Arhiepiscopia Romana a cerut mai multor primarii din Romania donatii de peste un milion de euro fiecare pentru continuarea lucrarilor la Catedrala Mantuirii Neamului, dupa cum au confirmat pentru HotNews.ro primarii din Pitesti si Giurgiu. Deocamdata administratiile locale nu au luat o decizie cu privire la suma pe care o vor dona Bisericii, hotararea urmand sa fie luata la inceputul anului 2013, o data cu aprobarea bugetelor locale. Purtatorul de cuvant al Patriarhiei, parintele Constantin Stoica, a declarat pentru HotNews.ro ca "este probabil" ca Patriarhia sa fi trimis astfel de cereri de donatie, intrucat legea prevede acest lucru.

Catedrala Mantuirii NeamuluiFoto: AGERPRES

Primarul orasului Pitesti, Tudor Pendiuc, a declarat pentru HotNews.ro ca a primit de la Patriarhia Romana o cerere de donatie de 5 milioane lei: "Din ce stiu eu, este o scrisoare trimisa la toate primariile din orasele resedinta de judet. Nu iau eu hotararea pentru acordarea acestui sprijin financiar, ci Consiliul local. Eu am prezentat aceasta cerere Consiliului. Deocamdata nu au zis nimic, deoarece este o cheltuiala neprevazuta. Se va discuta anul viitor, cand se va face proiectul de buget". Orasul Pitesti are in anul 2012 un buget de 280 milioane lei (circa 70 milioane euro).

Si primarul orasului Giurgiu, Nicolae Barbu, a primit o astfel de cerere: "Si Primaria Giurgiu a primit o astfel de cerere de la un consilier al Preasfintiei Sale, Patriarhul Daniel. Am facut un raspuns, ca vom ajuta in limita posibilitatilor. Noi avem pe plan local trei biserici in curs de construire. Sigur, ne dorim sa avem o Catedrala a Mantuirii Neamului, ca toate capitalele europene, insa vrem sa avem si in cadrul comunitatii locale un lacas de cult in care lumea sa mearga. Inca nu am stabilit suma pe care o vom dona Patriarhiei. Vom hotari anul viitor, in functie de venituri. I-am spus si domnului consilier ca nu pot avansa o suma. Este bine sa fim alaturi de Biserica, dar avem si noi prioritatile noastre". Bugetul orasului Giurgiu pe anul 2012 este 107 milioane lei (circa 23 milioane euro).

Reprezentantii Primariei Bacau sustin ca nu li s-a cerut o astfel de donatie. "Am verificat la registratura si nu am gasit o astfel de cerere. Nu stiu ce au primit alte primarii, dar la noi nu este nimic", a declarat purtatorul de cuvant al Primariei Bacau, Ionut Tomescu.

Purtatorul de cuvant al Patriarhiei, parintele Constantin Stoica, a declarat pentru HotNews.ro ca este probabil ca Patriarhia sa fi trimis astfel de cereri de donatie, intrucat legea prevede acest lucru. "Este posibil sa se fi trimis o astfel de cerere. Legea prevede acest lucru. Pot fi facute pentru Catedrala Mantuirii Neamului donatii de catre autoritatile locale si Guvern. Catedrala este reprezentativa pentru poporul roman. Costurile Catedralei sunt de 100 de milioane de euro, nu 400, asa cum s-a vehiculat in presa. Sursele de finantare sunt donatiile credinciosilor si sprijinul oferit de autoritatile locale si centrale", a declarat parintele Constantin Stoica.

In anul 2012, Primaria Capitalei a donat pentru Catedrala Mantuirii Neamului 10 milioane lei. “L-am rugat pe Preafericitul sa ne faca si noua o strana unde sa scrie “Primaria Municipiului Bucuresti”, iar Preafericitul ne-a binecuvantat”, a declarat primarul general, Sorin Oprescu, in iunie 2011 cand s-a adus vorba pentru prima data despre aceasta donatie. In 2011 si Guvernul a acordat aceeasi suma.