​​VIDEO FOTOGALERIE Primaria Capitalei a inaugurat strapungerea Doamna Ghica - Chisinau. Artera face legatura intre Soseaua Colentina si Cartierul Pantelimon

de Catiusa Ivanov, Victor Cozmei     HotNews.ro
Luni, 3 decembrie 2012, 16:21 Actualitate | Administratie Locala


Primaria Capitalei a inaugurat, luni, strapungerea Doamna Ghica - Chisinau, cu o intarziere de circa 4 ani. Artera are o lungime de 1,8 km si face legatura intre Soseaua Colentina si Cartierul Pantelimon. Pana acum, soferii puteau ajunge dintr-o parte in alta ocolind pe Soseaua Fundeni sau Mihai Bravu. Dupa darea in folosinta a arterei, distanta parcursa se reduce cu circa 5 km si aproximativ 10-15 minute.  Proiectul a fost finantat de Primaria Capitalei, investitia ridicandu-se la 67,5 milioane lei. Evenimentul are loc cu sase zile inainte de alegerile parlamentare, iar la inaugurare a participat premierul Victor Ponta (USL). In plus, chiar la intrarea pe noul drum se afla un afis electoral apartinand USL. Sorin Oprescu a declarat ca l-a invitat pe premier la inaugurare pentru ca acesta sa vada ca orasul se dezvolta.
Strapungerea Doamna Ghica-Chisinau incepe de la intersectia strazii D-na Ghica cu str. Heliade intre Vii, trece pe langa parcul Lunca Florilor, traverseaza calea ferata si ajunge in spatele Pietei Delfinul, dupa care debuseaza in Soseaua Pantelimon la intersectie cu bd. Chisinau. Artera are doua benzi pe sens, iar pe mijloc este prevazut un spatiu verde peste care ar putea trece in viitor linia de tramvai. Pe marginea drumului au fost amenajate alveole pentru statiile RATB.

Traversarea caii ferate se face prin intermediul unui pasaj suprateran cu o lungime de 363 metri. Pe sub pasaj este o bretea de circulatie unde soferii pot intoarece si 91 locuri de parcare. Strapungerea Doamna Ghica - bd. Chisinau completeaza inelul median de circulatie

"Aceasta strapungere leaga trei cartiere -  Colentina, Petricani si Pantelimon. Mai departe, acestea sunt legate cu Balta Alba si Berceni dupa care ne ducem cu pod peste Dambovita si in acest moment jumatate de inelul median este gata. Vom iesi din Bucuresti folosind aceasta artera. Strapungerea va ajuta foarte mult traficul de pe Autostrada A3 care va intra in Petricani.

Mai avem un proiect de largire a strazii Fabrica de Glucoza dar trebuie sa descarcam traficul si catre zona de Est si de Sud. Pe zi, asteptam sa circule pe aceasta noua strada circa 35.000 de masini in ambele sensuri",  a declarat primarul general, Sorin Oprescu, la inaugurare. Capacitatea arterei este de circa 80.000 de autovehicule/zi.

Strapungerea Doamna Ghica- Bd. Chisinau
Foto: Hotnews
In ceea ce priveste transportul public in zona, directorul executiv al Directiei de Transporturi din cadrul Municipalitatii, Ion Dedu, a precizat ca ’’in perioada urmatoare vor fi intorduse linii de autobuz, iar in conditiile dezvoltarii urbanistice a zonei si a cresterii cererii de calatorie din zona, va fi realizata si o linie de tramvai, spatiul rezervat acesteia fiind prevazut inca de acum in axul strazii’’.

Daca la intersectia noii artere de circulatie cu str. Doamna Ghica, traficul s-a desfasurat fara probleme, la intersectia cu bd. Basarabiei s-a format coada inca din primele minute dupa inaugurare. Astfel, soferii care vin de pe strada Doamna Ghica si intentioneaza sa iasa pe Soseaua Pantelimon se impotmolescla primul semafor de pe bd. Chisinau, intrucat, din cauza masinilor parcate pe margine, circulatia se restrange la o banda pe sens din fata Pietei Delfinul pana la intersectia cu Soseaua Pantelimon.

Pentru a rezolva aceasta problema Primaria Capitalei vrea sa construiasca un pasaj subteran pe sub Sos. Pantelimon.

"Continuam lunile urmatoare, sper ca si vremea sa ne permita, sa incepem sa sapam la intersectia cu Pantelimonul, sa putem trece pe dedesut cu un pasaj subteran, in asa fel incat circulatia sa se faca mult mai usor spre partea de sud sau spre centru pentru masinile care vin de pe Pantelimon", a explicat Oprescu.

 • FOTOGALERIE - Strapungerea Dna. Ghica - Bd. ChisinauLa sfarsitul lunii septembrie, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat cheltuirea sumei de 30 de milioane de euro pentru construirea acestui pasaj. Pentru realizarea proiectuluisunt propuse doua solutii.  Prima dintre ele nu presupune expropieri dar circulatia tramvaielor este mentinuta la suprafata, pe directia Bd Chisinau - Soseaua Pantelimon si nu permite amplasarea unei viitoare linii de tramvai pe axul drumului.

A doua solutie permite mentinerea circulatiei la suprafata pe directia Bulevardul Chisinau - Soseaua Pantelimon cat si rezervarea in axul central al pasajului a spatiului necesar unei noi linii de tramvai pe directia Doamna Ghica - Bulevardul Chisinau. In cel de-al doilea caz ar rezulta costuri suplimentare din cauza demolarii complexului agro-industrial Delfinului, expropierea a jumatate din terenul aferent constructiei si despagubirea agentilor comerciali ce-si desfasoara activitatea in aceasta cladire. In hotarare de Consiliu General se recomanda realizarea solutiei numarul 1, care presupune o lungime a pasajului de 373 metri, rampa nordica avand o lungime de 124 metri iar cea sudica de 165 metri. Solutia numarul doi ar presupune o lungime a pasajului de 415 metri.

Pentru fluidizarea circulatiei pe inelul median, edilul sef a declarat ca va face un pasaj suprateran si peste Soseaua Colentina, la intersectia cu str. Doamna-Ghica, va termina strapungerea Nicolae Grigorescu - Splai Dudescu si podul peste Dambovita (zona Splaiul Unirii). In plus, municipalitatea doreste sa  introduca mai multe sensuri unice in zona centrul orasului.

"In momentul de fata avem in curs de realizare un proiect care propunere introducerea mai multor strazi cu sens unic in centrul orasului. Calea Floreasca si Barbu Vacarescu au fost cuprinse in acest proiect. Din analizele pe care le-am facut a reiesit ca o data cu punerea in functiune a strazii Avionului, care va face legatura cu cartierul Henry Coanda, va trebui sa realizam sens unic pe Calea Floreasca - dinspre Soseaua Pipera spre Sfefan cel Mare - contrasensul urmand sa fie realizat pe bd. Barbu Vacarescu. Acest lucru poate fi pus in functiune dupa ce vom moderniza linia de tramvai de pe bd. Barbu Vacarescu", a declarat Ion Dedu, directorul executiv al Directiei de Transporturi din cadrul Municipalitatii.

Lucrarile la strapungerea Doamna Gica Chisinau au inceput in 2006, pana in 2008 realizandu-se circa 55 la suta din lucrare, potrivit municipalitatii. Din vara anului 2008 santierul a ramas abandonat din cauza unor neintelegeri intre Primaria Capitalei si constructorul care executa lucrarea - compania Lena Construcoes. Primarul Sorin Oprescu a declarat in mai multe randuri ca lucrarile au fost oprite datorita exproprierilor dar si din cauza evaluării incorecte a devizului iniţial care ar fi fost cu 250% mai mare decat s-a prevazut initial.

“Constructorul, Lena Engenharia e Construcoes, a abandonat lucrarea in anul 2008 si, desi avea obligaţia, conform contractului, să asigure conservarea şi punerea în siguranţă a lucrarilor, acestea au rămas abandonate. După doi ani de negocieri cu constructorul, municipalitatea a decis rezilierea contractului, în octombrie 2010 fiind trimisă notificarea. Contractul cu firma Lena Engenharia e Construcoes a fost reziliat, in caz contrar nu s-ar fi putut realiza noua procedura de atribuire”, au precizat reprezentantii municipalitatii la vremea respectiva.

Pentru lucrarile realizate pana in momentul respectiv s-au platit circa 30 milioane lei. In toamna anului 2011 s-a desemnat prin licitatie constructorul care a continuat lucrarea, contractul fiind atribuit consortiului SCT Bucuresti SA - TECNIC Consulting Engineering Romania SRL pentru suma de circa 37,5 milioane lei.

Pe langa lucrarile ramase nefinalizate, Primaria Capitalei a platit si pentru repararea drumului, in care au aparut gropi si a rampelor la pasaj care se aflau in stare avansata de degradare. Lucrarile au inceput pe data de 1 noiembrie 2011 si ar fi trebuit terminate pe 1 august 2012. Astfel, lucrarea a fost inaugurata cu o intarziere de trei luni. Potrivit datelor furnizate de municipalitate, pana acum s-au platit catre constructor circa 30 milioane de lei, ramanand un rest de plata de aproximativ 7 milioane lei.


Strapungerea Dna. Ghica - Bd. Chisinau - detalii:

Data inceperii lucrarii:
12 octombrie 2006;
Data prevazuta pentru finalizarea lucrarii: 15 octombrie 2008;
Buget initial: 23.789.870 de lei (inclusiv TVA) / 5,66 milioane de euro;
Constructor: Lena Engenharia e Construcoes SA
Blocaje: Santierul s-au oprit in 2008 din cauza unor neintelegeri intre beneficiar si constructor, fiind executata circa 55% din lucrare. In toamna anului 2011, municipalitatea a organizat o noua licitatie.

Data reinceperii lucrarilor: 1 noiembrie 2011;
Data prevazuta pentru finalizarea lucrarii: 1 august 2012;
Data inaugurarii: 3 decembrie 2012;
Intarziere: 3 luni;
Constructor: SCT;
Valoarea contractului cu SCT: circa 37,5 milioane lei;
Valoarea totala a investitiei: 65 milioane lei;
Intarziere per total: 4 ani si 4 luni.

Referinte:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

16872 vizualizari

 • +16 (16 voturi)    
  Guinness Book (Luni, 3 decembrie 2012, 16:29)

  Rasmus [utilizator]

  In cati ani s-a strapuns chestia asta?
  • +7 (7 voturi)    
   6 ani s-au straduit sa blocheze intersectia (Luni, 3 decembrie 2012, 18:16)

   subcultura [utilizator] i-a raspuns lui Rasmus

   de la Doamna Ghica. Ghiciti unde isi va rupe gatul tot traficul de pe aceasta strapungere? Da!! Asa e!! In intersectia Dna Ghica care este deja ultra aglomerata.
 • +26 (28 voturi)    
  Dupa 4 ani si de 3 ori mai scump... Felicitari ! (Luni, 3 decembrie 2012, 16:29)

  Ritzi Pitzi [utilizator]

  Tactica veche: se taraganeaza o lucrare, se aproba mariri de costuri si intr-un final apoteotic lucrarea este finalizata cu un rasuflat de usurare ca s-a inchis odata santierul ala care ne umplea de praf si noroaie.

  Cu ce pret, nu mai conteaza, bine ca s-a terminat...!

  Multumesc Oprescule, sa-ti fie de cap !
 • +20 (24 voturi)    
  Tov. "Ponteausescu" (Luni, 3 decembrie 2012, 16:32)

  uluit [utilizator]

  Taie panglici, pentru imagine politica, asa cum a facut si predecesorul sau (ceasca), pe linie de partid.
  Nu conteaza ca, aceasta lucrare a fost inceputa de cei de dinaintea lui. Important e sa dea bine la mase.
  Tot inainte tovarasi.
 • +3 (13 voturi)    
  intrebare (Luni, 3 decembrie 2012, 16:42)

  bancher [utilizator]

  de unde incepe strapungerea? Daca vin cu masian de la Obor, pe sos Colentina, unde intru pe strapungere? Fac stanga la D-na Ghica?
  Si ies la Delfinului, in Pantelimon?
  Pai nu e totuna daca o iau pe Soseaua Fundeni si traversez podul Fundeni?
  • +8 (8 voturi)    
   ...raspuns (Luni, 3 decembrie 2012, 16:56)

   RevencoAndrei1309873950636 [anonim] i-a raspuns lui bancher

   Daca mergi dinspre Obor, la Doamna Ghica faci dreapta, nu stanga. In principiu solutia asta ar trebui sa descarce destul din traficul de pe fundeni(ceea ce este un lucru excelent, tianand cont de cat de aglomerata este soseaua fundeni dimineata) - lucrarea trebuia facuta de 10 ani. Si urmatorul pas ar putea fi un pod peste intersectia de la Doamna Ghica, altfel se va face o coada imensa la semafor.
  • +7 (7 voturi)    
   daca (Luni, 3 decembrie 2012, 16:58)

   baronul stanganbuch [utilizator] i-a raspuns lui bancher

   vii de la obor faci dreapta, nu stinga, la dna ghica si iesi la delfinului. Pina la fundeni mai ai vreo doua statii lungi de tramvai si iesi la intersectia cu sos.morarilor, nu la delfinului.
   • 0 (0 voturi)    
    da, da, multumesc (Marţi, 4 decembrie 2012, 10:08)

    bancher [utilizator] i-a raspuns lui baronul stanganbuch

    M-am lamurit acum. Fac dreapta la d-na Ghica (nu stiu de ce am scris eu ca fac stanga, pt ca e ilogic sa faci stanga la D-na Ghica ca sa ajungi in Pantelimon), si acolo ies la Delfinului.
    Multumesc de lamuriri, o sa tin cont de strapungere cand am drum prin zona.
  • +2 (2 voturi)    
   Paralel (Luni, 3 decembrie 2012, 17:00)

   aqualung [utilizator] i-a raspuns lui bancher

   E paralel cu Fundeni. Dacă mergi pe Colentina dinspre Obor spre Fundeni, faci dreapta pe Doamna Ghica și o ții înainte.
  • +1 (1 vot)    
   intrebare (Luni, 3 decembrie 2012, 17:17)

   Adi_ro [utilizator] i-a raspuns lui bancher

   Varianta este paralela cu sos. Fundeni, porneste din Doamna Ghica si se finalizeaza la Piata Delfinului, in Pantelimon.
   Vezi maps.google.com, deja s-a actualizat.
   • +5 (5 voturi)    
    SI CE SE VA INTAMPLA... (Luni, 3 decembrie 2012, 18:56)

    schroedinger [utilizator] i-a raspuns lui Adi_ro

    La P-ta Delfinului.... D-zeu cu mila! O sa fie dezastru!
    • +2 (2 voturi)    
     Interesant de văzut (Marţi, 4 decembrie 2012, 11:08)

     aqualung [utilizator] i-a raspuns lui schroedinger

     Bună întrebare. Calea de acces de la Piața Delfinul spre intersecția Șos. Pantelimon/Bd. Chișinău era până acum străjuită de mașini parcate, dublu-parcate sau așezate ciorchine pe ambele părți și pe mijlocul drumului. Dacă nu se eliberează zona de acolo, va fi mai greu cu circulația. Încă nu am trecut pe acolo de la deschiderea arterei, dar voi urmări. Sunt convins că poate funcționa și bine și ordonat.
  • +4 (4 voturi)    
   faci dreapta (Luni, 3 decembrie 2012, 18:03)

   kin3zu78 [utilizator] i-a raspuns lui bancher

   nu stanga ! Oricum tot castigul la timp il pierzi cu varf la iesirea de la piata delfinului ! Bineinteles ca sa lucrat tipic romanesc si nu sa finalizat si largirea benzilor din fata pietei si pana in iesirea in sos pantelimon la 3 benzi ( desi sunt maxim 200 m ) sunt doar 2 din care si pe stanga si pe dreapta sunt parcate masini si cu chiu cu vai poti numi ceea ce ramane 1 banda de mers ! Iar semaforul nu este corelat tine maxim 10 secunde ca sa poti trece !
 • +9 (9 voturi)    
  e bine (Luni, 3 decembrie 2012, 16:56)

  mos ion roata [utilizator]

  dar se putea si fara figuranti si figuristi!
 • -10 (16 voturi)    
  hidos (Luni, 3 decembrie 2012, 17:13)

  Mazeta [utilizator]

  Românii au obsesiile occidentalilor de acum o sută de ani și filosofia orientalilor de acum o mie de ani. Astfel, dorința de a avea mașină personală și asfalt de jur împrejur se împletește în mod miraculos cu disprețul suveran față de toate reperele materiale și temporale ale acestei lumi.
 • -7 (11 voturi)    
  pasaj ... (Luni, 3 decembrie 2012, 17:13)

  maryus999 [utilizator]

  nu vrem pasaj ... un pasaj ar insemna inca 4 ani de shantier si de praf si noroi ... in loc sa faceti pasaj ati putea largi strada prin eliminarea spatiului verde de pe misloc ... deci blocajul de la intersectia cu pantelimonul poate fi rezolvat prin eliminarea spatiului verde dintre benzi ... este mult mai simplu decat orce pasaj costisitor ...
 • +10 (10 voturi)    
  "Autostrada suspendata"? (Luni, 3 decembrie 2012, 17:18)

  Gryphus [utilizator]

  au trecut deja 5 de cand Oprescu a promis "autostrada suspendata" si nu are nici macar proiectul.
  inainte de alegerile locale a inaugurat pasajul lui Basescu, acum alt pasaj...deci sunt inaugurari electorale, populiste, urmatoarele alegeri fiind in 2014 inseamna ca atunci va mai inaugura o parcare sau ceva
 • +6 (8 voturi)    
  la ce bun? (Luni, 3 decembrie 2012, 18:03)

  22 [utilizator]

  la ce bun daca noua artera te trimite in intersectia doamna ghica, poate cea mai blocata intersectie din bucuresti (ca timp de blocaj) ?

  putea nici sa nu fie strapungerea, daca te trimite intr-un dop.
  • 0 (2 voturi)    
   Nu chiar. (Marţi, 4 decembrie 2012, 11:12)

   aqualung [utilizator] i-a raspuns lui 22

   Mă surprinde ce spui. Doamna Ghica e o intersecție destul de aerisită, o foloseam ca variantă mai puțin aglomerată (de ex. decât Obor, cu tot pasajul ei subteran) atunci când mergeam din Titan spre Pipera. Poate mai la deal, intersecția Doamna Ghica cu Petricani și Lacul Tei (și numai dacă insiști să faci stânga pe Lacul Tei), dar deja asta e în alt loc.

   Problema e la Piața Delfinul, intersecția de acolo nu e gândită să includă un trafic serios venind dinspre nord, ci doar dinspre sud pe Chișinău sau est/vest pe șos. Pantelimon.
 • +1 (1 vot)    
  4 luni + 10 ani (Luni, 3 decembrie 2012, 23:24)

  droco [anonim]

  mie la intarziere imi da 4 luni nu 3 ...
 • +2 (2 voturi)    
  :) (Marţi, 4 decembrie 2012, 6:53)

  thebblack [utilizator]

  mie imi place poza aia cu cei 4 maidanezi...
  • +2 (2 voturi)    
   ... (Marţi, 4 decembrie 2012, 9:32)

   sictireanu [utilizator] i-a raspuns lui thebblack

   Victoras, Crinutz, Felix si Danutz? :)))
 • +2 (2 voturi)    
  Alta treaba de mantuiala.. (Marţi, 4 decembrie 2012, 9:43)

  v_sile [utilizator]

  Nene, degeaba faci 3 benzi late pe podul ala. O sa versi tot estul capitalei in Doamna Ghica, ca multi vor sa ajunga dimineata spre lucru in zonele Aviatiei, Baneasa, Pipera

  Repet, toate aceste benzi se restrang INTR-O SINGURA BANDA pe Doamna Ghica, cand sa traversezi bulevardul Colentina.

  Eu stau chiar pe Doamna Ghica. Pur si simplu asta a fost moarte pe Nil pe strada asta, dinspre Pantelimon. Coada de 2 km. Masina langa masina, nervi, injuratiuri, zeci de minute de asteptare. Eu nu intelegeam ce se intampla. Este horror.

  Si doamna Ghica nu se mai poate lati, deja trece in multe parti pe sub geamurile blocurilor. Nu se mai poate decat renunta la zona verde de pe mijloc, pe care o tunde Ontanu si pune flori inainte de campanie, dar nici macar din aia nu se pot crea doua benzi suplimentare. Banuiesc ca se va trece la ridicarea masinilor care ocupa o banda. Jde mii de masini, care probabil ca or sa parcheze pe blocuri.
  • +2 (2 voturi)    
   Se poate renunța... (Marţi, 4 decembrie 2012, 11:13)

   aqualung [utilizator] i-a raspuns lui v_sile

   Se poate renunța la folosirea străzii Doamna Ghica pe post de parcare. Știu că pentru localnici ideea e foarte nepopulară, dar e singura.
 • +4 (4 voturi)    
  DOM'NE.... (Marţi, 4 decembrie 2012, 10:03)

  schroedinger [utilizator]

  Becurile alea infipte in mijlocul tarlalei sunt senzationale! Cum dracului nu s-au gandit americanii sau nemtii la o astfel de inventie prin care poti sa arunci banul public cu nemiluita!
  Bravo oprescule! Bravo ontane! In locul vostru faceam 2 randuri: unul pentru fiecare sens de circulatie!
 • +1 (3 voturi)    
  Inca un pasaj cvasi-inutil (Marţi, 4 decembrie 2012, 10:29)

  benicio [utilizator]

  Atata timp cat circulatia se gatuie la piata Delfinului si la intersectia cu Colentina, pasajul nu face decat sa alimenteze si mai mult aglomeratia. La fel ca pasajul Pipera, care infunda intersectia cu Nicolae Caranfil. Ce-i mai plac lui Oprescu panglicile taiate si betoanele turnate, exact ca lui Ceausescu. Dar cam atat, la fel ca Ceausescu, nu se ocupa de chestiile cu adevarat greu de rezolvat si care uratesc traiul in Bucuresti: parcari putine, spatii verzi haotice, caini vagabonzi...
 • +4 (4 voturi)    
  Jaful continua .... (Marţi, 4 decembrie 2012, 10:50)

  BartSimpson [utilizator]

  "... din cauza masinilor parcate pe margine, circulatia se restrange la o banda pe sens din fata Pietei Delfinul pana la intersectia cu Soseaua Pantelimon.

  Pentru a rezolva aceasta problema Primaria Capitalei vrea sa construiasca un pasaj subteran pe sub Sos. Pantelimon."

  Mai e ceva de spus ?
 • +3 (3 voturi)    
  /// (Marţi, 4 decembrie 2012, 11:05)

  Porto [utilizator]

  Minunat! Venind dinspre Pantelimon, exact inainte de pod s-a blocat accesul in stanga, drept urmare am ajuns la servici nu cu o "scutire" de timp de 10 minute, ci cu o intarziere de 30 de minute, pentru ca la d-na Ghica e dezastru. Nu toti apreciem sa stam blocati in bulevard, cand sunt si stradute ocolitoare, dar pe care se circula. Daca tot nu a fost dusa lucrarea la bun sfarsit, atunci trebuiau macar sa nu blocheze accesul spre strazile adiacente!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by