Cainii fara stapan sunt o afacere de multe milioane de euro in Romania. Primariile din marile orase ale tarii au alocat sume foarte mari pentru programe de prinderea, transportul si gestionarea populatiei canine insa rezultatele sunt departe de a fi satisfacatoare. In Constanta, din 2008 pana in 2013 s-au platit circa 9 milioane de lei firmei Puppy Vet pentru prinderea, transportul si gestionarea cainilor fara stapan. Aceasta companie administrata de Constantin Popescu, un fost director de banca condamnat in 2002 la opt ani de inchisoare pentru frauda si gratiat un an mai tarziu, sub semnaturile lui Ion Iliescu si Adrian Nastase.

MaidaneziFoto: Agerpres

La Iasi, Primaria a platit deja 500.000 euro pe un adapost care nu functioneaza. Contractul pentru construirea adapostului a fost a atribuit grupului IASICON-Huge Construct, valoarea sa fiind de peste patru milioane de lei. Primaria a platit deja jumatate de milion de euro, pentru care constructorii au ridicat doar cinci schelete de sarma, cu doua acoperisuri. Au marcat fundatiile pentru alte cinci adaposturi si gata. Au plecat lasand adapostul in paragina. Cele 10 module ar fi trebuit sa aiba 1000 de custi in care sa fie adapostiti cainii comunitari.

In 2011, sefii Primariei, citati de adevarul.ro, anuntau ca investitia la adapostul municipal pentru animale a crescut, ajungand la 10 milioane de lei, adica peste 2 milioane de euro. "Noi am vrut sa facem 4.000 de custi. In prima faza, ne limitam la 1.000 pentru ca nu putem face fata si nu avem atatia bani", a spus atunci primarul Gheorghe Nichita.

In Timisoara, pentru gestionarea cainilor fara stapan, Primaria a cheltuit 2,5 milioane de euro, din care 2,1 milioane de euro au ajuns in conturile unei singure societati, Danyflor SRL. Aceasta a incheiat in 2006 cu Primaria un contract prelungit, prin act aditional, pana in 2014. La licitata din 2006 a participat un singur ofertant, Danyflor reprezentata de administratorul Ionel Pusas

In pofida banilor investit, in perioada 2011-2012 pe call center-ul de pe portalul web al Primariei s-au inregistrat nu mai putin de 1071 de sesizari privind cainii agresivi.