​​STUDIU DE CAZ Cum ajuta transportul public la decongestionarea traficului vienez

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Miercuri, 9 ianuarie 2013, 17:09 Actualitate | Administratie Locala


Tramvai Viena
Foto: Wiener Linien_Geiter
In Viena, 37% dintre calatoriile zilnice ale cetatenilor se desfasoara cu transportul public in comun, iar pana in 2020 autoritatile locale intentioneaza sa creasca numarul calatorilor cu inca trei procente. Mai exact, aproximativ 2,5 milioane de persoane utilizeaza zilnic mijloacele de transport in comun. Cu un abonament anual de 365 de euro se poate circula oricat in Viena, in toata reteaua Wiener Linien (metrou, tramvaie, autobuze). In comparatie, in Bucuresti, pretul cumulat al abonamentelor anuale pentru metrou si RATB este de circa 300 de euro/an. Conditiile de transport difera insa substantial, la fel si numarul de calatori,  RATB si METROREX insumand zilnic circa 1.200.000 de calatori, adica jumatate in raport cu Viena.


Ce retea de transport public are Viena
Metrou Viena
Foto: Johannes Zinner
Potrivit informatiilor trimise Wiener Linien (Liniile Vieneze) la solicitarea HotNews.ro, coloana vertrebrala  a transportului in comun din Viena o constituie cele cinci linii de metrou, avand o lungime de 75 km si 101 de statii. Anual circula cu metroul in Viena peste 550 milioane de persoane. Metroul este operat de Wiener Linien (Liniile Vieneze) care gestioneaza si cele 28 de linii de tramvai si 90 de linii de autobuz. Liniile de tramvai insumeaza 172 km si 1.000 de statii, iar liniile de autobuz - 650 km si peste 3.300 statii.

Flota de transport in comun vieneza are aproximativ 500 de autobuze,  500 de tramvaie - dintre care jumatate sunt cu podea joasa - si 150 de garnituri de metrou. "Intervalele la care ajung mijloacele de transport in statie corespund numarului de calatori care circula pe linia respectiva si in functie de ore se creste si frecventa. La orele de varf metrourile circula in medie din 3 in 3 minute. In cazul liniilor de tramvaie si autobuze des folosite, acestea se succed la intervale de 3 minute", a declarat pentru HotNews.ro Anna Maria Reich, purtatoarea de cuvant a Wiener Linien (Liniile Vieneze).

Cele aproximativ 4.300 de statii de asteptare a mijloacelor de transport in comun sunt gestionate de Wiener Linien. "In majoritatea statiilor Wiener Linien incearca sa puna la dispozitie banci si copertine pentru spatiile de asteptare. In cazul statiilor noi se acorda o atentie deosebita ca acestea sa fie dotate cu sisteme tactile de orientare pentru nevazatori si persoane cu deficiente de vedere si sa asigure accesul persoanelor cu dizabilitati. La ora actuala toate statiile de metrou din Viena precum si cele mai multe statii de tramvai si de autobuz faciliteaza accesul persoanelor cu dizabilitati", sustine institutia.

Aproximativ 2,5 milioane de persoane utilizeaza zilnic, per total, mijloacele de transport in comun din Viena. In prezent se lucreaza pe cinci santiere la prelungirea retelei de linii de transport in comun, si anume la prelungirea liniilor de metrou U1 si U2 si a trei linii de tramvai.

Potrivit Statistik Austria, la sfarsitul anului 2011, in Viena erau inmatriculate 674.526 de autoturisme. Daca la inceputul anilor 70, intr-un top pe landuri, in Viena existau cele mai multe autoturisme pe 1.000 locuitori din Austria, in 2011 Viena s-a clasat cu 394 de autoturisme pe 1.000 de locuitori pe ultimul loc din acest top, fapt care se datoreaza in primul rand transportului in comun, potrivit Primariei din Viena.

"In special in centrul orasului transportul cu autoturisme a scazut considerabil, in momentul de fata doar 29% dintre drumuri fiind parcurse in Viena cu masina. In schimb numarul celor care folosesc mijloacele de transport in comun, precum si al biciclistilor este intr-o continua crsstere", sustin reprezentantii Primariei din Viena.


Strategia pentru transportul public
Autobuz Viena
Foto: Christoph H. Breneis
Municipalitatea din Viena si-a propus ca, pana in 2020, 40 % din calatoriile parcurse in Viena sa se realizeze cu metroul, tramvaiul sau autobuzul. In prezent s-a ajuns la 37 %. Prin permanenta dezvoltare a retelei de transport in comun, prin modernizarea vehiculelor precum si printr-o oferta buna raportata la un pret bun numarul celor care calatoresc cu mijloacele de transport in comun creste constant de ani buni, potrivit datelor furnizate de Primaria din Viena.

"Este lesne de inteles ca oamenii renunta la masina si apeleaza la mijloacele de transport in comun, doar atunci cand si oferta este suficient de buna. De aceea Wiener Linien incearca sa-si dezvolte permanent oferta. Cu un abonament anual de doar 1 euro pe zi se poate circula oricat in Viena in toata reteaua Wiener Linien (metrou, tramvaie, autobuze)", a declarat pentru HotNews.ro Anna Maria Reich, purtatoarea de cuvant a Wiener Linien (Liniile Vieneze).

Pana in 2017 Wiener Linien intentioneaza sa investeasca 660 milioane de euro in vehicule noi. Din 2011 pana in 2015 investitiile totale pentru permanenta imbunatatire a infrastructurii transporturilor din Viena au fost estimate la 2,4 miliarde de euro. Doar in 2012 investitia pentru imbunatatirea retelei de transport in comun se ridica la 475 milioane euro.

In prezent se lucreaza la un nou plan de dezvoltare urbana, care urmeaza sa fie stabilit in 2014, in cadrul caruia se elaboreaza si un nou concept privind traficul.
 
Folosirea eficienta a transportului public implica pe langa fluidizarea traficului si un mediu mai sanatos. "Politica privind transportul si protectia mediului inconjurator se afla intr-o stransa  legatura. Masurile luate in ceea ce priveste transportul in comun, dar si celelalte variante ecologice de transport - mersul cu bicicleta si mersul pe jos - au ca scop principal reducerea emisiilor de substante poluante - ca spre exemplu de CO2 sau de praf - dar si reducerea poluarii fonice", au declarat pentru HotNews.ro reprezentantii Departamentul Municipal 18 (MA18) - Dezvoltare si planificare urbana din Primaria Viena.


Cum incurajeaza municipalitatea cetatenii sa circule cu transportul in comun
"Viena se afla  in situatia fericita de a dispune de o retea foarte bine dezvoltata  de mijloace de transport in comun, iar municipalitatea se straduieste - ca si in cazul retelei de piste pentru bicicleta  - sa dezvolte si sa optimizeze permanent oferta de transport public. Linii de metrou extinse, precum si linii suplimentare de tramvaie asigura legaturi cat mai bune intre zonele aflate in dezvoltare si restul orasului", au declarat reprezentantii Departamentul Municipal 18 (MA18)- Dezvoltare si planificare urbana din Primaria Viena pentru HotNews.ro.

Un factor important in determinarea cetatenilor sa foloseasca transportul public il constituie politica de gestionare a parcarilor publice. Astfel, in districtele centrale locurile de parcare publice pot fi ocupate pe timp limitat si costa mult. De la 1 octombrie 2012 parcarea pe timp limitat, a fost introdusa si in districte mai putin centrale. In plus parcarile park-and-ride ofera cetatenilor posibilitatea de a-si lasa masina la marginea orasului sau in regiunile din apropiere si de a-si continua calatoria prin oras cu mijloacele de transport in comun.

In Viena exista 15 altfel de parcari cu aproximativ 9.300 locuri disponibile. In afara de acestea navetittii pot folosi si parcarile park-and-ride din inprejurimile Vienei, aflate de-a lungul liniei de tren, cu peste 33.000 locuri de parcare.

"Nu in ultimul rand in primavara anului 2012 a scazut considerabil tariful pentru abonamentul anual la mijloacele de transport in comun din Viena (de la 449 euro  la 365 euro), ceea ce a dus la o crestere cu aproximativ 20% a numarului de calatori. In acelasi timp tarifele pentru parcarea pe timp limitat au fost majorate",  au declarat reprezentantii Departamentul Municipal 18 (MA18) Viena - Dezvoltare si planificare urbana pentru HotNews.ro.

Istoria transportului public in Viena
In 1865 a inceput sa circule la Viena primul tramvai tras de cai intre Schottenring si Hernals. In 1897 a fost introdus in circulatie primul tramvai electric, iar in 1907 prima linie motorizata de autobuze. Era metroului a inceput in 1978 prin darea in functiune a liniei U1 intre Reumannplatz si Karlsplatz.

Potrivit informatiilor furnizate de Departamentul Municipal 18 (MA18) - Dezvoltare si planificare urbana, un pas important in ceea ce priveste dezvoltarea transportul-ui public din Viena il constituie construirea retelei de trenuri urbane cu renumitele statii proiectate de arhitectul Otto Wagner la sfarsitul secolului al 19-lea, inceputul secolului al 20-lea.

"A urmat apoi dezvoltarea treptata a retelei vieneze de transport public, chiar daca in anii 50 si 60 preocuparearea dominanta in planificarea transportului o constituia transportul individual motorizat. Spre deosebire de multe orase germane, Municipalitatea Vienei s-a decis insa sa nu renunte la reteaua de tramvaie. Pe masura ce traficul auto a inceput sa creasca, iar societatea a devenit tot mai constienta de importanta protejarii mediului inconjurator, transportul public a inceput sa se bucure de o atentie deosebita, devenind astazi, alaturi de mersul cu bicicleta si mersul pe jos, unul dintre factorii esentiali in planificarea transportului", sustin reprezentantii Primariei din Viena.

 Acest fapt se oglindeste si in Masterplanul pentru circulatie 2003/2008, aflat in vigoare.Bucuresti:
Suprafata oras: 228 km2;
Nr locuitori oras:1.628.426;
Nr. locuitori cu tot cu zona metropolitana: Bucurestiul nu are definita o zona metropolitana;
Nr. masini: 1.100.000;
Retea de metrou: 69 km;
Retea de autobuze/tramvaie/troleibuze: 78 linii de autobuz, 19 linii de troleibuz si 26 linii de tramvai;
Numar statii: tramvaie - 593, troleibuze - 89, autobuze - 1090, metrou - 51;
Calatori pe zi: circa 700.000 RATB si 500.000 METROREX;
Cost abonament lunar/anual: abonament unic RATB+METROREX 16/lei pe zi; abonament lunar METROREX - 60 de lei/luna, calatorii nelimitate; abonament nomonal lunar RATB - 50 lei;
Retea de piste de biciclete: 122 km;
Locuri de parcare publice: 3.300;

Viena:
Suprafata oras: 414 km2;
Nr. locuitori oras:1.731.236;
Nr. locuitori cu tot cu zona metropolitana: 2.420.000 locuitori;
Nr masini: 674.526;
Retea de metrou: 75 km;
Retea de autobuze/tramvaie: 28 de linii de tramvai si 90 de linii de autobuz;
Numar statii:  tramvai - 1.000, autobuz -  3.300, metrou - 101;
Calatori pe zi: 2,5 milioane;
Cost abonament lunar/anual:  365 euro/an - valabil pe toate mijloacele de transport;
Retea de piste de biciclete: 1.206 km;
Locuri de parcare publice: 130.000;


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6257 vizualizari

 • +6 (6 voturi)    
  Sa vedem.... (Miercuri, 9 ianuarie 2013, 17:38)

  taro [utilizator]

  peste dublu numarul de statii pentru transport in comun.

  peste 40 de ori numarul de parcari......
 • +3 (5 voturi)    
  1,2 milioane vs 670 mii (Miercuri, 9 ianuarie 2013, 17:46)

  vax [utilizator]

  Nu cred ca-i cea mai fericita comparatie: daca in Viena sunt 35% ce circula cu mijloacele de transport in comun (adica aproximativ 670 mii persoane calculat la 2 milioane) si in Bucuresti sunt 1.2 milioane ce fac acelasi lucru zilnic, inseamna ca in Bucuresti avem 60% ce folosesc mijloacele de transport in comun, deci ii batem la fund pe austrieci :) Nici in 2030 nu ajung la performanta noastra :)

  In alta ordine de idei, iarasi nu este cinstit sa comparam valoarea unui abonament in Viena ce trebuie platit in avans pe-un an, cu valoarea abonamentului din Bucuresti ce-ar fi platit zilnic/lunar. E drept ca in Bucuresti nu se ofera abonamente anuale, dar si-n Viena costul unui abonament platit luna de luna creste considerabil.

  In rest nu pot sa remarca ca e vorba de doua orase cu cam aceeasi populatie dar Viena are suprafata dubla... iar de numarul masinilor nu mai vorbim, bunastarea in Bucuresti e la ea acasa daca e s-o judecam din punctul asta de vedere.

  Continuand, nu stiu de ce se tot marseaza pe numarul locurilor de parcare din Bucuresti declarat a fi doar 3.300... din moment ce doar parcarile de la Universitate, Unirii, Cocor si Obor au deja mai multe locuri insumate. De asemenea, tot azi, chiar dvs ati scris un articol in care in fiecare sector erau cam cel putin 130 mii locuri de parcare disponibile: http://www.hotnews.ro/stiri-administratie_locala-13964587-primariile-sector-inceput-prelungeasca-contractele-inchiriere-pentru-parcarea-resedinta-vezi-cat-costa-loc-parcare-fiecare-sector-care-sunt-documentele-necesare.htm

  Sa inteleg ca locurile mentionate in articolul pe care l-am dat ca link nu sunt publice?

  In mare, problema Bucurestiului nu e neaparat structurarea transportului in comun ci tine in majoritatea de calitatea calatorului ca fiinta umana.
  • +3 (3 voturi)    
   R (Miercuri, 9 ianuarie 2013, 18:20)

   Catiușa Ivanov [hotnews.ro] i-a raspuns lui vax

   35 la suta dintre calatoriile zilnice ale vienezilor se desfasoara cu transportul in comun. Nu 35% dintre vienezi folosesc zilnic transp in comun. Sunt indicatori diferiti. RATB nu a calculat cat la suta dintre calatoriile zilnice sunt facute cu transp in comun.
   • 0 (0 voturi)    
    Greseala mea (Joi, 10 ianuarie 2013, 11:52)

    vax [utilizator] i-a raspuns lui Catiușa Ivanov

    Da, scuze, n-am citit cu atentie partea aia. Observatia referitoare la locurile de parcare insa ramane valabila. In Bucuresti sunt mai mult de 3300 locuri de parcare publice.
  • +1 (1 vot)    
   Nu este chiar asa ... (Miercuri, 9 ianuarie 2013, 18:21)

   DenisaC [utilizator] i-a raspuns lui vax

   Scrie clar in articol ca "Aproximativ 2,5 milioane de persoane utilizeaza zilnic, per total, mijloacele de transport in comun din Viena" (paragraful 4).

   In articol nu se mentioneaza ca in Viena, pe langa bilete de 24, 48 sau 72 de ore, se pot achizitiona si abonament de 7 zile (15 euro), abonament lunar (45 euro), bilet de 8 calatorii, etc. Sursa: http://www.wienerlinien.at/eportal/ep/tab.do/pageTypeId/9083

   In privinta parcarilor din Bucuresti nu va pot contrazice.
  • +2 (2 voturi)    
   R (Miercuri, 9 ianuarie 2013, 18:22)

   Catiușa Ivanov [hotnews.ro] i-a raspuns lui vax

   Cele 3300 de locuri sunt parcarile publice din centrul Capitalei. Cele din articolul de ieri sunt parcari de resedinta si sunt folosite in principal de riverani.
  • +1 (1 vot)    
   Calatoria individuala e insa 2E (Joi, 10 ianuarie 2013, 19:35)

   antrax [utilizator] i-a raspuns lui vax

   Sau asa era asta primavara, tocmai crescusera pretul de la 1,8E. Cum mai zice cineva mai jos abonamentul lunar ar fi 45E, pe cand valoarea care reiese din valoarea din articol (365/12) da cam 30,50E/luna, deci primesti o reducere substantiala la ab. pe un an fata de varianta lunara (si in alte locuri ala pe un an e echivalent cu 10 ab lunare). Cu alte cuvinte, cu cat e mai mare perioada la care te bagi, cu atat mai avantajos pt cumparator:
   anual: 365E (30,42/luna)
   lunar: 45E * 12 = 540 (45/luna)
   saptamanal: 15E * 52 = 780 (65/luna)
   zilnic, bilet individual: 2E * 5 zile * 2 calatorii * 52 = 1040 (86,66/luna)
 • +1 (1 vot)    
  bilet unic (Joi, 10 ianuarie 2013, 2:17)

  _tudor_ [utilizator]

  Ati uitat sa pomeniti de "biletul combinat" Metrou -RATB ( ca tot a fst cerut bilet unic de vreo 20 de ani). E valabil o ora deci e mai scump decat orice "combinatie" ar alege cineva sa circule cu "transportul" public in bucuresti. Asta doar ca sa poata spune ca bucurestenii nu sunt interesati de bilet uni si ramane cum am stabilit.
 • +1 (1 vot)    
  Viena (Joi, 10 ianuarie 2013, 17:22)

  alexknicks [utilizator]

  Imaginati-va cum ar fi sa calatoriti, in cele mai bune conditii, relaxandu-va citind o carte sau ascultand muzica, de la Calugareni (app. 30km S de Bucuresti) pana in cartierul Baneasa (nordul Bucurestiului) in aproximativ 35-40 de minute… iar acest lucru sa se intample in orice zi, indiferent de trafic sau conditii meteo. Am experimentat acest lucru la Viena de vreo cateva ori, facand drumul Baden (app. 40km SV de Viena) pana in zona de NE a capitalei austriece. Infrastructura dedicata transportului public este excelenta, iar conexiunile intre diferitele mijloace de transport te fac sa nu simti cand treci din tren in metrou, din metrou in tramvai samd. Sunt numeroase statii in care exista una sau mai multe linii de metrou, conexiune la tren, numeroase linii de autobuz sau tramvai. Sunt realmente descurajat sa folosesc masina in Viena si-n zonele limitrofe. In plus, biciclistii din Viena cred ca au mai multe privilegii decat cele ale parlamentarilor nostri. :)
 • +1 (1 vot)    
  Jahreskarte Wien (Joi, 10 ianuarie 2013, 23:19)

  RoxanaHotNews [utilizator]

  Transportul in comun in Viena include in abonament si trenurile ÖBB in zona 100.
  Abonamentul anual pentru Viena are 2 optiuni de plata:
  - plata integrala 365 EUR
  - plata lunara 375 EUR / 12 luni


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by