Sorin Oprescu: Demolarea Cathedral Plaza costa 3,4 milioane de euro si ar putea fi platita din bani publici
"Calitatea mea de primar general e sa respect legea. Asta o sa si fac. Astept insa motivatia hotararii. Calitatea mea e de a vedea partea tehnica, daca se face vorbire de cine plateste si cum. Dau banii din banii publici. Ma intereseaza de unde pot recupera acesti bani. Sigur ca am sa ma conformez acestei hotarari. Intai sa apara, sa vedem si am sa va informez la momentul respectiv", a declarat Oprescu la Digi 24.
"Sa va spun sincer, (sentinta) nu e de demolare", a completat. "Acolo scrie "construita fara autorizatie". Readucerea la starea initiala - asta inseamna tot demolare, dar asa se feresc romanii de vorbe", a mai spus acesta.
Arhiepiscopia Romano Catolica a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute ca instanta a decis in mod definitiv si irevocabil demolarea turnului de langa biserica Sfantul Iosif, sentinta fiind data de Curtea de Apel Ploiesti.
"Dreptul Arhiepiscopiei Romano-Catolice de a cere si obtine protectia legala prin demolarea turnului Cathedral Plaza si readucerea terenului pe care a fost edificata aceasta constructie la destinatia initiala (de parc), a devenit o realitate juridica incontestabila, prin ramanerea irevocabila a sentintei civile nr. 2520/2012, pronuntata de Tribunalul Dambovita", se arata intr-un comunicat al Arhiepiscopiei.
"In acest fel, Justitia nu numai ca reconfirma temeinicia demersului judiciar, inceput inca din 2006, prin cererea de anulare a autorizatiei de construire si oprire a lucrarilor, ci autorizeaza irevocabil desfiintarea cladirii nelegale, dovedeste legitimitatea demersurilor intreprinse deja de Primarul Municipiului Bucuresti, prin somarea beneficiarului cladirii, de a trece la demolarea benevola a acesteia, dar si obliga autoritatea publica sa indeplineasca efectiv acest act de justitie si reparatie a prejudiciului public di a celui suferit de Arhiepiscopie, ca proprietara a doua monumente istorice de mare valoare artistica si istorica", sustine Arhiepiscopia.
"Raspunsul pozitiv din partea instantelor, prin aplicarea stricta a legii, reprezinta indeplinirea ultimei cerinte a autoritatilor publice, pentru ca acestea sa treaca la desfiintarea cladirii Cathedral Plaza. Impactul juridic este extrem de important, din acest moment fiind imposibila reautorizarea cladirii ilegale, intrucat o astfel de procedura ar contraveni puterii unei hotarari irevocabile prin care se dispune desfiintarea constructiei", a declarat Inaltpreasfintitul Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucuresti.
Istoric procese
Desi sentinta de demolare a turnului, data saptamana trecuta de Curtea de Apel Ploeisti, este definitiva si irevocabila pe rol mai sunt trei procese privind desfiintarea cladirii.
Curtea de Apel Bacau a respins la sfarsitul lunii octombrie 2012, prin hotarare irevocabila, cererea formulata de Arhiepiscopia Romano-Catolica privind demolarea partiala a Cathedral Plaza, potrivit datelor furnizate de dezvoltatorul cladirii - Millenium Building Development (MBD). Pe rolul instantelor mai sunt inca doua procese privind demolarea cladirii - unul la Judecatoria sector 1 si altul la Tribunalul Neamt.
Judecatoria sector 1 si Tribunalul Neamt au decis sa nu se demoleze turnul de langa Catedrala Sfantul Iosif. Recursurile se judeca.
Avocatul MBD, Robert Rosu, sustine ca cele patru sentinte date pana acum de instante nu sunt contradictorii: "Sentinta data de Tribunalul Dambovita si de cele trei instante care au dat proprietarului castig de cauza nu sunt contradictorii deoarece aceasta sentinta il obliga pe primarul general sa dispuna demolarea cladirii, nu ne obliga pe noi sa demolam. Toate procesele unde ni s-a cerut noua sa demolam, le-am castigat".
"Pornind de la toate aceste argumente, Millennium Building Development a solicitat deja Primariei Generale a Capitalei sa faca demersurile necesare pentru finalizarea procedurii de intrare in legalitate a Cathedral Plaza. Compania a inaintat Primariei rapoarte realizate de specialisti care atesta faptul ca imobilul Cathedral Plaza a fost construit legal, nu constituie o amenintare la adresa cladirilor invecinate si se incadreaza, din punct de vedere urbanistic, in arhitectura zonei", se mai arata intr-un comunicat trimis de dezvoltator la sfarsitul anului trecut.
HotNews.ro a scris in exclusivitate pe 23 octombrie de faptul ca MBD a cerut Primariei Capitalei sa introduca in legalitate turnul de langa Catedrala Sfantul Iosif.
Proiectul Cathedral Plaza al dezvoltatorului Millennium Building Development (MBD) a fost autorizat de Primaria Sectorului 1 pe 24 februarie 2006. Lucrarile au inceput pe 9 martie 2006. In aprilie 2006, autorizatia a fost contestata in instanta de reprezentantii Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Bucuresti pe motiv ca afecta atat imaginea, cat si structura Catedralei Sf. Iosif. Din iulie 2007, lucrarile au fost intrerupte de mai multe ori din cauza litiigiilor intre Arhiepiscopie si dezvoltatori. Imobilul a fost terminat in mod oficial in vara anului trecut. La cateva zile dupa, in iulie 2011, Curtea de Apel Suceava a respins cea de a sasea si ultima cale extraordinara de atac promovata de MBD "stabilind irevocabil nulitatea autorizatiei de construire a auto-intitulatei cladiri Cathedral Plaza". In mai 2012 CEDO a respins plangerea formulata de Millennium Building Development (MBD), dezvoltatorul turnului de langa biserica Sfantul Iosif, impotriva Satului Roman.

Raed Arafat vine cu noi explicații după evacuarea cu scandal a Spitalului Foișor: Decizia a fost corectă, chiar dacă a creat disconfort pentru pacienți
Un bucureștean a făcut cerere pentru un nou buletin acum două luni, dar nu l-a primit nici acum / Cum explică oficialii „dificultatea temporară” de eliberare a actelor de identitate
MAI face lumină în privința cărții electronice de identitate: Ce date va conține CIP-ul, cum va fi folosită semnătura electronică și ce opțiuni au românii care nu-și doresc acest act
Ce înseamnă și ce impact ar putea avea decizia CEDO privind vaccinarea
Prințul Philip al Marii Britanii - 7 decenii de gafe și glume incorecte politic
Multumesc.
si folosita de Primaria Bucuresti ca sa isi mute o parte din serviciile sale in aceasta locatie
(si asa in locatia de baza, se spune ca stau in chirie !)
Pana la urma nu este o cladire urata !!!
si daca te gandesti, in New York sunt o sumedenie de turnuri exact langa biserici mici !!!
Si ne place sa vedem, dar la noi, o facem pe ultra ortodocsii !
Daca aceasta cladire se demoleaza, orice investitor se va gandi de doua ori inainte de a incerca sa pacalesca legea.
Chiar daca va costa primaria (oricum isi va recupera banii de la investitor) este o investitie in viitorul Bucurestiului, in viitorul legii in Romania.
In alta ordine de idei, ti se pare "functional si inteligent" sa construiesti un imobil de birouri pentru cateva sute de persoane intr-o zona ultracentrala, care are deja mari probleme cu traficul si locurile de parcare?
Din toate aste ar trebui sa intelegi ca lozincile in care crezi, gen avem un PUG care nu se respecta, sunt numai lozinci, viata reala nu tine cont de ele...
Chiara daca pare (si o fi!) pacat ca sa darimi o contructie, trebuie dat UN SEMNAL FERM ca golaniile de pina acum nu mai pot sa continue.
Ce zici, domnu' doctor stricat?
ia puneti mana si faceti voi o licitatie pentru demolarea constr...si banii care trebuiesc dati pe asta sa=i plateasca la comun ,proprietarul si cei care l-au lasat sa ridice ditamai cladirea in centrul orasului,din care faci parte si tu dotore...
Ia ganditi cati bani vor fi recuperati numai din valorificarea metalului, a tuturor deseurilor neferoase, cat si din valorificarea tuturor obiectelor sanitare de f buna calitate montate in cele 19 etaje, si cate si mai cate, dar dl Oprescu stie numai sa ne spuna cat ar costa, dar sa ne spuna ca banii pot fi recuperati pana la ultimul banut, a uitat sa spuna.
aproape ca le-as fi crezut argumentele cu anomalia arhitecturala etc
dar cand imi aduc aminte ca ei de fapt negociau pe la spate cu dezvoltatorul de la zeci de locuri de parcare la etaje intregi pentru propriul interes, ma apuca dezgustul de acesti "prelati"
Pînă la urmă DE CE l-ați aclamat în masă pe Ioan Paul II ?
atâta vreme cât primăria bucurești a fost dată în judecată și a pierdut, e logic că demolarea se va face pe bani publici. așa e și normal.
la fel de normal este ca, o dată plătită factura demolării, primăria bucurești să dea în judecată constructorul și / sau funcționarii care au dat aprobările, cărora să le ceară să restituie suma respectivă către bugetul municipal. ăsta este mersul logic într-un asemenea caz.
aici e subiectul de presă: împotriva cui se va întoarce în instanță primăria: doar împotriva constructorului sau și împotriva propriilor funcționari, a căror incompetență costă 3,4 milioane de euro?
Primaria trebuie sa demoleze imobilul, iar apoi da in judecata investitorul, sau urmatorii cumparatori (care numai de buna credinta nu erau) in vederea recuperarii costului demolarii, a disconfortului creat vecinilor si totodata sa sanctioneze pe cei care au dat autorizatiile!
Totodata urmarirea penala a celor care au incalcat cu buna stiinta legislatia de la acea vreme.
Cum comentati TEHNIC faptul ca acel turn a fost construit fara autorizatie ?
Mie ca si contribuabil nu imi convine ca 3-4 milioane de euro sa fie platiti din banii mei !
, construita DEASUPRA unei biserici, pe piloni. Si n-au mai guitzat popii ca are imaginea bisericii de suferit! As vrea sa stiu cum s-a determinat ca este "afectata" imaginea bisericii, cu imaginometrul?!
Toata tarasenia porneste, cred, de la pacatul mandriei (sa vorbim pe limba popilor, sa priceapa si ei). O fi si pacatul dezvoltatorului, care a crezut in dreptul sau, dar e mai vartos a popilor care ar trebui sa aiba exercitiul smereniei si iertarii. Ce vad insa este:
-pe de o parte exhibarea muschilor popesti.Sa nu uitam ca avem de a face cu o organizatie care a fatat Inchizitia...
-pe de alta prostie romaneasca crasa in cazul legii. Da, sa pedepsim incalcarea legii, dar cu cap: imobilul trebuia confiscat, partial sau total pentru a descuraja acte asemanatoare viitoare. Cui foloseste demolarea?! E o risipa de resurse prosteasca. Noua si cand ne da Dumnezeu punandu-ne in traista tot ne vaitam ca-i rau. Atat prostie nu cred sa mai existe pe lume.
In plus, in locul dezvoltatorului eu as da Primaria in judecata sa recuperez costul cladirii, edificata din greseala lor.
- 3,4 milioane de euro bani publici pierduti pentru demolarea catedralei
- 7 milioane lei plata RATB pentru dotarea smartphone-urilor care verifică titlurile de călătorie
- 10 milioane de euro platiti de Primăria Capitalei, prin Administraţia Străzilor, pentru pistele de biciclete
- 600.000 de euro pe 16 chioşcuri in stil pagoda pentru dotarea parcurilor
- 690.000 euro inlocuire gazon Stadion National Arena, suprafata se schimba in medie o data la 7 meciuri
- Pasaj Basarab - cost intial de 60 de milioane euro, ulterior au urcat la 210 milioane euro, iar în final au ajuns în 2011 la 255 de milioane de euro
- National Arena - estimal initial la 119 milioane de euro, cost total de aproximativ 234 milioane euro (stadionul Commerzbank Arena din Frankfurt, cel dupa care a fost construit National Arena, a costat doar 126 de milioane de euro)
- proiectul DogTown, realizat de asociatii fiului lui Oprescu, afacere de 100 de milioane de euro.
Deci sunt bani insa nu pentru cetateni, de exemplu:
- La Spitalul Floreasca, unde 40.000 de pacienţi sunt trataţi aici în fiecare an, a avut un buget in 2011 de 100 de milioane de lei iar in 2012 mai puţin sub 70 de milioane de lei.
- 10.000 de bucureşteni s-au prezentat în fiecare an la spitale pentru tratament antirabic iar in perioada septembrie-noiembrie, 1.805 persoane au fost muşcate de câinii fără stăpân. În ultimii cinci ani, costurile serviciilor medicale pentru persoanele muşcate de câini au fost de 1,8 milioane de euro.
de ce ati permis constructia? ca sa mai ingropam niste bani intr-o demolare?