Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, duminica, intr-o emisiune Digi 24.ro, ca va demola turnul ridicat ilegal langa biserica Sf. Iosif in acest sens existand o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila. Costurile aferente desfiintarii cladirii ar putea fi suportate din bani publici si se ridica in jurul sumei de 3,4 milioane de euro. La sfarsitul saptamanii trecute, Curtea de Apel Ploiesti a decis demolarea turnului, sentinta fiind definitiva si irevocabila.

Cathedral PlazaFoto: Hotnews

"Calitatea mea de primar general e sa respect legea. Asta o sa si fac. Astept insa motivatia hotararii. Calitatea mea e de a vedea partea tehnica, daca se face vorbire de cine plateste si cum. Dau banii din banii publici. Ma intereseaza de unde pot recupera acesti bani. Sigur ca am sa ma conformez acestei hotarari. Intai sa apara, sa vedem si am sa va informez la momentul respectiv", a declarat Oprescu la Digi 24.

"Sa va spun sincer, (sentinta) nu e de demolare", a completat. "Acolo scrie "construita fara autorizatie". Readucerea la starea initiala - asta inseamna tot demolare, dar asa se feresc romanii de vorbe", a mai spus acesta.

Arhiepiscopia Romano Catolica a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute ca instanta a decis in mod definitiv si irevocabil demolarea turnului de langa biserica Sfantul Iosif, sentinta fiind data de Curtea de Apel Ploiesti.

"Dreptul Arhiepiscopiei Romano-Catolice de a cere si obtine protectia legala prin demolarea turnului Cathedral Plaza si readucerea terenului pe care a fost edificata aceasta constructie la destinatia initiala (de parc), a devenit o realitate juridica incontestabila, prin ramanerea irevocabila a sentintei civile nr. 2520/2012, pronuntata de Tribunalul Dambovita", se arata intr-un comunicat al Arhiepiscopiei.

"In acest fel, Justitia nu numai ca reconfirma temeinicia demersului judiciar, inceput inca din 2006, prin cererea de anulare a autorizatiei de construire si oprire a lucrarilor, ci autorizeaza irevocabil desfiintarea cladirii nelegale, dovedeste legitimitatea demersurilor intreprinse deja de Primarul Municipiului Bucuresti, prin somarea beneficiarului cladirii, de a trece la demolarea benevola a acesteia, dar si obliga autoritatea publica sa indeplineasca efectiv acest act de justitie si reparatie a prejudiciului public di a celui suferit de Arhiepiscopie, ca proprietara a doua monumente istorice de mare valoare artistica si istorica", sustine Arhiepiscopia.

"Raspunsul pozitiv din partea instantelor, prin aplicarea stricta a legii, reprezinta indeplinirea ultimei cerinte a autoritatilor publice, pentru ca acestea sa treaca la desfiintarea cladirii Cathedral Plaza. Impactul juridic este extrem de important, din acest moment fiind imposibila reautorizarea cladirii ilegale, intrucat o astfel de procedura ar contraveni puterii unei hotarari irevocabile prin care se dispune desfiintarea constructiei", a declarat Inaltpreasfintitul Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucuresti.

Istoric procese

Desi sentinta de demolare a turnului, data saptamana trecuta de Curtea de Apel Ploeisti, este definitiva si irevocabila pe rol mai sunt trei procese privind desfiintarea cladirii.

Curtea de Apel Bacau a respins la sfarsitul lunii octombrie 2012, prin hotarare irevocabila, cererea formulata de Arhiepiscopia Romano-Catolica privind demolarea partiala a Cathedral Plaza, potrivit datelor furnizate de dezvoltatorul cladirii - Millenium Building Development (MBD). Pe rolul instantelor mai sunt inca doua procese privind demolarea cladirii - unul la Judecatoria sector 1 si altul la Tribunalul Neamt.

Judecatoria sector 1 si Tribunalul Neamt au decis sa nu se demoleze turnul de langa Catedrala Sfantul Iosif. Recursurile se judeca.

Avocatul MBD, Robert Rosu, sustine ca cele patru sentinte date pana acum de instante nu sunt contradictorii: "Sentinta data de Tribunalul Dambovita si de cele trei instante care au dat proprietarului castig de cauza nu sunt contradictorii deoarece aceasta sentinta il obliga pe primarul general sa dispuna demolarea cladirii, nu ne obliga pe noi sa demolam. Toate procesele unde ni s-a cerut noua sa demolam, le-am castigat".

"Pornind de la toate aceste argumente, Millennium Building Development a solicitat deja Primariei Generale a Capitalei sa faca demersurile necesare pentru finalizarea procedurii de intrare in legalitate a Cathedral Plaza. Compania a inaintat Primariei rapoarte realizate de specialisti care atesta faptul ca imobilul Cathedral Plaza a fost construit legal, nu constituie o amenintare la adresa cladirilor invecinate si se incadreaza, din punct de vedere urbanistic, in arhitectura zonei", se mai arata intr-un comunicat trimis de dezvoltator la sfarsitul anului trecut.

HotNews.ro a scris in exclusivitate pe 23 octombrie de faptul ca MBD a cerut Primariei Capitalei sa introduca in legalitate turnul de langa Catedrala Sfantul Iosif.

Proiectul Cathedral Plaza al dezvoltatorului Millennium Building Development (MBD) a fost autorizat de Primaria Sectorului 1 pe 24 februarie 2006. Lucrarile au inceput pe 9 martie 2006. In aprilie 2006, autorizatia a fost contestata in instanta de reprezentantii Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Bucuresti pe motiv ca afecta atat imaginea, cat si structura Catedralei Sf. Iosif. Din iulie 2007, lucrarile au fost intrerupte de mai multe ori din cauza litiigiilor intre Arhiepiscopie si dezvoltatori. Imobilul a fost terminat in mod oficial in vara anului trecut. La cateva zile dupa, in iulie 2011, Curtea de Apel Suceava a respins cea de a sasea si ultima cale extraordinara de atac promovata de MBD "stabilind irevocabil nulitatea autorizatiei de construire a auto-intitulatei cladiri Cathedral Plaza". In mai 2012 CEDO a respins plangerea formulata de Millennium Building Development (MBD), dezvoltatorul turnului de langa biserica Sfantul Iosif, impotriva Satului Roman.