Primaria Capitalei a anuntat ca in primavara vor incepe lucrarile la alte doua parcari subetarane in zona centrala - una sub strada Edgar Quinet, alta sub Piata Walter Maracineanu, langa parcul Cismigiu. La aproape trei saptamani de la inaugurare, parcarea de sub Piata Universitatii, unde s-au investit zece milioane de euro, este pe jumatate goala. Alte trei parcari din zona centrala - parcarea de la Intercontinental, cea de la magazinul Cocor si cea de la Unirea - unde s-au ingropat alte zeci de milioane de euro, sunt in aceeasi situatie. Intre timp, desi aceste parcari ar fi trebuit sa curete strazile de masini, soferii parcheaza in continuare pe trotuare si in pietele publice, o plimbare prin centrul orasului fiind o adevarata provocare. Autoritatile, cel putin pana acum, sunt ingaduitoare cu soferii nedisciplinati. Mai mult, chiar angajatii institutiilor care ar trebui sa vegheze la respectarea acestor reguli, parcheaza pe trotuar si in alte locuri nepermise.

In centru Capitalei sunt patru parcari mari: parcarea subterana de la Universitate, parcarea de la Intercontinental, parcarea de la magazinul Cocor si cea de la Unirea. In total, insumeaza aproximativ 2.500 locuri de parcare: 425 parcarea de la Universitate, 900 locuri cea de la Intercontinental, 200 cea de la Cocor si 1000 parcarea de la magaziunul Unirea.

Parcarea de la Intercontinental a fost construita inainte de 1990, cea de la Unirea in 2005, cea de magazinul Cocor in 2011, iar cea de la Universitate in 2012, fiind inaugurata in urma cu trei saptamani. Parcarea de la Cocor a fost construita de un investitor privat, iar cele de la Unirii si Universitate in parteneriat public-privat, valoarea investitiei fiind de circa 10 milioane de euro pentru fiecare. Tariful de parcare pe ora, in cele patru locatii, variaza intre 2 si 3 lei/ora, persoanele interesate avand posibilitatea sa achizitioneze si abonamente lunare.

Reporterii HotNews.ro au fost miercuri, in ajun de Mos Nicoae, in toate cele patru parcari din centrul Capitalei. Desi a fost o zi aglomerata, pe langa traficul obisnuit, bucurestenii iesind si la cumparaturi pentru sarbatorile de iarna, aproximativ jumatate dintre locurile de parcare erau neocupate.

Parcarea subterana de la Universitate

  • a fost inaugurata pe 15 noiembrie 2012;
  • are 425 de locuri de parcare dispuse pe trei niveluri in subteran;
  • accesul in parcare se face din: str. Acedemiei, str. Toma Caragiu;
  • taxa de parcare: 2,5 lei pe ora in cursul saptamanii pana la ora 20.00. 1 leu/ora noaptea si in weekend. Pretul abonamentelor variza intre 150 si 500 lei/ luna, in functie de perioada pe care sunt facute;
  • marti dimineata, cand acccesul in parcare se facea inca gratuit,  la ora 11.00, 286 de locuri de parcare erau libere;
  • miercuri dimineata, in prima zi in care s-a perceput taxa de parcare (primele doua ore fiind gratuit) la ora 11.00, aproximativ 200 de locuri de parcare erau libere, iar ora 15.30 - 217 locuri erau neocupate;
  • parcarea a fost realizata in parteneriat privat de Primaria Capitalei si firma Interparking, valoarea investitiei ridicandu-se la circa 10 milioane euro;

FOTO: Locuri libere in Parcarea de la Universitate

Parcarea supraterana de la Cocor

  • a fost deschisa in 2011;
  • are 200 de locuri dispuse pe 7 niveluri;
  • accesul in parcare se face din: Str. Baratiei din Bd. Corneliu Coposu, Str. Baia de Fier din Str. Sf. Vineri si Str. Patriei din Bd. Corneliu Coposu;
  • taxa de parcare este de 2lei/ora, iar costul abonamentelor lunare variaza intre 42-55 euro plus TVA, in functie de perioada pe care este facut;
  • miercuri, in jurul orei 15.00, din cele 200 de locuri de parcare, 132 erau goale;
  • a fost construita de proprietarii magazinului Cocor;

Parcarea supraterana de la Unirii

  • a fost deschisa in 2005;
  • are 1000 locuri de parcare dispuse pe 6 nivele;
  • accesul in parcare se face din str. Manulari;
  • taxa de parcare este de 3 lei/ora, iar costul abonamentelor lunare variaza intre 30 si 90 euro plus TVA.
  • miercuri, in jurul orei 15.00, din cele 6 nivele de parcare, doar primul era complet ocupat, restul fiind aproape goale;
  • a fost construita in parteneriat public-privat de Primaria Sectorului 3 si firma Nova Trade;

Parcaj subteran Intercontinental

  • a fost deschis inainte de 1990;
  • are aproximativ 900 locuri de parcare. Dintre acestea, aproximativ 150 sunt destinate parcarii cu plata pe ora, iar restul parcarii in regim abonament;
  • accesul in parcare se face din: str Ion Campineanu la intersectia cu bd. N. Balcescu, str. Tudor Arghezi, rondul din fata intrarii in Hotelul Intercontinental;
  • taxa de acces in parcare este de 2,5 lei pe ora, iar abonamente lunare costa intre 290 si 420 lei;
  • miercuri, in jurul orei 16.00, circa jumatate dintre locurile de parcare destinate platii cu ora erau goale.

Nebunia masinilor parcate in piete, pe stradute si trotuare

Desi cele patru mari parcari din centrul orasului erau pe jumatate goale, deci soferii ar fi avut unde parca fara probleme, masinile sunt lasate in continuare pe trotuar. Acolo nu se plateste taxa de parcare, iar politia este iertatoare cu soferii care nu respecta legea si parcheaza in mod nesimtit.

Cu toate ca primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a promis ca o data cu inaugurarea parcarii subterane de la Universitate, conducatorii auto nu vor mai putea lasa masina pe stradutele din jurul parcarii si mai ales pe trotuar, acestia urmand sa fie amendati sau sa li se ridice masina, masinile troneaza in continuare pe trotuar.

Masinile eliberate de pe Str. Academiei si Doamnei, parcate mai nou in Piata Tricolorului din fata Cercului Militar

"Strazile vor fi eliberate de masini. Masinile parcate ilegal, la suprafata, vor fi ridicate. Trebuie sa ne diciplinam si noi. Nu putem sa parcam oriunde, pe trotuar. Vom desfiinta parcarile stradale de pe strazile din jur. Am inceput refacerea trotuarelor, am pus bolarzi, vom pastra cateva locuri de parcare in fata la ambasada Cehiei, dar atat. Strazile din spatele parcarii vor de veni pietonale, aria pietei va fi pietonala, str.Ghica, str. Toma Caragiu", declara Sorin Oprescu.

Reporterii HotNews.ro au descoperit pe teren urmatoarea situatie:

- miercuri dimineata - ora 10:50: pe bulevardul Regina Elisabeta sunt parcate masini de o parte si de alta a strazii, pe trotuare. Din loc in loc, autovehiculele stationeaza pe avarie chiar pe prima banda, destinata exclusiv autobuzelor.

Piata Tricolorului din fata Cercului Militar National a devenit o adevarata parcare. In fata CCA, in lateral si peste drum - peste tot masini parcate.

- miercuri dimineata - ora 11.05: vizavi de hotelul Intercontinental, aproape de Piata 1 decembrie 1989, intr-o zona proaspat refacuta si pavata, snt parcate zeci de masini. Desi langa ele este rampa de acces in parcarea subterana de la Inter, cu aproape 900 de locuri de parcare, multi soferi parcheaza in fata magazinelor si a restaurantului de la suprafata. Langa intrarea in parcare, pe strada Ion Campineanu, la intersectia cu bld. N. Balcescu, masinile sunt parcate de-o parte si de alta a strazii desi semnele din zona arata clar ca oprirea si stationarea este interzisa. Traficul pe strada Campineanu se desfasoara pe un singur fir.

- miercuri dimineata - ora 11:15: pe bd I.C. Bratianu, de ambele parti, masinile sunt parcate pe trotuar, iar spatiul lasat liber pentru pietoni este extrem de ingust. Situatia este aceeasi de la Piata Universitatii pana la Piata Unirii si la fel si pe trotuarul din fata Hanului lui Manuc.

FOTO: Masini pe trotuarul din fata Hanului lui Manuc

- miercuri dimineata - ora 11:25: langa parcarea de la Unirii, in spatele complexului comercial, sunt zeci de masini parcate, inghesuite una langa alta, urcate peste borduri si trotuare. La fel si in jurul magazinului si parcarii de la Cocor, unde indiferent de cati stalpisori sunt pusi pe amrginea trotuarului, zeci de masini stau parcate ilegal, chiar sub semnele de "oprirea interzisa" si indicatoarele catre parcarile de la Cocor si Universitate.

- miercuri dimineata - ora 11:35: pe strada Ion Ghica (langa Biserica Rusa), chiar pe unde se intra in parcarea subterana de la Universitate, sunt parcate masini pe trei randuri, iar circulatia se desfasoara cu greu, pe un singur fir. Chiar in dreptul intrarii in parcare, la momentul cand reporterii HotNews.ro erau in zona, doua masini erau parcate si puse pe avarie si obstructionau accesul la parking.

Pe Strada Doamnei, inainte de BNR si dupa BNR, masinile parcheaza chiar si in doua randuri.

FOTO: Masini parcate pe mai multe randuri, in spatele Muzeului de Istorie a Mun. Bucuresti

Singurerele strazi care s-au eliberat de masini dupa inaugurarea parcarii subterane de la Universitate sunt: strada Academiei, de la intersectia cu strada Doamnei pana la intersectia cu bd Regina Elisabeta si str. Doamnei in dreptul BNR. Chiar si aici insa gasesti din cand in cand cate o masina pe avarie. Mai mult, interesant este ca, imediat dupa ce municipalitatea a interzis parcarea pe cele doua stradute masinile au inceput sa parcheze pe spatiul public din fata Cercului Militar National.

FOTO: Strada Academiei, curatata de masini parcate ilegal

FOTO: Strada Academiei, colt cu str. Doamnei

Primaria Capitalei: In ultimele trei saptamani am amendat 27 de soferi

Reprezentantii Primariei Capitalei au declarat pentru HotNews.ro ca in ultimele trei saptamani a amendat 27 de soferi care au parcat neregulamentar, valoarea contraventiilor ridicandu-se la 4.380 lei, si a dat 292 de avertismente. Referitor la gradul de ocupare al parcarii, reprezentantii instituriei spun ca zilnic, in parcarea subterana de la Universitate parcheaza aproximativ 1.000-1.200 de masini, iar miercuri, au cifra a crescut la 1.900. Nu ne-au fost furnizate date cu privire la procentul mediu de ocupare al parcarii subterane.

HotNews.ro a vrut sa ia legatura si cu reprezentantii firmei Interparking, partenerul Primariei Capitalei, care a investit zece milioane de euro pentru construirea acestei parcari, pentru a comenta aceasta situatie, dar reprezentantii municipalitatii au declarat ca acestia nu doresc sa dea declaratii pe acest subiect.

HotNews.ro a scris saptamana trecuta despre masinile parcate pe strazile pietonale din Centrul Istoric al Capitalei. Razvan Popa, purtatorul de cuvant al Politiei Locale Bucuresti a declarat atunci ca institutia pe care o reprezinta da amenzi si averismente soferilor indisciplinati, dar ca lipsa de educatie si amenzile prea mici isi spun cuvantul:

"Eu cred ca o marire substantiala a sanctiunii, o sanctiune speciala si in cuantum mai mare ar ajuta ca pe viitor lucrurile acestea sa nu se mai intample. Asta inseamna si un cadru legislativ nou. O decizie prin care sa sanctionezi pe acele persoane care forteaza si nu vor decat sa ajunga cu masina in buricul centrului istoric. Acum noi mergem pe tot felul de normative, pe parcarea interzisa, accesul interzis. Sume care variaza - in jur de 200 de lei, deci vorbim de sume relativ mici. Exista, inca din nefericire, oameni care spun "Ba, da-mi trei amenzi. Nu-mi da una, da-mi trei si lasa-ma sa intru". Dar una e sa-i dai 5 lei amenda, si alta e sa-i dai 500 de lei", a declarat acesta.

"O alta cauza este lipsa de educatie. Este neplacut sa stai vara la o masa, la terasa, si sa treaca pe langa tine duba care da damfuri de motorina. Aluia din duba nu ii pasa, nu-l intereseaza. El vrea sa o ia pe strada aia, la ora aia, pe unde vrea el sa mearga. El stie ca programul e intre 6 si 8 si ca atunci poate intra fara nici o problema. De ce risca? Eu personal nu-mi dau seama. Cred, totusi, ca tine de aceasta lipsa de educatie", mai spune Razvan Popa.

  • HotNews.ro isi invita cititorii la o dezbatere: Ce parere aveti despre soferii care parcheaza pe trotuar? Cum ar trebui sanctionati? Credeti ca Politia si celelalte autoritati se implica suficient? Asteptam comentariile d-voastra!