VIDEO - FOTOGALERIE Cum arata Catedrala Mantuirii Neamului dupa terminarea fundatiei

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Joi, 18 aprilie 2013, 16:50 Actualitate | Administratie Locala


FOTOGALERIE Catedrala Mantuirii Neamului - aprilie 2013
Cladirea Catedralei Neamului a inceput sa prinda contur. Fundatia cladirii a iesit din pamant, silueta viitorului lacas fiind vizibila de pe acoperisul Muzeului National de Arta Contemporana, a fost turnata placa de beton de la nivelul zero si s-au finalizat lucrarile la infrastructura a cladirii. In pamant sunt doua subsoluri si demisol, care ajung pana la adancimea de 16 metri, iar pe verticala cladirea se va ridica 120 de metri. Daca in urma cu cateva saptamani pe santierul Catedralei erau zeci de muncitori, acum era pustiu.

Vezi in articol cum arata in prezent Catedrala Mantuirii neamului si o simulare cum va arata dupa finalizarea lucrarilor.

"S-au încheiat lucrările la infrastructura Catedralei Mântuirii Neamului. În această perioadă s-a mai lucrat la elementele nefinalizate din zona viitorului Altar, au fost montate mustăţile de armătură din zona soleei şi de la stâlpii catapetesmei. Momentan se mai fac retuşări şi se demontează cofrajele din zona sălii polivalente. Până la acest stadiu al lucrărilor s-au folosit 55 mii de metri cubi de beton şi 13 mii de tone de armătură", anuntau in urma cu cateva zile oficialii Patriarhiei pe site-ul dedicat Catedralei.


Simulare cum va arata Catedrala Mantuirii Neamului

Purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane a declarat recent in presa ca pana in prezent proiectul a fost realizat in proportie de 50% si ca, in cei doi ani de constructie, Patriarhia a investit aproximativ 50 de milioane de euro. Patriarhia sustine ca toate costurile de construire a lacasului se ridica la suma de 100 de milioane de euro. Initial s-a vehiculat suma de 400 de milioane. In 2012, statul roman a sprijinit constructia Catedralei Mantuirii Neamului cu aproape 8,4 milioane de euro, din care 4,2 milioane de euro de la Guvern si 2 milioane de euro de la Primaria Generala a Capitalei.

Biserica Ortodoxa cauta in continuare sa obtina si de la stat sumele de bani necesare pentru a finaliza Catedrala Mantuirii Neamului, a declarat la sfarsitul lunii martie 2013, purtatorul de cuvant al Patriarhiei, parintele Constantin Stoica pentru Realitatea TV.

"Avand in vedere faptul ca suntem intr-o perioada de criza economica, donatiile de la credinciosii si clericii din Romania si din strainatate nu mai sunt la nivelul celor din anul 2011. Atat autoritatile centrale, cat si cele locale trebuie sa sustina financiar construirea catedralei mantuirii neamului", a declarat purtatorul de cuvant al Patriarhiei.

De asemenea, in decembrie 2012, Patriarhia Romana a trimis primariilor din tara o scrisoare prin care cerea donatii de peste un milion de euro de fiecare pentru Catedrala. Purtatorul de cuvant al Patriarhiei, parintele Constantin Stoica, a declarat atunci pentru HotNews.ro ca "este probabil" ca Patriarhia sa fi trimis astfel de cereri de donatie, intrucat legea prevede acest lucru. "Este posibil sa se fi trimis o astfel de cerere. Legea prevede acest lucru. Pot fi facute pentru Catedrala Mantuirii Neamului donatii de catre autoritatile locale si Guvern. Catedrala este reprezentativa pentru poporul roman. Costurile Catedralei sunt de 100 de milioane de euro, nu 400, asa cum s-a vehiculat in presa. Sursele de finantare sunt donatiile credinciosilor si sprijinul oferit de autoritatile locale si centrale", a declarat parintele Constantin Stoica.

Lucrarile la Catedrala Mantuirii Neamului au inceput in februarie 2011 si se estimeaza ca vor fi gata la sfarsitul anului 2014."Sfârşitul anului 2014 este cel preconizat, pentru finalizarea clădirii propriu-zise sau faza la gri, cum se numeşte. Deocamdată constructorii sunt în termen, urmează apoi o perioadă legată de realizarea finisajelor, în special a picturii bisericii, care va lua timp", a declarat recent Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.


Citeste mai multe despre   


16115 vizualizari

 • +13 (27 voturi)    
  Bravo (Joi, 18 aprilie 2013, 16:59)

  nano2k [utilizator]

  Bun raspuns al Bisericii la perioada de criza in care traim.
  Sa nemurim sanatosi!
  • +16 (24 voturi)    
   la fel de trufasa precum palatul lui Ceausescu (Joi, 18 aprilie 2013, 18:04)

   V. Val [utilizator] i-a raspuns lui nano2k

   cu care se invecineaza si cu care pare a fi in concurenta. Aceeasi trufie care n-are nimic de-a face cu credinta smerita. In afara arogantilor sefi ai bisericii, cine se recunoaste in aceasta cladire megalomana ? Romanii nu ! Cum nu se recunosc nici in Parlamentul rusinii.
   • +3 (7 voturi)    
    interesanta (Vineri, 19 aprilie 2013, 8:10)

    nahir [utilizator] i-a raspuns lui V. Val

    afirmatia purtatorului de cuvant al smecherilor din bor :

    "Atat autoritatile centrale, cat si cele locale trebuie sa sustina financiar construirea catedralei mantuirii neamului"

    de ce "trebuie"? adica este obligatoriu!!! ca vezi Doamne, nu mai suntem noi romanii reprezentativi decat cu constructia asta megalomanica.
    cu cei care considera ca nu trebuie, ce se intampla? vor fi afurisiti de nesatuii astia?
  • -17 (25 voturi)    
   Fara numar (Joi, 18 aprilie 2013, 18:24)

   Daniels22026 [utilizator] i-a raspuns lui nano2k

   Cred ca esti ateu si ti se pare o mare prostie religia, iar catedrala o cheltuiala mare si inutila.

   Dar hai sa privim alte preocupari ale noastre. Cit bem anual? Am studiat putin si am descoperit ca bem cel putin 5 catedrale, anual (daca nu cumva vreo 10!). Cit fumam? Cel putin 20 de catedrale fumam anual.

   Pai daca bem si fumam cel putin 25 de catedrale, anual (fara sa mai tinem cont de droguri, masini scumpe perfect inutile, vile de cite 12 camere in care nu traieste nimeni, etc.) mi se pare ca exagerezi raul pe care l-ar putea produce o catedrala. Din punct de vedere economic, catedrala nu inseamna mai nimic pe linga risipa de resurse din societate.
   • +11 (13 voturi)    
    Muncim pentru ce consumam (Joi, 18 aprilie 2013, 18:47)

    teose [utilizator] i-a raspuns lui Daniels22026

    Nu cerem donatii, avand bani cat datoria din ultimii trei ani a Romaniei
    • +1 (3 voturi)    
     atunci (Vineri, 19 aprilie 2013, 10:06)

     jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui teose

     lasa-ne sa consumam ce dorim. daca am chef sa donez catedralei o fac si nu am chef sa aud critici din partea altora. este fix treaba mea unde imi bag banii.
   • +8 (12 voturi)    
    Ati intrebat, va raspundem! (Joi, 18 aprilie 2013, 22:54)

    nano2k [utilizator] i-a raspuns lui Daniels22026

    Intrebarile adresate sunt corecte si au substanta.
    Bem prea mult, fumam prea mult samd.

    Intreb atunci si eu: cand in tara asta si in lume este atata saracie, atata analfabetism, atatea boli greu de vindecat, atata incultura, atata intoleranta, atatea nevoi samd, cum isi permite Biserica, care se autointituleaza "purtatoarea cuvantului lui Dzeu pe Pamant" sa cheltuiasca aceste sume imense?

    Apoi, evaluarea in catedrale a diverselor cheltuieli este foarte prost aleasa. Eu as alege ca unitate de masura a lucrurilor scoli, gradinite, crese, centre culturale, laboratoare de cercetare, spatii verzi samd.

    De ce fix in catedrale trebuie sa evaluam aceste cheltuieli? Mai ales ca in Biblie oamenii sunt invatati sa nu puna botul la opulenta, megalomanie, samd?
    • +2 (2 voturi)    
     De acord (Vineri, 19 aprilie 2013, 16:25)

     Daniels22026 [utilizator] i-a raspuns lui nano2k

     Putem sa calculam in scoli si universitati, in vagoane de piine raportate la infometatii de prin toata lumea, in cisterne de apa raportate la mizeria mondiala, etc.

     In final tot la risipa ne vom gindi. Eu am calculat in catedrale deoarece reprezinta subiectul articolului.

     Pentru ateismul tau am tot respectul, desi sint credincios. M-as bucura ca disputa ateism-religie sa conduca la constructia de universitati si catedrale.
     • +1 (3 voturi)    
      O singura precizare (Vineri, 19 aprilie 2013, 17:04)

      nano2k [utilizator] i-a raspuns lui Daniels22026

      Sunt agnostic nu ateu
   • +4 (8 voturi)    
    Stimate domn (Joi, 18 aprilie 2013, 23:11)

    Ali Mentara [utilizator] i-a raspuns lui Daniels22026

    Daca veti calcula cat mancam anual va va lua groaza. Eu propun sa tinem post. Asa, pentru Catedrala. Vorba aceea: poporul roman a tinut post 45 de ani, ce mai conteaza inca 45?!!?!?
    • +2 (2 voturi)    
     Dimensiunea Romaniei (Vineri, 19 aprilie 2013, 16:35)

     Daniels22026 [utilizator] i-a raspuns lui Ali Mentara

     Trebuie sa recunosti ca proiectul unei catedrale, la peste 20 de ani de la revolutie, pare a fi unul intirziat.

     Cit despre post, ne complicam in ironii fara sens. Poporul roman ar putea construi zeci de catedrale anual. Discutam prea mult despre o singura catedrala.

     In oraselul in care locuiesc s-au construit doua (2) catedrale, una ortodoxa si una catolica, desi industria locala a disparut demult. Ideea ca o catedrala nationala necesita post national, dovedeste ca nu intelegi dimensiunea Romaniei, cea fizica sau cea spirituala. Sintem mult mai puternici decit iti imaginezi.
     • +1 (3 voturi)    
      Necesitatea (Vineri, 19 aprilie 2013, 17:25)

      nano2k [utilizator] i-a raspuns lui Daniels22026

      Explica-mi necesitatea unei mostruozitati de constructie.
      De ce slujbele nu s-ar putea face in biserici normale sau in catedralele existente, etc.

      PS: desi sunt agnostic, si eu te respect ca si credincios. Tot ce vreau este o discutie contructiva sa vedem de unde reiese necesitatea unei astfel de constructii care ar fi hranit jumate din populatia saraca a Romaniei.
      • +1 (3 voturi)    
       Constructia monumentala (Vineri, 19 aprilie 2013, 19:20)

       Daniels22026 [utilizator] i-a raspuns lui nano2k

       Putem experimenta si asta. Putem incerca sa hranim toti saracii Romaniei, ai Bulgariei si ai Pakistanului.

       Intrebarea e de ce nu o facem?! Cine sau ce ne opreste?! Nu stiu cum gindesti tu, dar daca cineva se va inhama public la executarea unui asemenea proiect, oricit de utopic ar parea, eu unul n-am sa ma opun. Si nici nu m-as simti in pericol sau deranjat. Scopul mi se pare onorabil si nu vreau sa contribui la spulberarea unor vise frumoase, utopice sau realiste.

       La fel catedrala nationala. Nu stiu de ce te simti amenintat sau deranjat. Scopul BOR mi se pare onorabil. Pe de alta parte, spiritul romanesc poate si trebuie sa se manifeste in constructia monumentala, religioasa sau de alt tip. Orasele noastre, ca si constiinta publica, tinjesc dupa stabilitate, dupa certitudini, dupa valoare in general si forta mobilizatoare a unor obiective marete. Constructia monumentala e o necesitate. Catedrala este o idee buna. Nu pot decit sa-mi doresc mai multe catedrale, mai multe proiecte marete, care sa ne intareasca increderea in noi insine, in natiune si in Europa.
       • +1 (1 vot)    
        Increderea (Vineri, 19 aprilie 2013, 22:20)

        nano2k [utilizator] i-a raspuns lui Daniels22026

        De acord cu nevoia de stabilitate, dar increderea si optimismul vin din nivelul de trai nu din cladirile construite. Cladirile impunatoare trebuie sa fie rezultatul nivelului de trai, al belsugului, nu sa impovareze si mai mult oamenii.

        Dar daca tot o tii mortis ca trebuie sa fim rupti in coate si sa ne uitam la cladiri impunatoare, pot fi la fel de monumentale cladirile care adapostesc studentii care invata sa traiasca pe picioarele lor nu sa ramana la mila altora si la "mila cereasca".

        Putem face cladiri impunatoare in care sa se studieze noi surse de energie, cat mai verzi, cat mai ieftine si cat mai durabile.

        Nu uitati, ca Dumnezeul la care voi va rugati si pe care il adorati si va adora nu va cere constructii monumentale in exterior, ci in interior. Daca Biserica ar lucra cu adevarat la asta, am fi mult mai buni cu totii si nu am cheltui bani pe betoane.
        • 0 (0 voturi)    
         Maretia (Sâmbătă, 20 aprilie 2013, 14:40)

         Daniels22026 [utilizator] i-a raspuns lui nano2k

         Ce proiect concureaza in resurse si vizibilitate cu proiectul BOR? Nici unul.

         Nu stiu de ce lupti impotriva catedralei. E o actiune economica modesta fata de potentialul Romaniei. Iar proiectele alea mari, pe care abia le astepti, vor aparea la timpul lor. Deocamdata nu sint conturate, iar catedrala nu le impiedica sa apara.

         Arhitectura influenteaza "interiorul" sufletesc al oricarei natiuni. Catedrala, ca placere pentru ochi, e o bucurie pentru suflet. Poate inspira orice gind bun, inclusiv zborul catre stele.

         Daca te incapatinezi sa privesti catedralele lumii ca pe fetisuri, te vei priva inutil de placeri estetice. Catedralele sint frumoase in general, exprima maretia umana.
         • 0 (0 voturi)    
          Este strigator la cer (Sâmbătă, 20 aprilie 2013, 15:11)

          nano2k [utilizator] i-a raspuns lui Daniels22026

          Cum poti sa spui ca 400 milioane (asta in caz optimist) este o "actiune economica modesta" pt România?

          Stiai ca taierile de salarii operate de Boc (celebrele 25%) insemnau 50 milioane eur / an?

          Stiai ca taierile pe care guvernul de cinstiti ai lui Ponta le anunta vor produce economii de 10 milioane eur/an???

          Adica aceasta catedrala modesta inseamna 7-10 ani de taieri salariale si tu inca insisti ca e o suma modesta?

          Pai pentru acele 50 milioane/an am avut guverne cazute, referendumuri de demitere a presedintelui samd.

          Placerea estetica sta in atat de multe lucruri: pictura, muzica, sculptura, turism samd. Toate costa infim fata de aceasta mega catedrala.

          Tot placere estetica este si sa te plimbi in parc si sa nu fii agasat de cersetori, sa vezi oameni cu chip luminos, nu incrancenati de grija zilei de maine.

          Dar nu, noi vrem megalomanie, sa demonstram ce puternici dar in acelasi timp sensibili suntem...

          PS: tot nu mi-ai raspuns daca dpdv biblic o asemenea constructie va fi placuta in fata divinitatii sau risca sa fie privita ca o noua babilonie. Rog si argumente care pot fi sustinute.
          • -1 (1 vot)    
           Nu stiu (Sâmbătă, 20 aprilie 2013, 22:34)

           Daniels22026 [utilizator] i-a raspuns lui nano2k

           Nu stiu sa-ti raspund. Nu am o interpretare biblica despre viitoarea catedrala nationala, si nici despre alte catedrale.

           Constructia ca atare o gasesc interesanta. Dar daca ti-ai dori o alta arhitectura pentru catedrala, pe mine ma depaseste subiectul. Nu pot comenta asta. S-ar putea sa ai dreptate.

           Relativ la megalomanie: daca ar costa 1 milliard de euro, tot mi s-ar parea ieftina, comparativ cu forta economica a tarii. Ca sa ma intelegi mai bine, raporteaza-te la PIB sau la alte date economice. 1 milliard pentru catedrala nationala, nu mi se pare vreo cheltuiala semnificativa. E ca si cum ar dona fiecare dintre noi 50 de Euro, in citiva ani. De fapt suma e mult mai mica de-atit, caci exista numeroase donatii.
        • 0 (2 voturi)    
         Nu de dragul contrazicerii (Sâmbătă, 20 aprilie 2013, 15:56)

         Adeodatus [utilizator] i-a raspuns lui nano2k

         ... ci doar asa, insa increderea si optimismul nu vin din nivelul de trai, omule bun ci din nivelul de spiritualitate si de cultura al unui popor. Ca daca nu, ar insemna ca degeaba mai exista Voronetul si Notre Dame, Borobudur sau Moscheea Albastră. Oricum, felicitari pentru tonul decent!
   • +3 (5 voturi)    
    ca pe vremea comunistilor, (Vineri, 19 aprilie 2013, 8:12)

    nahir [utilizator] i-a raspuns lui Daniels22026

    daca nu esti cu noi esti impotriva noastra.
    adica, daca nu esti pt. aceasta rusine a bisericii condusa de un prea-vesel in afaceri daniel, esti ateu, nu?
    • +2 (2 voturi)    
     Nu inteleg (Vineri, 19 aprilie 2013, 16:39)

     Daniels22026 [utilizator] i-a raspuns lui nahir

     Nu-mi dau seama ce anume te deranjeaza la catedrala. In principiu, daca inteleg argumentele tale, s-ar putea sa fiu de acord cu tine. Deocamdata nu inteleg.
     • +2 (2 voturi)    
      Simplu (Vineri, 19 aprilie 2013, 17:45)

      nano2k [utilizator] i-a raspuns lui Daniels22026

      Costul si faptul ca, asa cum ziceam, in Biblie nu se cer constructii mostruoase.
      • -1 (1 vot)    
       Care Biblie... (Sâmbătă, 20 aprilie 2013, 15:58)

       Adeodatus [utilizator] i-a raspuns lui nano2k

       domnul meu citesti dumneata? Eu iti recomand Biblia aia in care pe la cartea numita 3 regi pe la capitolul 5, 6, 7 se spun lucruri interesante care te cam contrazic... datul cu parerea e metoda de lucru la romani zicea Petre Ţuţea.
    • 0 (0 voturi)    
     Da. (Sâmbătă, 20 aprilie 2013, 15:56)

     Adeodatus [utilizator] i-a raspuns lui nahir

     Da
  • +12 (14 voturi)    
   Mie nu-mi place fraza " statul trebuie sa ajute " (Joi, 18 aprilie 2013, 18:48)

   mnicku [utilizator] i-a raspuns lui nano2k

   da de ce trebuie sa va ajute mah patriarhie .
   Sinteti handicapati . Care-i problema voastra ????

   R. dupa cum ati facut proiectul intr-adevar sinteti
  • 0 (0 voturi)    
   Ioan 12 (Sâmbătă, 20 aprilie 2013, 15:52)

   Adeodatus [utilizator] i-a raspuns lui nano2k

   Iar Iuda Iscarioteanul, unul dintre ucenicii Lui, care avea să-L vândă, a zis: Pentru ce nu s-a vândut mirul acesta cu trei sute de dinari şi să-i fi dat săracilor? Dar el a zis aceasta, nu pentru că îi era grijă de săraci...
   • 0 (0 voturi)    
    Interesant (Duminică, 21 aprilie 2013, 11:27)

    nano2k [utilizator] i-a raspuns lui Adeodatus

    Interesant cum aceasta afirmatie de acum (posibil) 2000 de ani poate afecta bugetul Romaniei cu juma' de miliard de euro sa, de ce nu, chiar cu 1 miliard...

    Cameleonismul asta ne costa de fapt enorm.
 • +15 (21 voturi)    
  MEGALOMANIE (Joi, 18 aprilie 2013, 17:28)

  dincannes [utilizator]

  Nu sunt de acord cu:
  "Catedrala este reprezentativa pentru poporul roman."
  Cine a decis pentru noi toti?
  Poate un referendum, ar fi responsabilizat lumea.
  Catedrala va fi un punct de atractie pentru turistii japonezi. Asta s-a dorit?
  • +2 (10 voturi)    
   Palatul Potala al Romaniei (Joi, 18 aprilie 2013, 17:57)

   V.R. [utilizator] i-a raspuns lui dincannes

   Nici nu mai trebuie occidentalii sa bata atata drum pana in Tibet.
  • +10 (14 voturi)    
   de fapt s-a dorit un loc de unde sa scoata bani (Joi, 18 aprilie 2013, 18:20)

   bigbrother [utilizator] i-a raspuns lui dincannes

   Cat mai multi bani de la cei care se vor inghesui sa mai pupe niste moaste, icoane si alte chestii scoase la inaintare. Preotii care vor slujii acolo vor avea probabil suma lunara de strans. Parlamentarii se vor ruga zi de zi sa le iasa smecheriile si vor contribui din banul public, ca doar d'asta exista bugetul, sa fie portofelul lor. Preafericitul va fi cu adevarat fericit, va veni la "munca" cu elicopterul...

   In tot acest timp, oamenii sarmani cu credinta in suflet vor fi tinuti afara, apostrofati si indepartati ca nu cumva sa murdareasca sutanele preotesti iar fetele bisericesti sa aiba vreo zi proasta vazandu-i, in timp ce trec cu Mercedes-urile pe langa ei.

   Of, tara de oameni nebuni, am platit ani de zile pentru megalomania unui cizmar, acum platim pentru nebunia altora? Daca as fi credincios, m-as gandi cum Iisus i-a alungat pe vanzatori din acest templu, care va fi un mediu propice afacerilor al caror monopol va fi detinut de BOR. Pe scurt, aceasta catedrala este o investitie, dar nu in credinta, ci in afaceri.
   • -1 (1 vot)    
    Cand ai fost (Sâmbătă, 20 aprilie 2013, 16:01)

    Adeodatus [utilizator] i-a raspuns lui bigbrother

    ultima data la biserică? Argumentele tale par extrase din biblia ateistului. Lenin a murit, trăască... big brother. Cat despre Iisus, ar fi bine sa nu vorbesti chiar in numele Lui. S-ar putea sa-i displaca...
 • +8 (16 voturi)    
  Un edificiu inutil (Joi, 18 aprilie 2013, 17:56)

  Vlad-I [utilizator]

  Tara are nevoi mari, iar astia arunca banii pe prostii.
 • +5 (11 voturi)    
  Maneaua "neamului" (Joi, 18 aprilie 2013, 18:18)

  ovidiu. [utilizator]

  Chiar nu am idee cum ar trebui sa-mi exprim indignarea, fara a fi cenzurat de hotnews, dar suficient cat ma fac inteles. La fel cum nu vreau sa stiu ce arhitect a reusit performanta de a scuipa in capul "neamului", in numele "neamului"...si evident pentru "neam".

  Pot doar sa reproduc intocmai un email ce tomai mi-a fost trimis de un prieten polonez si care se pliaza perfect pe subiect:

  Title: "Nice Ro band, this is a big hit here"
  Continut: "Buna my friend, i just found great band from RO, i bet i dont know them yet, so u dont need to thanx. Tell me about this song is , ok?\"

  Si un link: http://www.youtube.com/watch?v=2iUGfURqyhs&playnext=1&list=PL3RN2y26hpNvT_6TzkEb6OXplZevvUdmt&feature=results_main
  • +5 (5 voturi)    
   ? (Joi, 18 aprilie 2013, 19:06)

   Daniels22026 [utilizator] i-a raspuns lui ovidiu.

   Bun, am inteles ceva. Si eu am avut neplacuta surpriza sa constat ca manele romanesti sint apreciate pe alte continente. Cel putin strainii au scuza ca nu inteleg cuvintele si mentalitatea romaneasca interlopa.

   Dar ce legatura are maneaua cu subiectul articolului?! Nu-ti place proiectul catedralei?
 • +2 (6 voturi)    
  Si totusi cum ar fi trebuit sa fie? (Joi, 18 aprilie 2013, 18:29)

  ovidiu. [utilizator]

  Pentru cei care nu se simt reprezentati de imaginea catedralei neamului...va propun sa aruncati o privire:

  pe ArchDaily: http://www.archdaily.com/search/?q=church&x=0&y=0

  si pe architecturelover: http://www.architecturelover.com/category/churches/
  • +1 (1 vot)    
   n-ar trebui sa fie, (Vineri, 19 aprilie 2013, 10:10)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui ovidiu.

   nu cum ar trebui.
   sunt atat de multe biserici (au aparut dupa revolutie ca ciupercile dupa ploaie) si bisericute incat daca cineva simte si vrea sa se roage Domnului in lacasul numit biserica, o poate face oricand.
   magaoaia care se construieste acum nu are nici un rost.
   avem mitropolia!!!
   • 0 (0 voturi)    
    Mitropolia facuta tot de altii (Sâmbătă, 20 aprilie 2013, 16:02)

    Adeodatus [utilizator] i-a raspuns lui nahir

    ... noi cand facem si noi ceva sa lasam urmasilor. Ceva gen Vacaresti ca sa aiba ce distruge marxistii de maine?
 • -8 (14 voturi)    
  DIN CRIZA se iese prin obiective mari (Joi, 18 aprilie 2013, 18:32)

  Sorin Triscu [utilizator]

  Nu trebuie inventata roata, din criza se iese prin mari constructii publice, care sa dea de lucru la multa lume. Asa s-a iesit si din criza anilor 30.
  Catedrala este un bun prilej pentru asta, mai ales ca banii nu sunt furati ca in cazul Bechtel (52 de kilometri de autostradă care au costat aproximativ 1,6 miliarde de euro) ci sunt cheltuiti intr-o cladire de interes public. Tot acest scandal pe sume este o diversiune a lui Victor Ponta, care si-a pus consilierul personal, impus apoi parlamentar la Constanta, Remus Cernea, sa atace BOR. La diversiune mai poate fi dat un argument: bugetul de la Sanatate este de 6 miliarde si jumatate de euro/an, din care se "scurg" peste 1 miliard/an. De ce nu va scandalizeaza aceste realitati, stimati secularisti? Pentru ca nu va pasa. Ideea voastra este fixa: Biserica.
 • +4 (10 voturi)    
  De ce era nevoie de donatii? (Joi, 18 aprilie 2013, 18:44)

  teose [utilizator]

  Catedrala nu putea fi construita din patrimoniul(?) financiar al BOR, care se ridica (în 2012) la 4,4 miliarde euro, conform declaratiilor acelorasi antemergataori?
 • -2 (10 voturi)    
  Pentru cei naivi (Joi, 18 aprilie 2013, 18:51)

  George_romania [utilizator]

  Vedeti aici:
  http://saccsiv.wordpress.com/2012/03/02/foto-simbolul-yantra-shambala-la-catedrala-mantuirii-neamului/

  sau aici:

  http://deveghepatriei.wordpress.com/2012/01/16/fereasca-dumnezeu-si-maica-domnului-ce-batjocura-draceasca-icoana-de-la-catedrala-mantuirii-neamului-mantuitorul-pictat-cand-face-semnul-coarnelor-la-fel-si-sfantul-apostol-andrei-fratilor/
  • 0 (8 voturi)    
   Eufemistic (Joi, 18 aprilie 2013, 19:29)

   Daniels22026 [utilizator] i-a raspuns lui George_romania

   Tu vezi simboluri pagine peste tot. Hai sa ma exprim eufemistic: exagerezi.
   • 0 (2 voturi)    
    Cine este musca se (Sâmbătă, 20 aprilie 2013, 16:04)

    Adeodatus [utilizator] i-a raspuns lui Daniels22026

    pune pe gunoi, cine-i albina pe flori. Ateii isi fgac de cap in Romania iar inteligentii vad pe ucigă-l crucea peste tot. Oare o fi si in capusoarele lor?
 • -5 (17 voturi)    
  citeva fapte (Joi, 18 aprilie 2013, 18:56)

  Fapte [utilizator]

  Citeva fapte, poate va mai trece indignarea legata de Catedrala Mintuirii Neamului:
  1) pe vremuri, domnitorii (Stefan cel Mare e cel mai renumit) dupa ce dadeau cite o batalie, sau la diverse alte ocazii, construiau cite o biserica, o manastire, pe care o dotau cu pamint, paduri si alte averi.
  2) Cuza a "nationalizat" biserica. El a avut motivele lui, bine intemeiate, insa asa se face ca biserica a devenit "de stat" si veniturile ei erau parte la bugetul statului.
  3) Dupa razboiul de independenta toata lumea a ajuns la ideea ca trebuie construita o catedrala. Asa cum Stefan cel Mare ridica o biserica dupa o batalie, tot asa si atunci oamenii au crezut ca asa e mai bine sa marcheze momentul. Au fost alocati banii, i s-a stabilit numele, au fost organizate concursuri de arhitectura (a participat si Brincusi, dar n-a cistigat) dar nu s-au inteles la amplasament ("locatie" -- cum zicem cei mai analfabeti dintre voi). Ca ba s-o puna pe malu' Dimbovitei, ba in coasta Dealului Patriarhiei... Pina sa se hotarasca ei au fost alte urgente (din ultimii bani de catedrala a facut Spiru Haret scoli).
  Dup-aia au venit comunistii care au ras tot si apoi revolutia dar de aici stiti si voi, nu? Adica nu cred ca sinteti nascuti dupa 1990, ca prea sinteti inversunati, prea le stiti pe toate.
  Asa ca sfatul meu e urmatorul: nu fiti prosti! Uitati-va dincolo de burta goala, dincolo de halba de bere si nelipsitele seminte, dincolo de "Romanii au talent", "Nora pentru mama" si finala Champions League. Uitati-va la aia de au murit cu crucea in mina, poate or fi fost si strabunicii vostri printre ei ca doar n-oti fi toti veniti din alta parte, spiritualilor!
  • 0 (2 voturi)    
   Fapte (Sâmbătă, 20 aprilie 2013, 0:37)

   nano2k [utilizator] i-a raspuns lui Fapte

   1. Pe vremuri oamenii erau chiar mai prosti decat sunt acum, erau chiar si mai orbiti si prea muritori de foame ca sa isi dea seama cat de manipulati sunt. Dar sa nu fiu inteles gresit, e bine ca Stefan cel Mare (pe care il admir ca si lider dar nicidecum ca si "sfant") contruia biserici in loc sa construiasca crâsme.

   2. "Veniturile ei erau parte la bugetul statului". Intrebare: CAND s-a stopat aceasta regula? Nu numai ca Biserica nu isi varsa veniturile la buget, ba din contra, ia din buget.

   3. "Lume a ajuns la ideea ca trebuie construita o catedrala". Trec peste intrebarea retorica legata de utilitate si intreb care era acea "lume" care considera ca "trebuie"? Preotimea? Normal. Politicienii care erau sustinuti de Biserica? Normal. Prostimea care crede in povesti nemuritoare? Normal.

   Deci hai sa nu fim prosti, sunt de acord sa se construiasca orice, atata timp cat nu se ia de la buget.
   Ai fi de acord ca statul roman sa finanteze constructia de moschei? Doar pt ca majoritatea romanilor se declara ortodocsi inseamna ca banii trebuie sa vina de la buget?

   Repet, nimeni nu cred ca are treaba cu constructia in sine (poate doar o mana de extremisti), majoritatea celor care se opun au treaba cu sursa de finantare.

   Vor popii si enoriasii constructii monumentale? Cat timp au terenul si banii necesari, sa ridice cate 5 catedrale in fiecare catun din partea mea.

   Repet, in Biblie (daca mai este vreun sustinator al acestei constructii care se mai ia dupa Biblie), suntem indemnati la cumpatare, la modestie, la intrajutorare reciproca, la folosirea resurselor din lumea asta pentru asigurarea resurselor pentru lumea de apoi, nu ridicarea de palate aici.

   O zic de pe pozitia unui agnostic, care respecta si cunoaste intr-un minim detaliu invatatura biblica pe care nu o consider nici pe departe suficienta dar nici de neglijat, din contra. Totusi, constructiile astea nu isi au rostul.
   • 0 (2 voturi)    
    Omul ti-a raspuns (Sâmbătă, 20 aprilie 2013, 16:08)

    Adeodatus [utilizator] i-a raspuns lui nano2k

    frumos iar tu iti permiti sa ii faci prosti pe toti aia care mai cred sau au crezut sau vor crede. Gen Steinhardt, Voiculescu, Eminescu, Noica, Plesu, etc, etc... Daca toti gandeau ca dumneata am fi fost demult in salvari uitandu-ne la dumneata cum propovaduiai cu acelasi aplomb probabil, islamul... cand vei intelege ca nemurirea unei culturi se leaga si de elementele ei materiale, gen biserici, catedrale, temple, sinagogi, moschei, palate, pictrui, sculpturi, carti, etc? Civilizatia dragul meu nu este doar ceea ce bagi pe gura si pe... Cu respect!
    • 0 (0 voturi)    
     Te faci ca nu intelegi (Duminică, 21 aprilie 2013, 11:33)

     nano2k [utilizator] i-a raspuns lui Adeodatus

     Faceti catedrale si biserici cate vreti dar nu din bani publici.

     Nu derutati discutia, nimeni (cel putin nu eu) nu se opune constructiei in sine, insa nu din buget, cand oamenilor li se taie din salarii, cand cresc impozitele si taxele samd.

     De era alta perioada, de crestere economica, in care oamenii ar primi mariri de salarii si scaderi de taxe, fiti siguri ca nu era nicio problema.

     Singura problema este de unde vine finantarea, nu altceva.
 • -5 (13 voturi)    
  Arata frumos, impunator (Joi, 18 aprilie 2013, 19:35)

  popescu_dtru [utilizator]

  Sa ne vedem cu totii, cu bucurie, cat mai repede, la slujba de inaugurare. Cred ca va fi acolo toata tara. Doamne-ajuta!

  PS Pana atunci, sa nu uitam sa donam, dupa puteri: http://www.catedralaneamului.ro/
  • 0 (0 voturi)    
   Impunator? (Sâmbătă, 20 aprilie 2013, 0:39)

   nano2k [utilizator] i-a raspuns lui popescu_dtru

   Dar in Biblie nu este preaslavit lucrul impunator, ci acela marunt si modest care in schimb are valoare.

   Din minimele mele cunostinte biblice asa stiu, dar daca gresesc va rog sa ma corectati.
   • 0 (0 voturi)    
    Citeste (Sâmbătă, 20 aprilie 2013, 16:09)

    Adeodatus [utilizator] i-a raspuns lui nano2k

    3 Regi capitolele de la 4 la 7. vezi numai cati oameni au lucrat la constructia templului lui Dumnezeu...
 • +5 (11 voturi)    
  Noua Piramida BOR (Joi, 18 aprilie 2013, 19:42)

  NoirLeben [utilizator]

  nu cred ca e ceva mai mult spus...
  • +4 (8 voturi)    
   Iar Patriarhul este Keops (Joi, 18 aprilie 2013, 22:00)

   V.R. [utilizator] i-a raspuns lui NoirLeben

   Faraonul = Patriarhul
   evreii oprimati si alugati in exil = poporul roman
   piramida faraonului = catedrala

   Din pacate nu avem un inca un corespondent pentru Moise in toata povestea asta.
 • +7 (9 voturi)    
  daca (Joi, 18 aprilie 2013, 23:17)

  coor [utilizator]

  faceau un sanatoriu sau un spital cred ca eram mai mantuiti ! exista si la mine in sat o astfel de catedrala inceputa prin 92' si care inca nu-i gata , ca deh parinteii cica au jucat banii enoriasilor la caritasul lui stoica ( sic) , pentru ca trebuia sa fie de 8 ori mai mare si mai tare ! slujbele se desfasoara in subsolul acestei biserici , bine mersi , nici ca ar mai trebui enormitatea de deasupra .
 • -3 (11 voturi)    
  aici pe HN (Joi, 18 aprilie 2013, 23:23)

  dum_i [utilizator]

  aici pe HN, exista o specie mutanta foarte interesanta de comentatori...ateii anticomunisti :) e foarte haios sa ii vezi in actiune...
  • 0 (4 voturi)    
   Si cica-s de dreapta! (Vineri, 19 aprilie 2013, 10:19)

   Con_stan_tin [utilizator] i-a raspuns lui dum_i

   Cand sunt de stanga toata ziua fiindca vor sa schimbe regulile, traditiiile si ierarhiile care-s vechi de secole.
 • +4 (8 voturi)    
  nl (Joi, 18 aprilie 2013, 23:41)

  nilete [utilizator]

  din banii mei da. nu de la buget. vezi ca unii popi se dau cu masini gen 'ferari; s.a. si au facut teologia pt. bani.!
  • 0 (0 voturi)    
   Iar (Sâmbătă, 20 aprilie 2013, 16:10)

   Adeodatus [utilizator] i-a raspuns lui nilete

   dumneata esti uneori generalist atunci cand judeci intreaga tagma. Parintele Cleopa de la Sihastria sau Tanase de la valea Plopului tot aici intra?
 • 0 (6 voturi)    
  Atat autoritatile centrale, cat si cele locale tre (Vineri, 19 aprilie 2013, 7:19)

  alizee [utilizator]

  DE CE???!!!
 • 0 (4 voturi)    
  da.... (Vineri, 19 aprilie 2013, 8:39)

  airamerica [utilizator]

  Da Doamne sa ramana in stadiul asta!
 • +1 (5 voturi)    
  :( tristete (Vineri, 19 aprilie 2013, 9:19)

  dandra [utilizator]

  chiar nu exista nicio sansa sa oprim constructia acestei monstruozitati?
  lasand la o parte faptul ca are un pret teribil, si ca suntem in criza, si nu avem spitale si nici conditii optime de a ne invata copii, doar prin simplul fapt ca avem extraordinar de multe biserici in comparatie cu spitale si scoli, cineva ar trebui sa se sesizeze si sa spuna STOP
  in loc sa se investeasca in spitale si scoli se pare ca este mai simplu sa faci linii si sa te rogi la tamplar pentru a avea un viitor stralucit.
  trist ca majoritatea inca are mentalitate din evul mediu.
  • -2 (8 voturi)    
   pai? (Vineri, 19 aprilie 2013, 11:21)

   Fapte [utilizator] i-a raspuns lui dandra

   Sinteti de o ipocrizie crasa. Cind va duceti in vest, faceti treaba mare pe voi cind dati cu nasul de catedralele alora. Venezia, biserica papei, Sagrada Famiglia si alte domuri si domulete va coplesesc si va fac sa va simtiti mici-mici.
   Cind vine vorba sa facem si noi una d-asta, o dati la intors: ca nu sint scoli, ca nu sint spitale, ca nu e apa calda si ne e foame.
   A naibii chestie, cind Ceausescu a facut Casa Poporului, unde erati, ma, sa strigati dupa scoli si spitale? Va era frica, atunci n-aveati nevoie de sanatate si educatie??
   • +1 (3 voturi)    
    Frumos, ce sa zic? (Sâmbătă, 20 aprilie 2013, 0:51)

    nano2k [utilizator] i-a raspuns lui Fapte

    Frumos text in apararea unei constructii exagerate si "frumoasa" exprimare pe final.

    In primul rand, aia au facut catedrale imense pentru ca aveau resurse. Resurse luate de la altii in special in urma colonizarilor, a razboaielor de cucerire, etc etc. la care Biserica a fost "actionar" pentru ca pulimea era intaratata sa moara in razboaie in numele lui Dumnezeu.

    Asa ca sa nu uitam ca acele constructii sunt stropite de sangele celor care au incercat sa isi apere tara si agoniselile pe de o parte si pe de alta parte de sangele celor care au mers sa le dea in cap ca sa poata scoate bogatiile de la primii.

    Pe cale de consecinta, comparatia este din start aiurea. Aia aveau resurse, vroiau sa dovedeasca vasalilor lor ceva, sa ii faca sa se simta asa cum te simti tu in fata unor asemenea constructii: "mic-mic". Noi ce si cui vrem sa dovedim? Mai degraba vor popii sa ne faca pe noi, plebea, sa ne simtim mici-mici in raport cu preafericitii de ei.

    "unde erati, ma, sa strigati dupa scoli si spitale?"
    In '89 s-a murit pentru a putea striga dupa ce vrea fiecare. Unii dupa scoli/spitale, altii dupa catedrale, fiecare in functie de lumea in care traieste si pe care o pretuieste.
 • 0 (2 voturi)    
  http://www.petitieonline.ro/petitie/23090144 (Vineri, 19 aprilie 2013, 12:45)

  doamnefereste [utilizator]

  http://www.petitieonline.ro/petitie/23090144


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version