unei autorizatii de construire emise de Primaria Capitalei pe 29 octombrie 2012. Mai exact se executau lucrari pentru "reabilitare prin reconstruire a constructiei in stadiul de ruina, pana la RH=S+P+2E+M, locuinta cu spatiu comercial la parter" .

Conform Raportului de Expertiza Tehnica (care sta la baza emiterii autorizatiei de construire) - intocmit de un expert tehnic atestat "se concluzioneaza faptul ca - prin lucrarile propuse, corect executate, nu se afecteaza rezistenta si stabilitatea constructiilor vecine amplasamentului", respectiv numerele 2 si 6.

Primaria Capitalei a sesizat Inspectoratul de Stat in Constructii sa verifice daca s-au executat corect lucrarile.

"Avand in vedere ca incidentul produs la imobilul din str. Blanari nr.4, proprietate privata, a afectat si imobilul vecin, de la nr. 6, proprietate a Municipalitatii, Primaria Capitalei se va indrepta impotriva proprietarului, pentru recuperarea prejudiciului, cat si a raspunderii acestuia conform legislatiei in vigoare. Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, va solicita Primului Ministru emiterea legislatiei care sa faciliteze exproprierea imobilelor care sunt abandonate de catre proprietari si care reprezinta un real pericol public. De asemenea, Primarul General va cere sprijinul Guvernului la elaborarea unor programe de finantare a reabilitarii si punerii in circuitul civil a acestor imobile, mai ales in zonele istorice ale Capitalei", se arata in comunicatul emis de Primaria Capitalei.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

captura cladire prabusita

captura cladire prabusita

Foto: Google Earth

Purtatorul de cuvant al Politiei Locale Bucuresti, Razvan Popa, a declarat ca nu exista victime: "In urma cu aproximativ 30 - 45 de minute, constructorul, care consolida cladirea, a sesizat Politia Locala ca exista anumite trepidatii. Un echipaj al Politiei Locale a venit si a izolat zona iar la doua minute cladirea s-a prabusit. Nu sunt victime. Constructorul spune ca in momentul in care s-a prabusit cladirea nicio persoana nu era in interiorul acesteia".

"Eram in casa cand am auzit un zgomot foarte puternic. Am iesit si am vazut ca se prabusise claduirea de vizavi. Mi-e si frica sa intru in casa. Noi am spus de foarte multe ori Politiei Locale despre aceasta problema, peste tot in jur sunt numai darapanaturi", a povestit, pentru HotNews.ro, o vecina care a dorit sa-si pastreze anonimatul.