​Primaria sectorului 4 i-a amendat cu 200.000 lei pe proprietarii fostului spital de boli dermato-venerice "Scarlat Longhin" fiindca au lasat cladirea in paragina, fara gard, si s-a transformat intr-un focar de infectie. Totodata, Primaria a dispus ingradirea cu banda de protectie a intregului perimetru, oamenii strazii au fost evacuati si au fost preluati de catre institutiile responsabile, iar proprietarii au 48 de ore la dispozitie sa imprejumuiasca terenul si sa salubrizeze zona. Pe terenul fostului spital este in procedura de aprobare un proiect imobiliar care prevede construirea unui turn de 20 de etaje.

Foto:

"Cladiri in paragina, geamuri sparte si imprastiate in tot perimetrul, mormane de resturi menajere si din constructii, piese de mobilier deteriorate, deseuri medicale neevacuate, maidanezi, oameni ai strazii aciuati, o ruina si un adevarat focar de infectie. In acest mod, deplorabil si periculos pentru sanatatea cetatenilor se prezinta astazi incinta fostului Spital Clinic de Boli Dermato-Venerice "Scarlat Longhin". Pe langa realitatea dezolanta si peisajul deplorabil, ce aminteste mai mult de o catacomba transformata in groapa de gunoi, in cladirile pe jumatate prabusite se afla inca zeci de eprubete cu sange necoagulat, recoltat in anul 2009, "uitate" la evacuarea spitalului, si care reprezinta un adevarat pericol biologic!, descriu reprezentantii Primariei sectorului 4 situatia.

Autoritatile sustin ca pericolul este cu atat mai mare cu cat imobilul se afla langa liceul Gheorghe Sincai. "Este inadmisibil ca in imediata apropiere a unei institutii de invatamant, in plin Centrul Capitalei, sa existe un astfel de peisaj, unul al groazei, cu microbi raspanditi peste tot fiindca, va reamintesc, aici a functionat totusi un spital de boli contagioase. Proprietarii dovedesc inconstienta maxima si lipsa de responsabilitate, in goana lor dupa castig uitand ca au obligatii impuse tocmai de acest statut al dumnealor, de proprietari. Faptul ca exista un litigiu intre ei nu ii exonereaza de respectarea acestor obligatii. Dispretul pe care l-au dovedit, punand in pericol sanatatea cetatenilor, ii costa astazi 2 miliarde de lei vechi, iar daca nu se vor conforma celor dispuse, dupa 48 de ore vom reveni si, sper, ca vom fi sprijiniti si de alte institutii ale Statului, cu atributii in domeniu", a declarat Cristian Popescu - Piedone, primarul Sectorului 4.

Spitalul Clinic de Boli Dermato-Venerice Prof. Dr. Scarlat Longhin a fost retrocedat in doua etape. Pe 16.11.2006 cateva corpuri din spital si terenul aferent a fost retrocedat mostenitorilor: Mociornita Maria Rosette Emilia, Mociornita Marie-Rose, Mociornita Alina-Alexandra, Mociornita Dumitru Matei Serban, Constantinescu Mihai, Constantinescu Grigore si Manoil Christina Ecaterina Aurelia. La pachet cu spitalul a venit un teren de 10.000 mp. Conform informatiilor solicitate de HotNews Primariei Capitalei, proprietatea "se atribuie in folosinta speciala domnului Konig Michael-Nikolaus si doamnei Metzler Irene". Pe 12.02.2007 au fost retrocedate si celelalte corpuri ale spitalului, plus terenul in suprafata de circa 6.000 mp, catre Manolescu Ioan Emanoil. Aici s-a pus conditia ca sa se mentina activitatea spitalului timp de 5 ani de la data retrocedarii. Dupa expirarea acestui termen, medicii si paturile au fost transferati la spitalul Victor Babes.

La sfarsitul anului 2011, pe terenul spitalului, Comisia Tehnica de Urbanism de pe langa Primaria Capitalei a avizat un turn de 20 de etaje si o cladire de locuinte de 6 etaje. Cladirea va adaposti birouri, un hotel si o policlinica. Investitor este societatea URIM Investments, iar proiectantul este Universitatea de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu". Citeste aici despre proiect.