Calea Moinesti din Bacau va fi modernizata cu fonduri europene, valoarea proiectului ridicandu-se la circa 40 milioane de lei. La Ramnicu Valcea se va construi o parcare subterana de 200 de locuri, iar la Suceava o noua centrala de cogenerare. In Giurgiu se desfiinteaza parcarile cu plata, iar la Orsova se amenajeaza faleza Golfului Cerna, iar autoritatile doresc sa amplaseze o telegondola.

BACAU Primaria Bacau a emis, luni, ordinul de incepere a lucrarilor de modernizare a arterei arterei Calea Moinesti, potrivit Agerpres. Investitia este evaluata la circa 40 milioane lei, banii provenind din fonduri europene. Lucrarile ar urma sa fie finalizate in 14 luni. Proiectul prevede:

- modernizarea pasajului peste calea ferata din zona Margineni, prin largirea de la doua la patru benzi de circulatie, concomitent cu realizarea de piste pentru biciclisti;

- modernizarea Caii Moinesti;

- extinderea podului peste paraul Trebes, prin refacerea structurii de rezistenta, extinderea de la doua la patru benzi, insotita de amenajarea de piste pentru biciclisti;

- realizarea unui sens giratoriu ornamental la intersectia strazilor Energiei, Mioritei si Calea Moinesti.

Potrivit primarului orasului Bacau, Romeo Stavarache, efectele realizarii proiectului se vor ''resimti in fluidizarea traficului in oras catre directiile Moinesti si Piatra Neamt, reducerea costurilor, cresterea sigurantei rutiere, eliminarea riscului de inundatii in cartierul CFR, precum si in implementarea unui nou sistem de iluminat public". ''Complexitatea lucrarilor va impune restrictionarea secventiala a circulatiei, in zona cuprinsa intre podul peste raul Trebes si intersectia strazilor Mioritei cu Energiei, modificarea traseelor urmand vor fi anuntata din timp de catre constructor si autoritatea publica locala, prin semnalizare cu panouri si indicatoare rutiere specifice", a declarat Ionut Tomescu, purtator de cuvant al primariei Bacau, citat de Agerpres.

RAMNICU VALCEA O parcare subterana cu 200 de locuri va fi construita in cel mai mare cartier al municipiului Ramnicu Valcea, Ostroveni, a declarat, luni, primarul orasului, Emilian Francu, citat de Agerpres. Amplasamentul ales de catre administratia locala este actuala platforma carosabila dintre Casa Stiintei si Biserica "Inaltarea Domnului", ce cuprinde in prezent circa 100 de locuri de parcare supraterane.

"Este extrem de utila aceasta investitie mai ales in varianta in care va fi finalizat Bulevardul Dem Radulescu. Avem nevoie de acces fluent dinspre sud spre nord si atunci banda care este ocupata in prezent de masini va trebui eliberata. Investitia este prima de acest gen din Ostroveni. In prezent cautam solutii pentru toate zonele riverane actualului bulevard al Tineretului pentru a strange toate masinile la un loc in asemenea parcari", a precizat Francu.

BAIA MARE Compania de transport public Urbis Baia Mare a introdus, luni, in circulatie 20 de autobuze noi, marca Solaris Urbino, achizitionate de primarie special pentru a schimba parcul auto. Pana la sfarsitul anului urmeaza sa fie livrate inca 10 autobuze si 8 troleibuze pentru care se va plati in total 11 milioane de euro.

"Impresiile sunt pozitive, stiam ca autobuzele sunt performante, de calitate si vor crea un plus de confort, dar sunt cateva concluzii pe care trebuie sa le tragem. In primul rand, statiile de autobuz trebuie modernizate pentru ca oamenii nu doar circula, mai si asteapta. Apoi, in statiile de autobuz trebuie sa avem ori automate de bilete, ori ghisee pentru vanzare si sa avem toate informatiile foarte clar prezentate. Bucuria mea este ca la ora actuala toate autobuzele care circula in Baia Mare sunt autobuze noi. Din septembrie vor intra si opt troleibuze noi, iar din decembrie sau ianuarie anul viitor vor intra inca 10 autobuze, astfel incat toata flota utilizata de Urbis sa fie una noua", a declarat primarul orasului, Catalin Chereches, citat de Agerpres, dupa ce a dat o tura prin oras cu unul dintre noile autobuze. Compania Urbis Baia Mare transporta zilnic in jur de 55.000 de calatori, efectuand 535 de curse si parcurgand 10.900 kilometri.

SUCEAVA Noua centrala de cogenerare, care va asigura incalzirea in sistemul termic centralizat din Suceava, va fi functionala din sezonul rece 2013 - 2014, a declarat, luni, primarul Sucevei, Ion Lungu, citat de Agerpres. Lucrarile de constructie ale noii centrale vor fi executate de firma suceveana General Construct, echipamentele urmand a fi achizitionate de la firma austriaca URBAS. Actualul producator si furnizor de energie termica in regim centralizat, SC Termica SA Suceava, urmeaza sa intre in conservare si apoi sa fie inchis, iar cateva sute de oameni vor fi disponibilizati.

GIURGIU Parcarile cu plata din municipiul Giurgiu au fost desfiintate incepand de vineri, 1 martie, la initiativa primarului municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu. "Asa cum am decis sa intrerupem actiunea de ridicari de masini parcate ilegal, asa am decis ca parcarile din municipiu trebuie sa fie libere, asa ca de la 1 martie cand expira si contractul cu firma care se ocupa de parcarile din oras, acestea vor fi libere, fara plata, sa vedem ce se intampla", a declarat, vineri, primarul municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu, citat de Agerpres. Acesta sustine ca a luat aceasta masura pentru ca firma care incasa bani pentru locurile de parcare din oras aducea venituri la Primarie de doar aproximativ 1.200 de lei lunar. In aceeasi situatie se afla si firma care se ocupa de ridicarea masinilor si care nu aducea profit deoarece pentru acest serviciu, iar Primaria platea de cinci ori mai mult decat facea incasari. Pentru a parca in parcarile publice, soferii plateau 1,5 lei pe ora.

ORSOVA Primaria Orsova vrea sa menajeze faleza Golfului Cerna, a declarat, duminica, viceprimarul Constantin Negulescu, citat de Agerpres. Valoarea proiectului se ridica la aproximativ 7 milioane de lei, suma atrasa din fonduri europene, guvernamentale si locale.

''Urbea noastra va fi transformata si in doi ani va deveni cu adevarat o destinatie turistica europeana. Este sansa orsovenilor sa dezvoltam infrastructura turistica si economica. Am inceput prin constructia unor mini-porturi pentru ambarcatiuni usoare, dispunem de un port modern, la standarde internationale'', a precizat Negulescu. El a mai aratat ca in zonele verzi din sudul si nordul orasului, in perimetrul Parcului Dragalina vor fi amenajate terenuri de sport, locuri de agrement, piscine, unitati alimentare cu produse bio-agricole si un cazinou. ''Avem in vedere si o investitie mai deosebita: o telegondola cu plecare de la gara feroviara pana la Manastirea Sfanta Ana'', a mai spus Negulescu.