Primaria Capitalei a inaugurat, luni, strapungerea Doamna Ghica - Chisinau, cu o intarziere de circa 4 ani. Artera are o lungime de 1,8 km si face legatura intre Soseaua Colentina si Cartierul Pantelimon. Pana acum, soferii puteau ajunge dintr-o parte in alta ocolind pe Soseaua Fundeni sau Mihai Bravu. Dupa darea in folosinta a arterei, distanta parcursa se reduce cu circa 5 km si aproximativ 10-15 minute. Proiectul a fost finantat de Primaria Capitalei, investitia ridicandu-se la 67,5 milioane lei. Evenimentul are loc cu sase zile inainte de alegerile parlamentare, iar la inaugurare a participat premierul Victor Ponta (USL). In plus, chiar la intrarea pe noul drum se afla un afis electoral apartinand USL. Sorin Oprescu a declarat ca l-a invitat pe premier la inaugurare pentru ca acesta sa vada ca orasul se dezvolta.

Strapungerea Doamna Ghica-Chisinau incepe de la intersectia strazii D-na Ghica cu str. Heliade intre Vii, trece pe langa parcul Lunca Florilor, traverseaza calea ferata si ajunge in spatele Pietei Delfinul, dupa care debuseaza in Soseaua Pantelimon la intersectie cu bd. Chisinau. Artera are doua benzi pe sens, iar pe mijloc este prevazut un spatiu verde peste care ar putea trece in viitor linia de tramvai. Pe marginea drumului au fost amenajate alveole pentru statiile RATB.

Traversarea caii ferate se face prin intermediul unui pasaj suprateran cu o lungime de 363 metri. Pe sub pasaj este o bretea de circulatie unde soferii pot intoarece si 91 locuri de parcare. Strapungerea Doamna Ghica - bd. Chisinau completeaza inelul median de circulatie

"Aceasta strapungere leaga trei cartiere - Colentina, Petricani si Pantelimon. Mai departe, acestea sunt legate cu Balta Alba si Berceni dupa care ne ducem cu pod peste Dambovita si in acest moment jumatate de inelul median este gata. Vom iesi din Bucuresti folosind aceasta artera. Strapungerea va ajuta foarte mult traficul de pe Autostrada A3 care va intra in Petricani.

Mai avem un proiect de largire a strazii Fabrica de Glucoza dar trebuie sa descarcam traficul si catre zona de Est si de Sud. Pe zi, asteptam sa circule pe aceasta noua strada circa 35.000 de masini in ambele sensuri", a declarat primarul general, Sorin Oprescu, la inaugurare. Capacitatea arterei este de circa 80.000 de autovehicule/zi.

Strapungerea Doamna Ghica- Bd. Chisinau

Strapungerea Doamna Ghica- Bd. Chisinau

Foto: Hotnews

In ceea ce priveste transportul public in zona, directorul executiv al Directiei de Transporturi din cadrul Municipalitatii, Ion Dedu, a precizat ca ’’in perioada urmatoare vor fi intorduse linii de autobuz, iar in conditiile dezvoltarii urbanistice a zonei si a cresterii cererii de calatorie din zona, va fi realizata si o linie de tramvai, spatiul rezervat acesteia fiind prevazut inca de acum in axul strazii’’.

Daca la intersectia noii artere de circulatie cu str. Doamna Ghica, traficul s-a desfasurat fara probleme, la intersectia cu bd. Basarabiei s-a format coada inca din primele minute dupa inaugurare. Astfel, soferii care vin de pe strada Doamna Ghica si intentioneaza sa iasa pe Soseaua Pantelimon se impotmolescla primul semafor de pe bd. Chisinau, intrucat, din cauza masinilor parcate pe margine, circulatia se restrange la o banda pe sens din fata Pietei Delfinul pana la intersectia cu Soseaua Pantelimon.

Pentru a rezolva aceasta problema Primaria Capitalei vrea sa construiasca un pasaj subteran pe sub Sos. Pantelimon.

"Continuam lunile urmatoare, sper ca si vremea sa ne permita, sa incepem sa sapam la intersectia cu Pantelimonul, sa putem trece pe dedesut cu un pasaj subteran, in asa fel incat circulatia sa se faca mult mai usor spre partea de sud sau spre centru pentru masinile care vin de pe Pantelimon", a explicat Oprescu.

  • FOTOGALERIE - Strapungerea Dna. Ghica - Bd. Chisinau

La sfarsitul lunii septembrie, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat cheltuirea sumei de 30 de milioane de euro pentru construirea acestui pasaj. Pentru realizarea proiectuluisunt propuse doua solutii. Prima dintre ele nu presupune expropieri dar circulatia tramvaielor este mentinuta la suprafata, pe directia Bd Chisinau - Soseaua Pantelimon si nu permite amplasarea unei viitoare linii de tramvai pe axul drumului.

A doua solutie permite mentinerea circulatiei la suprafata pe directia Bulevardul Chisinau - Soseaua Pantelimon cat si rezervarea in axul central al pasajului a spatiului necesar unei noi linii de tramvai pe directia Doamna Ghica - Bulevardul Chisinau. In cel de-al doilea caz ar rezulta costuri suplimentare din cauza demolarii complexului agro-industrial Delfinului, expropierea a jumatate din terenul aferent constructiei si despagubirea agentilor comerciali ce-si desfasoara activitatea in aceasta cladire. In hotarare de Consiliu General se recomanda realizarea solutiei numarul 1, care presupune o lungime a pasajului de 373 metri, rampa nordica avand o lungime de 124 metri iar cea sudica de 165 metri. Solutia numarul doi ar presupune o lungime a pasajului de 415 metri.

Pentru fluidizarea circulatiei pe inelul median, edilul sef a declarat ca va face un pasaj suprateran si peste Soseaua Colentina, la intersectia cu str. Doamna-Ghica, va termina strapungerea Nicolae Grigorescu - Splai Dudescu si podul peste Dambovita (zona Splaiul Unirii). In plus, municipalitatea doreste sa introduca mai multe sensuri unice in zona centrul orasului.

"In momentul de fata avem in curs de realizare un proiect care propunere introducerea mai multor strazi cu sens unic in centrul orasului. Calea Floreasca si Barbu Vacarescu au fost cuprinse in acest proiect. Din analizele pe care le-am facut a reiesit ca o data cu punerea in functiune a strazii Avionului, care va face legatura cu cartierul Henry Coanda, va trebui sa realizam sens unic pe Calea Floreasca - dinspre Soseaua Pipera spre Sfefan cel Mare - contrasensul urmand sa fie realizat pe bd. Barbu Vacarescu. Acest lucru poate fi pus in functiune dupa ce vom moderniza linia de tramvai de pe bd. Barbu Vacarescu", a declarat Ion Dedu, directorul executiv al Directiei de Transporturi din cadrul Municipalitatii.

Lucrarile la strapungerea Doamna Gica Chisinau au inceput in 2006, pana in 2008 realizandu-se circa 55 la suta din lucrare, potrivit municipalitatii. Din vara anului 2008 santierul a ramas abandonat din cauza unor neintelegeri intre Primaria Capitalei si constructorul care executa lucrarea - compania Lena Construcoes. Primarul Sorin Oprescu a declarat in mai multe randuri ca lucrarile au fost oprite datorita exproprierilor dar si din cauza evaluării incorecte a devizului iniţial care ar fi fost cu 250% mai mare decat s-a prevazut initial.

“Constructorul, Lena Engenharia e Construcoes, a abandonat lucrarea in anul 2008 si, desi avea obligaţia, conform contractului, să asigure conservarea şi punerea în siguranţă a lucrarilor, acestea au rămas abandonate. După doi ani de negocieri cu constructorul, municipalitatea a decis rezilierea contractului, în octombrie 2010 fiind trimisă notificarea. Contractul cu firma Lena Engenharia e Construcoes a fost reziliat, in caz contrar nu s-ar fi putut realiza noua procedura de atribuire”, au precizat reprezentantii municipalitatii la vremea respectiva.

Pentru lucrarile realizate pana in momentul respectiv s-au platit circa 30 milioane lei. In toamna anului 2011 s-a desemnat prin licitatie constructorul care a continuat lucrarea, contractul fiind atribuit consortiului SCT Bucuresti SA - TECNIC Consulting Engineering Romania SRL pentru suma de circa 37,5 milioane lei.

Pe langa lucrarile ramase nefinalizate, Primaria Capitalei a platit si pentru repararea drumului, in care au aparut gropi si a rampelor la pasaj care se aflau in stare avansata de degradare. Lucrarile au inceput pe data de 1 noiembrie 2011 si ar fi trebuit terminate pe 1 august 2012. Astfel, lucrarea a fost inaugurata cu o intarziere de trei luni. Potrivit datelor furnizate de municipalitate, pana acum s-au platit catre constructor circa 30 milioane de lei, ramanand un rest de plata de aproximativ 7 milioane lei.

Strapungerea Dna. Ghica - Bd. Chisinau - detalii:

Data inceperii lucrarii: 12 octombrie 2006;

Data prevazuta pentru finalizarea lucrarii: 15 octombrie 2008;

Buget initial: 23.789.870 de lei (inclusiv TVA) / 5,66 milioane de euro;

Constructor: Lena Engenharia e Construcoes SA

Blocaje: Santierul s-au oprit in 2008 din cauza unor neintelegeri intre beneficiar si constructor, fiind executata circa 55% din lucrare. In toamna anului 2011, municipalitatea a organizat o noua licitatie.

Data reinceperii lucrarilor: 1 noiembrie 2011;

Data prevazuta pentru finalizarea lucrarii: 1 august 2012;

Data inaugurarii: 3 decembrie 2012;

Intarziere: 3 luni;

Constructor: SCT;

Valoarea contractului cu SCT: circa 37,5 milioane lei;

Valoarea totala a investitiei: 65 milioane lei;

Intarziere per total: 4 ani si 4 luni.

Referinte: