Costica Constanda vrea sa cada la pace cu Primaria Capitalei si Consiliul General al Municipiului Bucuresti in procesul in care municipalitatea a fost obligata de Tribunalul Bucuresti sa-i plateasca omului de afaceri suma de 165 de milioane de euro pentru ca nu i s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal care ii permitea sa construiasca blocuri de 28 de metri inaltime in Satul Francez. In acest moment recursul facut de institutie se judeca la Curtea de Apel Bucuresti, un nou termen in proces avand loc luni, 4 martie.

Parcul BordeiFoto: Rompres

"Prin adresa inregistrata la Primaria Capitalei pe 14 februarie 2013, adresata primarului general al municipiului Bucuresti si Consiliului General al Municipiului Bucuresti, societatea civila de avocati "Cozmaciuc, Puiu si Oprea", in calitate de consultanti juridici si reprezentanti ai sotilor Constanda, isi exprima disponibilitatea deschiderii unui dialog cu reprezentantii municipalitatii, in scopul identificarii pe cale amiabila a unei solutii care sa asigure realizarea intereselor legitime a partilor. Semnatarii doresc ca acest dialog sa fie real si sa inlature orice interpretari contrare, vehiculate in diverse medii, sa actioneze echitabil prin protejarea intereselor municipiului Bucuresti dar si respectarea drepturilor legitime a sotilor Constanda", se arata intr-o scrisoare trimisa de avocatii sotilor Constanda si inregistrata la Primaria Capitalei. Acestia mai subliniaza ca demersurile juridice ale sotilor Constanda vor continua, nefiind afectate de acceptul dialogului cu exceptia cazului in care reprezentantii municipalitatii si sotii Constanda vor conveni altfel de comun acord.

Reamintim ca in 2008 primarul Capitalei la vremea respectiva, Adriean Videanu, si Costica Constanda au semnat un contract prin care omul de afaceri a renuntat la terenul din Parcul Bordei si a primit la schimb o suprafata identica in Satul Francez. In contractul de schimb, Consiliul General al Municipiului Bucuresti se obliga sa-i aprobe lui Constanda, in Satul Francez, un Plan Urbanistic Zonal care ii permitea sa construiasca blocuri de 5 etaje.

In ianuarie 2010, omul de afaceri Costica Costanda a introdus la Tribunalul Bucuresti o actiune impotriva Primariei Capitalei, in care cerea anularea contractului privind schimbul de terenuri Satul Francez contra Parcul Bordei fiindca CGMB nu i-a aprobat planul urbanistic. Astfel, omul de afaceri renunta la terenul din Satul Francez si vroia ca municipalitatea sa-i plateasca bani pentru terenul din Bordei si despagubiri. Constanda declara la vremea respectiva ca terenul primit in Satul Francez nu are nicio valoare, deoarece pe el nu se poate construi, in urma refuzului Consiliului General al Municipiului Bucuresti de a aproba PUZ-ul. Alesii locali i-au aprobat PUZ-ul abia in decembrie 2010, dupa ce procesul era deja pe rol.

Tribunalul Bucuresti, sectia a V-a Civila, a decis pe 5 iulie 2011 sa oblige Primaria Capitalei la plata sumei de 165 milioane euro in favoarea omului de afaceri Costica Constanda. Municipalitatea a facut recurs, procesul fiind in derulare.

Cum a devenit Constanda proprietar in Satul Francez

Omul de afaceri a cumparat inainte de anul 2000 de la familia Lincaru, fostii proprietari, dreptul litigios asupra a 3,3 hectare de teren aflat sub Satul Francez. In 2001 a castigat in instanta dreptul de proprietate asupra terenului. Traian Basescu, la vremea respectiva primar general al Capitalei, a hotarat sa pastreze Satul si i-a oferit lui Constanda, la schimb, in baza Legii 10/2001, 3,3 hectare in Parcul Bordei.

Constanda a vrut sa construiasca acolo cladiri de locuinte, dar municipalitatea s-a opus fiindca era spatiu verde. Omul de afaceri s-a considerat nedreptatit si s-a adresat instantei. Judecatorii i-au dat dreptate, obligand Consiliul General al Municipiului Bucuresti sa-i aprobe blocuri de 5 etaje in Parcul Bordei si sa-i plateasca despagubiri de 18 milioane de euro. La aceasta suma s-au mai adaugat penalitati de circa 12 milioane de euro, suma ajungand la aproape 30 de milioane de euro.

Ca sa nu plateasca acesti bani si pentru ca Bordeiul sa ramana spatiu verde, la inceputul anului 2008, CGMB a hotarat sa faca un schimb de terenuri si sa-i dea inapoi lui Constanda Satul Francez. Inainte de a se face schimbul, omul de afaceri a vandut insa circa 5.000 de metri patrati din Parcul Bordei unor cetateni ucraineni, acesta primind in Satul Francez o suprafata echivalenta cu terenul pe care-l mai detinea in parc, respectiv 2,8 ha.

Ca sa salveze si cei 5.000 de metri patrati din Parcul Bordei, in 2008 Parlamentul a dat o lege prin care declara tot parcul de utilitate publica, urmand ca exproprierea sa fie facuta de Ministerul Mediului. De atunci insa nu s-a mai intamplat nimic.