Fundatia Vier Pfoten considera ca Primaria Capitalei ar trebui sa-i lase pe detinatorii de caini de rasa sa decida daca isi castreaza sau nu animalul, potrivit unui comunicat emis de ONG. Persoanele care nu doresc sa isi castreze cainele ar trebui sa plateasca o taxa in schimbul acestui drept, mai sustine fundatia. In plus, reprezentantii organizatiei considera ca taxa de 170 de lei pe care trebuie sa o plateasca persoanele care doresc sa adopte un caine "nu va face decat sa descurajeze adoptiile".

Caini fara stapanFoto: Agerpres

"Fundatia Vier Pfotenconsidera salutara initiativa Primariei Capitalei de a aduce imbunatatiri actualei Hotarari privind gestionarea populatiei de caini. Cu toate acestea, doreste sa atraga atentia ca unele modificari propuse dezbaterii publice sunt menite sa genereze confuzie si chiar respingere din partea cetatenilor, iar altele sa puna piedici inutile celor care vor sa adopte animale fara stapan", se arata in comunicatul de presa emis de Vier Pfoten.

Care sunt obiectiile fundatiei Vier Pfotenla propunerile Primariei Capitalei pentru eficientizarea controlului reproductiei cainilor pe teritoriul Bucurestiului:

- noile modificari impun tuturor detinatorilor de caini in varsta de peste sase luni sa-si sterilizeze si inregistreze obligatoriu animalele, exceptie facand cainii utilitari, cainii de vanatoare si cainii politisti. In mod inexplicabil, aceasta exceptie nu-i include si pe cainii de rasa cu drept de monta, care sunt inscrisi in Asociatia Chinologia. Pentru rezolvarea acestei probleme, Hotararea ar trebui sa permita celor care nu doresc sa-si sterilizeze animalul sa aiba libertatea acestei decizii, platind in schimb o taxa anuala catre consiliul local.

- una dintre cele mai discutabile prevederi este taxa de 170 de lei pentru preluarea unui caine din adaposturile primariei, care nu va face decat sa descurajeze adoptiile! De mentionat ca, potrivit noilor reglementari, cetateanul care ar plati aceasta taxa ca sa adopte un caine nu ar avea dreptul sa-l adaposteasca pe domeniul public, desi, in acelasi timp, primaria isi rezerva dreptul de a returna animalul in teritoriu. In acest context, dorim sa precizam ca, potrivit actualei legi pentru protectia animalelor, abandonul presupune lasarea animalului pe domeniul public fara a-i asigura conditiile de bunastare: hrana, apa, posibilitatea de miscare, adapost corespunzator si tratament medical. Insa, daca unui animal i se pot asigura aceste conditii, adapostirea lui pe domeniul public nu poate fi considerata abandon.

- potrivit modificarilor propuse dezbaterii, cetatenii care vor sa adopte un caine ar trebui sa faca dovada detinerii de spatiu suficient si resurse financiare pentru intretinerea animalul, insa nu sunt specificate criteriie dupa care vor fi evaluate spatiul si resursele financiare ale adoptatorului. De remarcat ca la nivel general, desi prevede obligatii pentru proprietarii si adoptatorii de caini, noua Hotarare nu ofera detalii despre modalitatea de control si sanctionare a celor care le incalca.

"Fundatia Vier Pfoten considera ca resursele primariei ar trebui sa fie directionate prioritar catre stoparea inmultirii cainilor si catre identificarea acestora. Noile modificari prevad si masuri benefice si eficiente pe termen lung, precum obligativitatea de a microcipa si inregistra animalele in registru unic al Primariei, dar si posibilitatea ca animalele sa fie sterilizate si returnate in teritoriu. In acest fel se va putea folosi la maxim capacitatea adaposturilor publice de a reduce si stopa reproductia cainilor. Salutam totodata faptul ca serviciile de sterilizare, identificare si microcipare vor fi gratuite, lucru menit sa incurajeze o participare activa a bucurestenilor la efortul de stopare a inmultirii cainilor fara stapan", se mai arata in comunicatul de presa emis de Vier Pfoten.

„Unele modificari sunt de bun simt, aplicabile si eficiente, insa altele nu vor putea fi puse in practica. Taxa de 170 de lei e aberanta tinand cont ca cei care adopta sunt oameni cu venituri modeste in general. De ce trebuie sa le punem tocmai lor piedici? Pentru ca primaria sa faca rost de bani pentru rezolvarea problemei cainilor fara stapani, as propune aplicarea unor amenzi usturatoare tuturor celor care-si abandoneaza intentionat animalul. Reamintim ca Vier Pfoten deruleaza o campanie de sterilizare a cainilor fara stapan in doua puncte de lucru din Capitala, unul in sectorul 6, pe bulevardul Timisoara, si unul in sectorul 3, in baza din strada Theodor Pallady. Ii invitam pe toti cetatenii Capitalei sa se implice, indiferent de ce parte a baricadei se afla, deoarece problema cainilor fara stapan este a intregii comunitati, nu doar a iubitorilor de animale”, a declarat Anca Tomescu, coordonator al proiectului Animale fara Stapan VIER PFOTEN.

Primaria Capitalei a pus in dezbatere publica, in urma cu cateva zile, un proiect de hotarare care modifica HCGMB 243/2009 privind controlul reproductiei cainilor in Municipiul Bucuresti. Principalele schimbari sunt:

- medicii veterinari care au contract de sterilizare a cainilor cu ASPA vor transmite in scris, catre aceasta institutie, situatia cainilor sterilizati, vaccinati, deparazitati si identificati pentru introducerea in baza unica de date.

- adoptia cainilor din adaposturile ASPA este gratuita pentru ONG-uri, iar pentru persoanele fizice si juridice se percepe taxa de 170 lei/caine. Adoptiile se pot face doar daca persoanele fizice si juridice fac dovada conditiilor de cazare, hrana si asistenta medicalq, iar in cazul ONG-rilor in urma unui protocol cu ASPA.

- persoanele care abandoneaza caini nu mai au voie sa adopte altii timp de 1 an. Abandonul se constata prin consultarea bazei unice de date.

- reteritorializarea cainilor se face in acelasi loc de unde au fost ridicati. Este interzisa reteritorializarea in parcuri, piete, institutii de invatamant, spitale, obiective de interes turistic, centre comerciale si ale institutii de interes public.

- caini agresivi nu vor fi reteritorializati.

- persoanele si ONG-urile care detin caini in varsta de peste 4 luni, pe raza municipiului Bucuresti, sunt obligate sa-i inregistreze la ASPA in termen de 6 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari, prin microciparea lor si completarea formularului declaratie. Fac exceptie cainii utilitari si de vanatoare inregistrati la Asociatia Chinologica Metropolitana Bucuresti, caini de serviciu ai Ministerului Aparatii Nationale si Ministerului Administratiei si Internelor.

- persoanele si ONG-urile care detin caini in varsta de peste 6 luni sunt obligate sa-i sterilizeze in termen de 12 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari. Fac exceptie cainii utilitari si de vanatoare inregistrati la Asociatia Chinologica Metropolitana Bucuresti, caini de serviciu ai Ministerului Aparatii Nationale si Ministerului Administratiei si Internelor si caini a caror stare de sanatate nu le permite acest lucru.

- microciparea cainilor se face de catre ASPA, iar numarul de microcip va fi inscris in baza de date. Persoanele juridice, institutiile si ONG-urile care desfasoara activitati de capturare, adapostire, transport, sterilizare, identificare si adoptie sunt obligate sa comunice catre ASPA toate informatiile aferente acestor activitati. Nerespectarea acestor prevederi se sanctioneaza cu amenda 2.000 lei.

- ONG-urile care au protocol de colaborare cu ASPA, care prezinta caini pentru vaccinare, deparazitare, sterilizare, identificare si inregistrare in baza de date vor fi scutite de plata serviciilor prestate de ASPA in adaposturile sale.

Agentii economici care solicita servicii ASPA trebuie sa plateasca: 70 de lei pentru capturarea cainilor, 70 de lei pentru sterilizare, 20 de lei pentru identificare si inregistrare si 10 lei pentru vaccinare antirabica.