Cladirile cu pereti de sticla sau geamuri foarte mari sunt cei mai mari ucigasi de pasari din Bucuresti, potrivit Societatii Ornitologice din Romania. Sticla actioneaza ca o oglinda, iar pasarile nu fac diferenta intre realitate si imaginea reflectata, se izbesc de perete si mor. Situatia intalnita in Romania este similara cu cea din restul lumii.

Pasare moartaFoto: Societatea Ornitologica Romana

Primavara si toamna sunt anotimpurile cand linia telefonica de la Societatea Ornitologica Romana se incinge, sute de oameni raportand astfel de cazuri. "Primim telefoane de la oameni care gasesc pasari moarte in apropierea unor cladiri mari, care au suprafete extinse de sticla. Unii se sperie si cred in semne apocaliptice - filmele de la Hollywood au exploatat acest aspect in sens negativ, iar de fiecare data cand un scenarist vrea sa anunte un blestem care planeaza asupra unui loc, are grija sa strecoare in film o pasare care se izbeste de geam - altii considera ca a revenit gripa aviara, dar cei mai multi dintre ei ne suna doar pentru a ne semnala numere mari de pasari fara viata pe care le gasesc si nu isi explica deloc cauza. Este vorba despre pasari mici, comune. De la simpaticii macaleandrii la sturzi, ba chiar si auselul cu cap galben, cea mai mica pasare din Europa. Cauza este insa una singura: pasarile se izbesc de geamuri si cad apoi pe pamant de la inaltimi, iar socul le este fatal", au declarat reprezentantii SOR pentru HotNews.ro.

Afectate de acest fenomen sunt si pasarile migratoare. Acestea folosesc curentii de aer pentru a se deplasa cat mai repede. De multe ori, vantul le forteaza sa intre in orase unde se gasesc cladiri inalte, cu foarte multe geamuri. Acestea sunt o adevarata capcana pentru ele. “Suprafata geamurilor actioneaza pentru pasari exact ca o oglinda. Ele pot vedea doar linia orizontului care se reflecta in ferestre si cred ca se afla pe drumul cel bun. Stiu ca trebuie sa se deplaseze pe directia nord-sud sau invers si isi urmeaza calea. Nu vad pericolul si avanseaza, in viteza, direct in geamuri. Nu au atata putere incat sa sparga un geam, dar de foarte multe ori impactul le este fatal. Daca nu mor imediat ce au lovit o fereastra, atunci impactul cu solul le ucide”, spune Emil Todorov, project officer la Societatea Ornitologica Romana.

Acelasi risc exista si pentru pasarile de prada care populeaza orasele. "Un soim care ataca o prada, se lanseaza de la inaltime spre pasarile de dimensiuni mici. Acestea stau in apropierea unor cladiri cu geamuri mari, iar daca reusesc sa evite pasarea de prada, scapa. Numai ca soimii se pot izbi de geamuri, din cauza vitezei foarte mari, ceea ce duce la acelasi deznodamant fatal. La fel se intampla si in cazul pradatorilor de noapte, cucuvelele fiind si ele victime ale geamurilor de pe cladirile inalte", au declarat reprezentantii SOR.

Happy end

Ausel cu cap galben

Ausel cu cap galben

Foto: Societatea Ornitologica Romana

Desi in majoritatea cazurilor pasarile care se izbesc de geam mor, exista si cazuri fericite cand zburatoarele scapa cu viata. In luna martie 2013, angajatii de la Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti” au gasit un ausel cu cap galben in fata birourilor, dupa ce s-a lovit de geam. Nu se putea misca, abia mai respira. Aceasta este cea mai mica pasare din Europa si din Romania, dar supravietuise impactului. Angajatii din birou l-au luat la caldura si au solicitat sfatul biologilor de la SOR. In numai 24 de ore pasarea a putut fi eliberata.

In lume

Acest fenomen nu se intalneste doar in Romania. Potrivit SOR, acum cativa ani, in Bulgaria, un stol intreg de prepelite a cazut prada cladirilor inalte cu geamuri multe. Pasarile plecasera din Romania si se deplasau spre sud, pentru a ierna. Impinse in orase de vanturile puternice de toamna, pasarile nu au mai avut foarte multe sanse.

In SUA, desi nu exista studii stiintifice recunoscute, potrivit site-ul American Bird Conservancy citat de BBC, intre 100 de milioane si un miliard de pasari mor anual in urma impactului cu cladirile cu pereti cortina sau ferestre mari. Cifrele sunt insa puse la indoiala de experti.

În Marea Britanie, in 2004, British Trust for Ornithology (BTO), a declarat de până la 100 de milioane de păsări se lovesc anual de ferestre, o treime dintre cazuri fiind fatale.