Asociatia Secular - Umanista din Romania (ASUR) cere primariilor si consilierilor locali sa refuze cererile Patriarhiei Romane de finatare a Catedralei Mantuirii Neamului. HotNews.ro a scris saptamana trecuta despre faptul ca Arhiepiscopia Romana a cerut mai multor primarii din Romania donatii de peste un milion de euro fiecare pentru continuarea lucrarilor la Catedrala Mantuirii Neamului,informatia fiind confirmata de primarii din Pitesti si Giurgiu. Deocamdata administratiile locale nu au luat o decizie cu privire la suma pe care o vor dona Bisericii, hotararea urmand sa fie luata la inceputul anului 2013, o data cu aprobarea bugetelor locale.

Catedrala Mantuirii Neamului - machetaFoto: Patriarhia Romana

"Am aflat din presa ca Patriarhia solicita bani primariilor din tara pentru continuarea lucrarile de constructie la Catedrala. Noi, membrii ASUR, consideram ca finantarea cultelor ar trebui sa se realizeze prin donatiile voluntare ale enoriasilor. Prin urmare, daca un primar sau un consilier local doreste sa faca o donatie, o poate face din buzunarul personal, nu din taxele platite de contribuabili", a declarat Toma Patrascu, vicepresedinte ASUR. Asociatia a trimis administratiilor locale o scrisoare deschisa in care este exprimat acest punct de vedere si a initiat o petitie pe care doritorii o pot semna online. La finalul lunii ianuarie, ASUR va inainte petitia catre primariile din tara, in numele tuturor semnatarilor, se arata intr-un comunicat de presa ala asociatiei.

Potrivit ASUR, in Romania sunt 18.300 de biserici si doar 4.700. In 2011, asociatia a initiat campania "In plata Domnului" (in.plata-domnului.ro) prin care a cerut taxarea cultelor si diminuarea finantarii lor de la bugetul de stat. Tot in 2011, ASUR a lansat campania de informare "Stop indoctrinarii religioase in scoli!".

Asociatia Secular - Umanista din Romania (ASUR) a fost fondata in 2010, cu scopul de a promova valorile umanismului secular, cunoasterea stiintifica si gandirea critica. ASUR este membra a International Humanist and Ethical Union (IHEU).