Hipodromul din Craiova, unde odata se organizau competitii de echitatie, a ajuns o ruina - tribunele sunt darapanate si pline de iarba, iar caini maidanezi se plimba in voie. Daca initial hipodromul avea 20 de hectare si 21 de cai, acum s-a redus la doua hectare si mai adaposteste doar sase cai, relateaza Mediafax.

Hipodromul din Craiova a fost construit in anul 1903 si este situat in Parcul Nicolae Romanescu, iar in urma cu un secol era mandria orasului.

Constructia se intindea pe 20 de hectare si la fiecare sfarsit de saptamana era plin de pasionati de echitatie, care participau la numeroase competitii de sarituri peste obstacole.

Aici veneau nu numai romani, ci si europeni bogati. Tot aici a avut loc si primul campionat balcanic de calarie din Romania.

In prezent, insa, nimic nu mai aduce aminte de bucuria si fastul competitiilor de echitatie - tribunele sunt darapanate, iar prin crapaturile betonului vechi au crescut iarba si arbusti. In plus, pe terenul neingrijit si-au facut adapost numerosi caini maidanezi.

Hipodromul mai are acum doar sase cai, din 21 cati avea in trecut, animalele neavand conditii corespunzatoare pentru a fi antrenate, fiind doar scoase din grajduri sa se plimbe.

Nici suprafata hipodromului nu mai este aceeasi, in prezent intinzandu-se doar pe doua hectare.

Ultima competitie de echitatie organizata la Craiova a avut loc in anul 2000.

Oamenii care trec prin zona spun ca e pacat ca un simbol al Craiovei a ajuns intr-un asemenea stadiu.

"Eu vin si imi plimb nepotica prin parc si trec des pe aici, pe langa hipodrom, si ii spun ca aici o aduceam eu pe mama ei cand era mica si venea multa lume. Era un adevarat loc de promenada si unul dintre putinele locuri de distractie ale vremii. Noi nu aveam ca acum internet, zeci de posturi de televiziune, asa ca era un loc care iti umplea suflletul de bucurie. Va rog sa ma credeti ca parca ma trec lacrimile cand imi aduc aminte ce era odata si ce e acum", a povestit Nicolae Toma, un craiovean.

De asemenea, localnicii spun ca si-ar dori sa vada din nou competitii de echitatie pe hipodrom.

"Ar fi minunat sa mai avem ocazia sa vedem competitii de calarie aici pentru ca in ultimii ani singurele concursuri pe care le-a gazduit hipodromul au fost de frumuste canina pe care le-a organizat o asociatie chinologica din lipsa de spatiu. Cai nu am mai vazut pe aici cred ca de mai bine de 10 ani", a spus Iuliana Matei.

Autoritatile locale afirma ca vor sa modernizeze hipodromul si incearca sa gaseasca solutii in acest sens.

In prezent, acesta este in subordinea Clubului Sportiv Municipal, insa reprezentantii Primariei spun ca ar vrea sa-l treaca in subordinea Consiliului Local pentru a obtine fonduri europene.

"Primaria are un proiect de 21 de milioane de euro pentru modernizarea Parcului Nicolae Romanescu si am vrea sa mai depunem unul separat si pentru hipodropm. Deja am inceput sa facem demersuri in acest sens", a declarat Ionut Parvulescu, purtatorul de cuvant al Primariei Craiova.

Autoritatile mai spun ca este in interesul orasului ca hipodromul sa fie modernizat cat mai rapid, intrucat pot fi atrasi "oameni bogati" la Craiova.

"Noi credem ca am putea atrage oameni bogati la Craiova prin intermediul hipodromului. Asta pentru ca in general oamenii bogati investesc in cai scumpi pe care ii aduc la competitii internationale. Asa mai crestem potentialul turistic al orasului", a mai spus Parvulescu.

Hipodromul este considerat monument istoric si este trecut pe lista Ministerului Culturii, alaturi de Parcul Nicolae Romanescu, in care este integrat.