Primaria Capitalei cere marirea bugetului alocat consolidarii sediului vechi din bd. Regina Elisabeta, nr.47 cu inca 6 milioane de euro, dupa ce, in urma cu aproape doua luni, acest buget a fost majorat cu alte 6 milioane de euro, potrivit unui proiect de hotarare de Consiliu General aflat in dezbatere publica pe site-ul municipalitatii. Astfel, de la bugetul initial de 10 milioane de euro se va ajunge la suma de 24,3 milioane de euro, cu aproape 150% mai mult. Majorarea bugetului va fi supusa la vot vineri in Consiliul general al municipiului Bucuresti. Din banii alocati in plus ar urma sa se faca o parcare subterana de 139 de locuri.

Sediul PMBFoto: Hotnews

Potrivit expunerii de motive semnate de primarul general, Sorin Oprescu, costul aferent consolidarii sediului din bd. Regina Elisabeta va ajunge la suma de 24,3 milioane de euro, dintre care constructia si montajul reprezinta 19,8 milioane de euro. Lucrarile urmeaza a se finaliza in 24 de luni calendaristice. In primul an municipalitatea va plati 8,6 milioane de euro, iar in anul II - 15,6 milioane de euro.

"In prezent imobilul este supus lucrarilor de consolidare pentru partea de infrastructura prin metoda izolarii bazei. Acestea au inceput in cursul lunii iulie a anului 2010 si se preconizeaza sa fie finalizate in a doua parte a anului 2013. Prin modernizarea si reabilitarea imobilului situat in bd. regina Elisabeta nr. 47, sector 5, se propune sa se realizeze lucrari de arhitectura, rezistenta si instalatii, respectiv consolidarea suprastructurii, modernizarea si refunctionalizarea spatiilor interioare pe toate nivelele incepand cu subsolul si terminand cu masarda acestuia, restaurarea tamplariei interioare, vitraliiilor si tuturor elementelor ornamentale care necesita interventii. Refacerea tuturor instalatiilor existente si montarea unei centrale termice moderne echipata cu sistem performant de avertizare scapari gaz metan, dotarea cu sistem de detectie si avertizare incendiu, sistem de supraveghere, monitorizare si dispecerizare, sitem de retea voce-date, sistem distributie programe TV-CATV si altele. De asemenea, se vor efectua lucrari asupra anvelopei exterioare cu conservarea si restaurarea elementelor de fatada", se arata in expunerea de motive.

In plus, studiul de fezabilitate invocat in expunerea de motive propune realizarea unei parcari subterane in zona delimitata de curtea interioara, pe trei niveluri, respectiv: subsol II - 35 locuri, subsol I - 33 locuri, demisol - 29 locuri, la care se adauga un numar de 42 de locuri in curtea interioara.

Pe 25 februarie 2013, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat majorarea cu circa 6 milioane de euro a costului aferent consolidarii sediului Primariei Capitalei din bd. Regina Elisabeta, nr.47, pretul total ridicandu-se in acel moment la 18,1 milioane de euro (81,7 milioane lei). Initial proiectul trebuia sa coste 53,4 milioane lei (10 milioane de euro la cursul din 2010) si ar fi trebuit terminat in august 2013. La sfarsitul sedintei de Consiliu general din februarie 2013, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat ca lucrarile ar putea fi gata abia la sfarsitul lui 2014.

Potrivit expunerii de motive semnate de primarul general Sorin Oprescu, majorarea facuta in luna februarie se impunea deoarece solutia tehnica agreata initial, prin consolidarea bazei, nu este suficienta pentru punerea in siguranta a cladirii din punct de vedere seismic. Reamintim ca aceasta solutie a fost aleasa tocmai pentru nu fi nevoie de inchirierea unui alt sediu, lucrarile urmand sa se desfasoare cu oamenii in interior.

Cu toate acestea, in 2010, Primaria Capitalei a inchiriat turnul de birouri de pe Splaiul Independentei, platind pentru 3 ani circa 9 milioane de euro. Anul trecut, la sfarsitul lunii noiembrie, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a prelungit contractul de inchiriere cu inca un an, pentru aproximativ aceeasi suma, respectiv 2,9 milioane de euro.

Potrivit proiectului de hotarare adoptat, pentru turnul de 14 etaje din Splaiul Independentei, nr. 291-293, in suprafata de 13.536 mp, municipalitatea ar urma sa plateasca o chirie de 17,84 euro/mp. Asta inseamna 240.000 de euro pe luna, 2,9 milioane de euro pe an.

Un studiu dat publicitatii de ESOP in luna august 2012 arata ca in vestul orasului chiria pentru cladirile de birouri este de circa 10 euro pe metru patrat. In centrul orasului, chiria pentru aceste cladiri este de circa 13 euro/mp, preturile fiind negociabile. "Aceasta analiza ia in calcul toate cele 430 de centre de afaceri din Bucuresti, cuprinse in baza de date a ESOP, cea mai extinsa baza de date gestionata de un broker imobiliar, un esantion mai mult decat reprezentativ. Chiriile de prezentare comporta o marja de negociere cuprinsa intre 8 si 17%, in functie de amplasament, calitatea imobilului si marimea suprafetei solicitate", declara Alexandru Petrescu, manager al companiei ESOP Consulting. ESOP este unul dintre principalii consultanti imobiliari ce lucreaza de 10 ani in piata birourilor fiind lider pe segmentul inchirierilor de birouri catre companii medii.

De asemenea, consilierii PDL l-au acuzat pe primarul general al Capitalei ca a ales sa plateasca 9 milioane de euro chirie timp de 3 ani, cand cu acesti bani ar fi putut sa cumpere cladirea, in leasing imobiliar.

Oprescu a declarat ca nu a putut face acest lucru deoarece gradul de indatorare al municipatilatii era maxim, iar Ministerul de Finante nu i-ar fi permis acest lucru, leasingul imobiliar considerandu-se credit.

Consolidarea sediului Primariei a inceput in 2010, iar lucrarile trebuie finalizate pana pe 1 august 2013. Proiectul tehnic a fost facut de firma Proescom, iar constructor a fost desemnat Rotary Constructii. Anul trecut, Primaria Capitalei a reziliat contractul cu proiectantul lucrarilor de consolidare, noul proiectant fiind firma Showdown. In prezent, noul proiectant este AMBO Pro Design.

Cladirea din bd. regina Elisabeta nr. 47 este monument istoric, fiind realizata intre 1906-1911 dupa planurile arhitectului Petre Antonescu. Imobilul are subsol, parter si 4 etaje, suprafata acestuia fiind de 21.992 mp. Daca facem un calcul simplu, pretul pentru consolidarea unui mp de cladire a ajuns la peste 1.100 euro.