Ce inseamna fuzionarea RADET cu ELCEN pentru locuitorii Bucurestiului

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Miercuri, 27 martie 2013, 20:59 Actualitate | Administratie Locala


Calorifer cu repartitor
Foto: Agerpres
Guvernul a aprobat, miercuri, memorandumul privind fuziunea dintre Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice (RADET) si Electrocentrale Bucuresti (ELCEN). RADET-ul este in subordinea Primariei Capitalei, ELCEN-ul la Ministerul Economiei. Noua entitate rezultata in urma fuziunii va fi in subordinea Primariei Capitalei. Ce inseamna asta pentru cetateni?

In primul rand trebuie stiut ca ELCEN are in Bucuresti trei CET-uri care produc energie electrica si termica. 80% din productie este energie electrica, iar restul energie termica. RADET-ul cumpara energia termica de la ELCEN si o distribuia cetatenilor prin reteau de tevi pe care o are in administrare. In acest moment RADET are la ELECN datorii de 1,3 miliarde lei, dintre care 500 milioane lei reprezinta datoria, iar restul penalitati.

ELCEN furnizeaza energie termica catre RADET in baza unui un contract semnat in 2009 si aprobat printr-un ordin emis de presedintele de la acea vreme al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) Petru Lificiu (PDL). Contractul expira in 2014 si prevede ca RADET trebuie sa achite facturile catre ELCEN in termen de 15 zile. Potrivit primarului Capitalei, Sorin Oprescu, aceasta prevedere este cea care a generat acumularea datoriei de 1,3 miliarde lei, deoarece RADET are nevoie de 30-40 de zile pentru a colecta banii de la populatie, deci nu poate plati in 15 zile. Contractul mai prevede ca presedintele ANRE decide cat costa gigacaloria produsa de ELCEN, pe care apoi o vinde catre RADET, care la randul sau o vinde bucurestenilor. RADET este obligata sa cumpere energia termica de la ELCEN indiferent de ce pret impune ANRE.

Care sunt avantajele si dezavantajele contopirii RADET cu ELCEN:

- se stinge datoria de 1,3 miliarde lei pe care o are RADET-ul catre ELCEN. Acesti bani raman la Primaria Capitalei si pot fi folositi pentru investitii.

- Primaria Capitalei va putea vinde energia electrica produsa de cele trei CET-uri, iar acesti bani se vor constitui in venituri la bugetul local. Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat miercuri ca o parte din acesti bani vor putea fi folositi pentru a se plati partea pe care cetatenii o platesc in prezent pentru energia termica si astfel acest serviciu va deveni gratuit. "80% din productia CET-urilor este energie electrica. Va iesi la vanzare pe piata libera. Profitul unei societati este de circa 11% pe an. Este suficient un procent sa fie bonusul dat pentru termo ca sa nu mai plateasca nimeni caldura. Nu vorbesc prostii", a declarat Oprescu.

- pretul gigacaloriei va scadea daca cele doua societati functioneaza sub aceeasi umbrela, sustine primarul Sorin Oprescu. In prezent, pretul gigacaloriei este de 350 lei. 180 de lei din pret este subventionat de Primarie, restul de populatie. In 2012, Primaria a platit pentru subventia la RADET 590 milioane lei. Daca pretul gigacaloriei va fi mai mic si subventia va fi mai mica, ceea ce inseamna ca municipalitatea va ramane cu bani pe care sa-i foloseasca pentru alte proiecte. In 2012, subventiile RADET si RATB au reprezentat 25% din bugetul Primariei Capitalei.

- prin comasarea celor doua companii se vor face disponibilizari. Sorin Oprescu a declarat ca deocamdata nu se stie cate persoane vor ramane fara loc de munca. Potrivit unui studiu privind eficientizarea RADET facut de PricewaterhouseCoopers in 2011 si platit de Primaria Capitalei, pentru eficientizarea regiei ar trebui concediati 2.000 din cei 4.500 de angajati.

-  atat reteaua de distributie termica cat si CET-urile trebuie modernizate, lucrari care necesita miliarde de euro. Sorin Oprescu a declarat ca, potrivit estimarilor specialistilor, modernizarea CET-urilor costa 1,8 miliarde de euro. Potrivit unui studiu privind eficientizarea RADET, facut public de Primaria Capitalei  in 2011, municipalitatea trebuie sa faca investitii de peste 2 miliarde de euro in urmatorii ani in reteaua de distributie a energiei termice. "Reteaua functionează din 1966, fiind gândită pentru a furniza energie marilor industrii care mărgineau orasul. Apa caldă de la CET-uri ocolea la Sud, apoi mergea la Nord si apoi în restul zonelor, în formă de ploaie, pentru a încălzi blocurile din cartierele dormitor. De aceea se înregistrează pierderi foarte mari. CET-urile au îmbătrânit, ele raportează un randament de 42%, dar randamentul real este sub 40%", a declarat Oprescu.

- Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat ca municipalitatea nu are bani sa suporte aceste investitii, motiv pentru care serviciul va fi concesionat sau se va incheia un parteneriat public privat.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10041 vizualizari

 • +1 (3 voturi)    
  subventionat, gratis, la cei nevoiasi etc (Miercuri, 27 martie 2013, 21:34)

  stefanica [utilizator]

  Daca in loc de politicieni corupti si electorat pomanagiu am avea altceva ...
  Un mic calcul, din categoria S.F. in Romania

  1) Intru-un an primaria subventioneaza caldura cu 590.000.000 RON
  2) In Bucuresti sunt 590.000 de apartamente bransate la RADET (in realitate sunt mult mai putine)
  3)Primaria subventioneaza caldura de 23 ani

  Din1),2),3) rezulta ca pentru fiecare apartament primaria a subventionat cu 23000 RON adica 230milioane de lei vechi. Probabil ca suma e ceva mai mica dar oricum peste 10.000 RON costul unei centrale

  Puteau pune lejer la toata lumea centrala de apartament gratis ( plus bonus niste ferestre termopan)
  • 0 (2 voturi)    
   CET Bucuresti este falimentara (Joi, 28 martie 2013, 10:12)

   Ed___ [utilizator] i-a raspuns lui stefanica

   CET Iasi este in curs de faliment, Apaterm Galati este in faliment si deja trage dupa ea CET Galati (Electrocentrale Galati) si mai este un CET deja falimentat in tara, si ingropat.

   gaselnita de a le uni, este doar de "a scapa" de datorii si de a nu forta primaria sa plateasca acesti bani, aceste datorii.

   dar CET si RADET tot falimentare sunt de facto.
 • +3 (3 voturi)    
  mda (Miercuri, 27 martie 2013, 22:23)

  Xorciser [utilizator]

  Oamenii scoliti la scoala fesenisto-pesedista sunt maestri in manipularea arieratelor.

  Plus ca ne iau de prosti:

  "RADET trebuie sa achite facturile catre ELCEN in termen de 15 zile. Potrivit primarului Capitalei, Sorin Oprescu, aceasta prevedere este cea care a generat acumularea datoriei de 1,3 miliarde lei, deoarece RADET are nevoie de 30-40 de zile pentru a colecta banii de la populatie, deci nu poate plati in 15 zile."

  Deci doar din penalitati de intarziere de 15-25 zile s-au acumulat 1.3mld RON datorii? Imposibil.
 • +2 (4 voturi)    
  caldura gratis (Joi, 28 martie 2013, 8:21)

  yde [utilizator]

  o idee demna de spitalul 9...unde s-a mai pomenit sa nu platesti un asemenea serviciu?
 • 0 (0 voturi)    
  :) (Joi, 28 martie 2013, 10:30)

  Analfabet [utilizator]

  Se transforma in capusa:
  "Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat ca municipalitatea nu are bani sa suporte aceste investitii, motiv pentru care serviciul va fi concesionat sau se va incheia un parteneriat public privat"
 • +1 (1 vot)    
  Ha Ha Ha (Joi, 28 martie 2013, 10:32)

  Bota [utilizator]

  Ponta şi Oprescu sunt aut în calculaţia costurilor. Chiar dacă prin absurd costul aburului va fi zero rămân costurile de exploatare a reţelei de transport care sunt enorme. Mai trebuie avut în vedere şi faptul că la ora actuală conductele sunt putrede şi trebuie schimbate. De unde bani?
 • 0 (2 voturi)    
  Hm (Joi, 28 martie 2013, 10:47)

  R.A.Muresan [utilizator]

  Parca recomandarea era ca productia de energie si distributia sa fie separate, nu unite.
  Nu-i nimic, poate ca bucurestenii se vor trezi pina la urma din visul lor marxist si vor intelege ce fel de politician e Sorin Oprescu.
 • 0 (2 voturi)    
  toti bucurestenii... (Joi, 28 martie 2013, 11:35)

  2420sto135 [utilizator]

  ...sunt platitori de taxe si impozite,deci devin toti bucurestenii proprietari pe sistemul termoenergetic; daca cei de la bloc nu mai platesc caldura, celor de la case ce la da ? echivalent in bani ? toti bucurestenii devin proprietari corespunzator cu valoarea (mai mare sau mai mica ) impozitelor si taxelor platite; si atunci cei de la bloc vor trebui sa plateasca energia primita catre cei de la vile, care vor fi atunci adevaratii proprietari ai sistemului energetic al capitalei; si probabil ca ei ii vor dabransa pe cei ce nu platesc; si uite asa ,cu zaharelul, se privatizeaza in folosul celor bogati, caldura capitalei...
 • 0 (2 voturi)    
  Cheia (Joi, 28 martie 2013, 11:50)

  benicio [utilizator]

  Aici e cheia: "prin comasarea celor doua companii se vor face disponibilizari" (2000 de oameni). Asta se vrea, in rest nu are ce sa se schimbe. Cum sa scada pretul gigacaloriei daca el e reglementat de ANRE? Minciuna gogonata. Si pana acum primaria nu vindea energia electrica de la ELCEN? Care va fi diferenta, ce se schimba? Nimic.
 • 0 (0 voturi)    
  pentru corecta informare a autorului (Joi, 28 martie 2013, 15:37)

  electropaznicul [utilizator]

  Scurt istoric al instalaţiilor de termoficare în Bucureşti

  În anul 1957 se pune în funcţiune prima instalaţie de termoficare urbană din capitală deservită de CET Grozăveşti. Cu această instalaţie au fost alimentaţi cu caldură şi apă caldă menajeră (ACM) blocul de locuinţe al salariaţilor, aflat în apropierea centralei, căminul de studenţi nr.1 de la IPB, Institutul de Cercetări Chimice şi o gradiniţă de copii. Instalaţia era formată dintr-un boyler de 6 Gcal/h alimentat cu abur de 3,8-6 ata din circuitul cazanelor Loffler, două pompe de termoficare de 320 t/h şi conducte de legătură.
  Experienţa acumulată prin exploatarea acestei instalaţii a fost deosebit de utilă în dezvoltarea ulterioară de mari proporţii a termoficării în capitală şi în ţară.
  La 17.08.1959 se pune în funcţiune un nou şi modern turbogenerator, care constituie prima turbină cu priză reglabilă de termoficare urbană din capitală, tip PTKO 25MW construcţie ERSTE BRUNNER R.S. Cehoslovacia. Instalaţia putea realiza o sarcină termică de maxim 78 Gcal/h, pe 2 boylere înseriate.
  Dezvoltarea industriei şi construcţia de blocuri în capitală a solicitat cantităţi sporite de energie electrică şi termică ; astfel s-a proiectat de ISPE Bucureşti extinderea reţelei de termoficare şi extinderea CET Grozăveşti cu instalaţii moderne de mare capacitate şi proiectarea de CET-uri noi în Bucureşti, şi anume CET Titan, CET Sud, CET Vest, CET Progresu, după cum urmează :

  CET Grozăveşti: în perioada 1963-1970 se pun în funcţiune:
  - Cazan 420 t/h tip TGM84 + TA 50 MW şi 90 Gcal/h tip VT50
  - Cazan 210 t/h tip BZKG + TA 50 MW şi 90 Gcal/h tip VT50
  - 3 CAF-uri tip PTVM 100 Gcal/h + 1 CAF tip 4 VULCAN 100 Gcal/h
  În 1992 PIF 2 CAF-uri tip 8A VULCAN 100 Gcal/h.
  CET Titan: în perioada 1963-1965 se pun în funcţiune :
  - 2 Cazane 50 t/h tip CR12 + TA 4 MW tip AKTR 4
  - 2 CAF-uri tip PTVM 100 Gcal/h
  În anul 1970 PIF 1 Cazan 50 t/h tip CR12
  CET SUD: în perioada 1965-1968 se pun în funcţiune :
  - 4 Cazane 420 t/h
 • +1 (1 vot)    
  Inseamna ca la cererea FMI se vor vinde pe nimic (Vineri, 29 martie 2013, 2:03)

  alex1234 [utilizator]

  Inseamna ca la cererea FMI se vor vinde pe nimic (adica la fel ca electricitatea si apa)
  chiar anul asta

  Scrisoare de intentie cu FMI din Sep 2012
  (ultima scrisoare cea din 2013 nu apare inca pe site-ul FMI deci datele de implementare difera..si probabil si alte amanunte)

  http://www.imf.org/external/np/loi/2012/rou/091212.pdf
  semnata de Florin Georgescu din partea Guvernului si de Mugur Isarescu din partea BNR


  S.C. Electrocentrale Bucuresti S.A.
  ==========================
   Agree with municipality of Bucharest on a strategy for clearing Radet Bucuresti’s arrears to Elcen Bucuresti by mid-October 2012;
   Sign contract with legal and transaction advisor for majority privatization by end-November 2012, dependent on agreement with municipality of Bucharest (see above);
   Publish prospectus for majority privatization of the company by early 2013, with view to conclude privatization shortly thereafter, dependent on agreement with municipality of Bucharest (see above).

  S.C. Electrocentrale Bucuresti S.A. (Elcen)
  ====================================
   Se va agrea cu municipalitatea Bucuresti asupra unei strategii de stergere a datoriilor Radet catre Elcen
  pana la mijlocul lui Oct 2012
   Se va semna un contract cu o Firma de Consultanta pentru Priivatizarea majoritara pana la sfarsitul lui Dec2012 in acord cu municipalitatea Bucuresteana
   Se va publica oferta de privatizare majoritara [deci practic proprietate peste 50% si control total al ELCEN+RADET] cat mai devreme in 2013 , in vederea unei privatizari cat mai rapide imediat dupa publicarea ofertei de privatizare
  (in acord cu Municipalitatea Bucuresti)

  Dupa privatizarile pe nimic a distributiei de Energie Electrica (Enel) si Apa (Apa Nova) inca un Monopol Privat va jupui Bucurestenii....preturile halucinante la incalzire se vor vedea iarna viitoare.

  preturile "gratuite" in sensul ca nu va mai fi nimeni bransat ca sa cumpere incalzire, vor aparea peste 2 ani cand 90% se vor debransa...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by